to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 06.05.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση της ασυνέπειάς της και χρηματοδότηση της αισχροκέρδειας

Χρηματοδότηση της αισχροκέρδειας για άλλους δύο μήνες, σύμφωνα με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας


«Ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί της κυβέρνησής του αναγνώρισαν σήμερα ότι είναι ανεπαρκείς και ασυνεπείς και ότι δεν υλοποίησαν τη δέσμευση του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για 80% κάλυψη των αυξήσεων. Ανακοίνωσαν επίσης ότι για τους επόμενους δύο μήνες, Μάϊο και Ιούνιο, οι λογαριασμοί θα παραμείνουν στα σημερινά εξωφρενικά ύψη και θα εφαρμοστεί μόνο επιδότηση που πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, χρηματοδοτώντας και πάλι την αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ακρίβεια στο ρεύμα, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» στο δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο.

Ο Σ. Φάμελλος ανέλυσε τις ελλείψεις, τις ασάφειες αλλά και την τρομερή καθυστέρηση της κυβέρνησης να παρέμβει στην αγορά για να ρίξει τις τιμές ρεύματος. Συγκεκριμένα είπε:

«Παραμένει ασαφής δε ο τρόπος που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, με μεγάλη καθυστέρηση, ένας μηχανισμός που θα αποσυνδέσει τη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής από την τιμή φυσικού αερίου. Το μέτρο που ζητάμε εδώ και καιρό, επιβεβαιώνοντας πόσο σωστή είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προκύπτει βέβαια το ερώτημα γιατί δεν είχε εφαρμοστεί τέτοιος μηχανισμός τόσους μήνες που υποφέρει η ελληνική κοινωνία και γιατί δεν εφαρμόζεται εδώ και τώρα, ή καιρό τώρα, και παραπέμπεται τον Ιούλιο. Είναι ασαφές το πώς θα καλυφθεί και πώς θα υπολογισθεί το πραγματικό κόστος, όπως το χαρακτήρισε η κυβέρνηση, των ηλεκτροπαραγωγών. Η πρόταση αυτή επίσης είναι στη λογική της πρότασης που καταθέτουμε εδώ και καιρό για επιβολή πλαφόν στο κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών βάσει του μεταβλητού τους κόστους, πρόταση που δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση».

«Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ακόμη ότι τελικά υπάρχουν «λεφτόδεντρα» για τις επιδοτήσεις, καθώς και ότι υπάρχουν τελικά υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία επιλέγουν να καλούν «υπερέσοδα», ενώ ο κ. Μητσοτάκης εχθές αναφέρθηκε σε αυτά που πρέπει να δοθούν πίσω στους καταναλωτές ως «μέρισμα αλληλεγγύης» λες και δεν είναι υπερκέρδη!»

«Δεν ακούσαμε τίποτα από τους Υπουργούς που θα εξειδίκευαν τα μέτρα τόσο για το πώς θα γίνει η δύο φορές εξαγγελθείσα φορολόγηση 90% των υπερκερδών, αν και γνωρίζουν τα ποσά βάσει του μεταβλητού κόστους παραγωγής εδώ και καιρό, και ενώ εχθές υπήρχαν δημοσιεύματα για κυβερνητικές πηγές που έκαναν αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά σε μία προσπάθεια να επηρεάσουν το έργο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), δεδομένου ότι η Αρχή δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία. Όμως δεν ακούσαμε τίποτα και για θέσπιση υποχρεωτικότητας ποσοστού διμερών συμβολαίων στην αγορά, που στην Ευρώπη καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της διακινούμενης ενέργειας».

«Δεν ακούσαμε τέλος τίποτα για το μέτρο που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης για την εξοικονόμηση ενέργειας με το «η πιο φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται», όπως και για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, πρόγραμμα που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση και τον Ιανουάριο». Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι «το Πρόγραμμα Εξοικονομώ για τα δημόσια κτίρια που ήταν έτοιμο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει παγωμένο εδώ και τρία (3) χρόνια, ενώ καθυστέρηση τριών χρόνων υπάρχει στα Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Στο δε Πρόγραμμα Εξοικονομώ για τους ιδιώτες/κατοικίες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις πληρωμές των έργων του 2020(!) και δεν προκηρύχθηκε κανένα νέο Πρόγραμμα το 2021(!), που μετατέθηκε για το 2022 ενώ οι προτάσεις μας αναφέρονται σε παρεμβάσεις ένα (1) δισ. ευρώ το χρόνο για εξοικονόμηση από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Εξέφρασε την επιφύλαξή του όσον αφορά το τελικά ποσό της εξαγγελθείσας επιδότησης και τους δικαιούχους λέγοντας: «Η επιδότηση φαίνεται ότι φτάνει στο 50% με 60% σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λέει η κυβέρνηση, περιμένουμε να δούμε τα τελικά ποσά. Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από τους καταναλωτές, είτε από τα ουρανοκατέβατα κέρδη, είτε από το λογαριασμό των ΑΠΕ, είτε από τους πόρους από τον εκπληστηριασμό των δικαιωμάτων ρύπων. Δηλαδή πρακτικά, οι καταναλωτές πληρώνουν την επιδότηση και την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Τέλος, να σημειώσουμε ότι δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τους επαγγελματίες, τους αγρότες, την αναψυχή εστίαση, τον τουρισμό, την μέση τάση, τη βιομηχανία. Τα 280 εκατ. ευρώ για να καλύψουν αναδρομικά την επιδότηση των κατοικιών για Δεκέμβριο έως Μάιο, στο σύνολο των 4 εκατομμυρίων καταναλωτών είναι μικρό ποσό. Άρα θα περιμένουμε το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα και τι θα περιλαμβάνει. Επιφυλασσόμαστε απέναντι σε μέτρα που δεν έχουμε δει πώς θα εφαρμοστούν και για τώρα παραμένουν σε επίπεδο υποσχέσεων, γιατί η κυβέρνηση εδώ και 9 μήνες έχει αποδειχτεί ασυνεπής».

Ο Σ.Φάμελλος έκλεισε κάνοντας ειδική αναφορά στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των εντολών ρευματοκοπών που έχουν σταλεί σε χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους ακραίους λογαριασμούς: «Οι Υπουργοί της κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης δεν είπαν τίποτα για τις δεκάδες χιλιάδες εντολές ρευματοκοπών, για τους πολίτες που τους κόβεται το ρεύμα γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους ακραίους λογαριασμούς ρεύματος. Θα μείνουν άραγε χωρίς προστασία; Ζητάμε λοιπόν από την κυβέρνηση να ψηφίσει την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μη αποκοπή των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις ακραίες επιβαρύνσεις από τη ρήτρα Μητσοτάκη».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)