to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 05.01.2018

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η χρεωκοπία της χώρας έχει ονοματεπώνυμο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Σκοπός αυτής της κυβέρνησης είναι να κάνει πιο δημοκρατική την κοινωνία, αποδομώντας τις παλιές δομές εξουσίας»


"Αν κάποιος έβλεπε τα δελτία ειδήσεων των τελευταίων τριών  ημερών, ίσως και να νόμιζε ότι πέφτει η κυβέρνηση από την πλαστική σακούλα", σχολίασε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, συγκεκριμένα στην εκπομπή "Σήμερα", χαρακτηρίζοντας την χρήση της πλαστικής σακούλας κατάλοιπο μιας άσχημης καταναλωτικής συνήθειας, απόλυτα επιζήμιας για το περιβάλλον. Εξήγησε δε, ότι η λύση της πλήρους κατάργησης της χρήσης της πλαστικής σακούλας δεν επιλέχθηκε στην παρούσα φάση διότι "μετά από μία ευρεία διαβούλευση με τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών, και εκτιμώντας την ανάγκη στήριξης της εργασίας, επιλέξαμε τη δίχρονη μετάβαση σε μια εποχή χωρίς πλαστική σακούλα, αλλά με άλλα οικολογικά μέσα μεταφοράς προϊόντων".  

Ο Αν. ΥΠΕΝ επανέλαβε ότι ο στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι η προσαρμογή σε μία νέα καταναλωτική συμπεριφορά και η περαιτέρω καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι έως το τέλος του 2019 μπορεί να επιτευχθεί η αντιστοιχία 90 σακούλες ανά κάτοικο, σε αντικατάσταση του σημερινού, υψηλού ποσοστού που αγγίζει τις 350 σακούλες ανά κάτοικο. Σε αυτό θα συμβάλλει και το γεγονός ότι σε κάθε ταμείο λιανικής πώλησης επιβάλλεται, με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση, να υπάρχουν διαθέσιμες στον καταναλωτή σακούλες πολλαπλών χρήσεων. Ξεκαθάρισε δε, ότι ούτε ένα λεπτό της χρέωσης δεν πηγαίνει στο κράτος. Αντίθετα, το σύνολο του εισπρακτέου ποσού πηγαίνει μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και καταλήγει στους Δήμους, οι οποίοι θα προμηθεύουν τους δημότες τους με σακούλες πολλαπλών χρήσεων.

Ταυτόχρονα, και η ελληνική βιομηχανία πλαστικού έχει την επιλογή αλλαγής υλικού, δηλαδή την αντικατάσταση  της  λεπτής πλαστικής σακούλας από την χονδρή, η οποία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, έως και εκατό φορές. Επίσης, όπως εξήγησε ο Σωκράτης Φάμελλος, επιτεύχθηκαν δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην εγχώρια αγορά πλαστικού. Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι πλέον όλες οι διαθέσιμες σακούλες έχουν ονομασία προέλευσης και barcode, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την ελληνική βιομηχανία από αθέμιτο ανταγωνισμό, και το δεύτερο ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τη βιοαποικοδομήσιμη σακούλα, συνεπώς ανοίγεται για την εγχώρια παραγωγή και ένας νέος χώρος, με καινοτόμες τεχνολογίες και πρώτες ύλες. Όλα αυτά, μαζί με το γεγονός ότι πλέον το κόστος  καθαριότητας θα συνδέεται με την ανακύκλωση που επιτυγχάνει ο κάθε Δήμος και την υποχρεωτική κομποστοποίηση, μπορούν να σημάνουν λιγότερα δημοτικά τέλη για τους δημότες, όπως συμβαίνει ήδη με ΟΤΑ της Αττικής, που εξοικονομεί έως και 35% στα τέλη καθαριότητας.   

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Σωκράτης Φάμελλος ερωτήθηκε για θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, όπως είναι η συνέντευξη της συντρόφου του Έλληνα Πρωθυπουργού, Μπ. Μπαζιάνα. Ειδικότερα, κλήθηκε να σχολιάσει τη σχέση κυβέρνησης και εξουσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η εξουσία είναι κάτι βαθύτερο μέσα στη λειτουργία μιας κοινωνίας και έχει να κάνει με την οργάνωση, τη δομή, το συσχετισμό δυνάμεων και τα συμφέροντα και τις αποφάσεις της οικονομίας και της κοινωνικής λειτουργίας".

Πρόσθεσε δε, ότι ο σκοπός αυτής της κυβέρνησης είναι να κάνει πιο δημοκρατική την κοινωνία, αποδομώντας τις παλιές δομές εξουσίας:  "Την τελευταία τριετία έχουμε γίνει μάρτυρες μιας διαδικασίας, κατά την οποία τα παλιά κέντρα εξουσίας, που έχουν άρρηκτη σχέση με οικονομικά συμφέροντα, ασκούν πιέσεις και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να γίνει πραγματικότητα η αριστερή παρένθεση, δημιουργώντας συνθήκες τεχνητής πόλωσης και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και λειτουργώντας εις βάρος του δημοκρατικού δικαιώματος της κοινωνίας μας", τόνισε.    

"Εμείς λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδομήσουμε τις παλιές δομές εξουσίας και να δημιουργήσουμε μια δημοκρατικότερη κοινωνία", συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Αυτός είναι και ο λόγος που συζητάμε πολύ σοβαρά την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία περιλαμβάνει καίρια ζητήματα, όπως είναι η απλή αναλογική, ο περιορισμός των θητειών των αιρετών, και η εξάλειψη της οικογενειοκρατίας, που αποτελεί ένα τραγικό φαινόμενο της πολιτικής ζωής του τόπου. Έχουμε βαρεθεί την ιστορία με τα πολιτικά τζάκια, κανείς δεν μπορεί να είναι διορισμένος πολιτικός εφ' όρου ζωής".

Τέλος, στα ζητήματα της οικονομίας ο Αν. ΥΠΕΝ δήλωσε ότι τώρα που η χώρα απελευθερώνεται από τα μνημονιακά δεσμά, θα εφαρμοστούν σταδιακά όλες οι δεσμεύσεις του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.  "Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε οικονομικά και κοινωνικά επί ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία", υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Η χρεοκοπία της χώρας έχει ονοματεπώνυμο. Ονομάζεται Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Έχει και αιτίες, όπως ήταν τα υπέρογκα δάνεια με "αέρα", που δίνονταν αφειδώς και στα τηλεοπτικά κανάλια και αλλού", πρόσθεσε.

Και κατέληξε, λέγοντας: "Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί κατά 7% ο δείκτης ανεργίας. Πότε τα κανάλια θα παίξουν ειδήσεις, όπως  ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο κατώτατος μισθός στο λιμάνι του Πειραιά υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ και προστατεύεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Ότι επί ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό κερδίσαμε 1 δις ευρώ μεγαλύτερη δημόσια επένδυση, εξασφαλίσαμε δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο με πρόσβαση για τους πολίτες της περιοχής, ελεύθερη δημόσια ακτή ενός χιλιομέτρου και υπογράψαμε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που υποτίθεται ότι κόπτονταν για τις επενδύσεις, δεν είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν ούτε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;  Ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο Δεκέμβριος 2017 ήταν ο μήνας με την μεγαλύτερη βιομηχανική παραγωγή την τελευταία 10ετία και ότι ο δείκτης των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 15%;  Ότι τα κοινωνικά αντίμετρα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί ενώπιον του ελληνικού λαού θα πραγματοποιηθούν και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2018;".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)