to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 04.10.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η ενέργεια δεν είναι πεδίο για κερδοσκοπία, είναι κοινωνικό αγαθό

«Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ θα διασφαλίσει ότι θα χτυπηθεί η αισχροκέρδεια στη ρίζα της, ότι θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και η κοινωνία και η οικονομία θα έχουν χαμηλότερες και, όσο το δυνατό, σταθερές τιμές. Σήμερα η ΔΕΗ είναι πρωταθλήτρια στα υπερκέρδη για να παίρνουν χρυσές αμοιβές και μπόνους τα γαλάζια παιδιά και ψηλές αποδόσεις οι μέτοχοι»


«Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ θα διασφαλίσει ότι θα χτυπηθεί η αισχροκέρδεια στη ρίζα της, ότι θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και η κοινωνία και η οικονομία θα έχουν χαμηλότερες και, όσο το δυνατό, σταθερές τιμές. Σήμερα η ΔΕΗ είναι πρωταθλήτρια στα υπερκέρδη για να παίρνουν χρυσές αμοιβές και μπόνους τα γαλάζια παιδιά και ψηλές αποδόσεις οι μέτοχοι. Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ στέλνει και ένα μήνυμα: Τέρμα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, η αισχροκέρδεια και το πάρτι των γαλάζιων με την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση. Τα οφέλη και η πρόσβαση στην ενέργεια πρέπει να είναι -και θα είναι- για όλη την κοινωνία και όλη την ελληνική οικονομία», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ActionPress» και στο δημοσιογράφο, Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

Ξεκαθαρίζει ακόμη πως η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει σε ρήξη με την αισχροκέρδεια, εξασφαλίζοντας τη διάφανη και δίκαιη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς για τους παρόχους αλλά κυρίως για τους καταναλωτές. «Αυτή είναι η καθολική κοινωνική απαίτηση. Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Αυτή είναι και η υποχρέωση των κυβερνήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πρόγραμμά του είναι ξεκάθαρος: Έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και φυσικά έλεγχος και στα κέρδη και στις τιμές για να έχουν φτηνή και πράσινη ενέργεια όλοι οι καταναλωτές και όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Επαναλαμβάνουμε, η ενέργεια δεν είναι πεδίο για κερδοσκοπία γιατί είναι κοινωνικό αγαθό».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις δημοσκοπήσεις τονίζει ότι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι οι εκλογές. «Εκεί θα φανεί η πολιτική κατεύθυνση που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών να δώσει στην Ελλάδα. Πάντως, η ακύρωση των σεναρίων των πρόωρων εκλογών που έντεχνα τροφοδοτούσε η κυβέρνηση αποδεικνύει την αποδόμηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό του κ. Μητσοτάκη και την ανασφάλεια που πλέον τον διακατέχει. Αυτό απέδειξε και το σκάνδαλο των υποκλοπών με την καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων, την άρνηση παρουσίας των εμπλεκομένων στην εξεταστική επιτροπή, την επίκληση του απορρήτου. Κινήσεις που αποδεικνύουν ενοχή αλλά και υποτίμηση θεσμών και δημοκρατικών κανόνων. Ο κ. Μητσοτάκης μάς έχει οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και για το λόγο αυτό απαιτείται γρήγορα η πολιτική αλλαγή».

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Η ενέργεια δεν είναι πεδίο για κερδοσκοπία, είναι κοινωνικό αγαθό

Υποστηρίζετε πως θα κρατικοποιήσετε τη ΔΕΗ. Έχετε υπολογίσει το συνολικό κόστος και από πού θα προκύψει η εξασφάλιση του;

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για την ανάκτηση του 17% της ΔΕΗ που αξιολογούνται συνεχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρακολουθώντας και τις κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας που εξελίσσονται αυτή την περίοδο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το ακριβές κόστος εξαρτάται από τη διαδικασία που θα επιλεγεί αλλά και από την αξία του μετοχικού ποσοστού της ανάκτησης τη συγκεκριμένη περίοδο. Σάς πληροφορώ πάντως ότι, από τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς μας, το δημοσιονομικό αποτύπωμα θα είναι πολύ μικρότερο από το δημοσιονομικό κόστος των επιδοτήσεων που δόθηκαν από την κυβέρνηση μόνο τον Σεπτέμβριο. Ειδικά όταν 800 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθεί η κλοπή άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ υπερκερδών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως από τη ΔΕΗ.

Από την άλλη το αποτύπωμα δημοσιονομικά αλλά και κοινωνικά θα είναι θετικό και πολλαπλάσιο. Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ θα διασφαλίσει ότι θα χτυπηθεί η αισχροκέρδεια στη ρίζα της, ότι θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και η κοινωνία και η οικονομία θα έχουν χαμηλότερες και, όσο το δυνατό, σταθερές τιμές. Σήμερα η ΔΕΗ είναι πρωταθλήτρια στα υπερκέρδη για να παίρνουν χρυσές αμοιβές και μπόνους τα γαλάζια παιδιά και ψηλές αποδόσεις οι μέτοχοι. Ακόμα και στην υποεκτιμημένη μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η ΔΕΗ έχει υπερκέρδη 730 εκατ. ευρώ από τα 927 εκατ. ευρώ των συνολικών υπερκερδών που υπολόγισε η ΡΑΕ μόνο για ένα εξάμηνο  (1/10/21-31/3/22).

Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ στέλνει και ένα μήνυμα: Τέρμα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, η αισχροκέρδεια και το πάρτι των γαλάζιων με την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση. Τα οφέλη και η πρόσβαση στην ενέργεια πρέπει να είναι -και θα είναι- για όλη την κοινωνία και όλη την ελληνική οικονομία.

Και ξέρουμε πώς να το πετύχουμε εφόσον, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρόνια δεν αυξήθηκε ούτε 1 ευρώ το ρεύμα, αντίθετα μειώθηκε κατά 12% μεσοσταθμικά σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, ενώ μειώθηκαν τα χρέη της ΔΕΗ, ακυρώσαμε το νόμο της  ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ» και η επιχείρηση αύξησε τις επενδύσεις της, ιδιαίτερα στις ΑΠΕ και απέκτησε νέα προοπτική στα Βαλκάνια.

Είναι εφικτή η κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας; Δεν παρεμβαίνουμε στις διεθνείς οικονομικές συμφωνίες;

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θύμισε ότι ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει ματώσει για να μπορούν σήμερα να επιβιώνουν οι τράπεζες. Γύρω στα 18 με 19 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από τους φορολογούμενους μαζί με τις εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια. Καμία οικονομική θεωρία δεν υποστηρίζει ότι αυτός που βάζει λεφτά δεν έχει κανένα δικαίωμα.

Η απόκτηση του 40% της Εθνικής Τράπεζας και κυρίως η διοίκησή της με γνώμονα το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον, αναβαθμίζει συνολικά την τραπεζική λειτουργία και τον υγιή ανταγωνισμό. Και δεν υπάρχει καμία σύγκρουση με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποδεικνύει και η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Εξάλλου ποιος μπορεί να απαγορέψει σε μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα να αναπτύσσει δράσεις προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, σεβόμενη το πλαίσιο του διαφανούς και υγιούς ανταγωνισμού. Δυστυχώς σήμερα έχουμε μόνο παραδείγματα παραβίασης αυτού του πλαισίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Προκειμένου να υλοποιήσετε τις προτάσεις σας για την ενέργεια θα απαιτηθεί μια συμφωνία και με τους παρόχους. Διαφορετικά θα έρθετε σε ρήξη;

Ο έλεγχος και η ρύθμιση είναι επιστημονικά και πολιτικά απαραίτητοι και αυτονόητοι κανόνες της αγοράς ενέργειας. Πολύ δε περισσότερο στην έκτακτη κατάσταση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όπου υπάρχει και πρόβλημα επάρκειας. Και για να είμαστε ξεκάθαροι: η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει σε ρήξη με την αισχροκέρδεια, εξασφαλίζοντας τη διάφανη και δίκαιη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς για τους παρόχους αλλά κυρίως για τους καταναλωτές. Αυτή είναι η καθολική κοινωνική απαίτηση. Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Αυτή είναι και η υποχρέωση των κυβερνήσεων.

Αντίθετα με κάθε λογική, η ΝΔ εκκίνησε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model) χωρίς επαρκή έλεγχο και ρύθμιση με αποτέλεσμα «παιχνίδια» που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές, όταν οι παραγωγοί και η ΔΕΗ πουλούσαν πανάκριβα ακόμα και όταν οι τιμές καυσίμου (φυσικό αέριο) ήταν ιστορικά χαμηλές και στη συνέχεια, με την καταχρηστική εφαρμογή ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021, μετακύλισαν πλήρως όλο το κόστος στους καταναλωτές.

Η ελληνική βιομηχανία εγγράφως έχει ενημερώσει ότι η ολιγοπωλιακή και στρεβλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει συνθήκες χειραγώγησης τιμών, δηλαδή καρτέλ. Η ΝΔ απλά δεν θέλει να ελέγξει την αισχροκέρδεια γιατί βάζει πλάτη στα υπερκέρδη των καρτέλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο πρόγραμμά του είναι ξεκάθαρος: Έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και φυσικά έλεγχος και στα κέρδη και στις τιμές για να έχουν φτηνή και πράσινη ενέργεια όλοι οι καταναλωτές και όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Επαναλαμβάνουμε η ενέργεια δεν είναι πεδίο για κερδοσκοπία γιατί είναι κοινωνικό αγαθό.

Μετά τις ιταλικές εκλογές υποστηρίζετε πως είναι αναγκαία η σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμενων στην Ελλάδα. Αλλά το σενάριο αυτό απαιτεί και ανάλογα ποσοστά. Είναι εφικτά;

Προφανώς και είναι εφικτά τα ποσοστά. Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει πολλές φορές τη δημοκρατική της ταυτότητα. Αυτό θα γίνει και στις επόμενες εκλογές.

Τα ιταλικά αποτελέσματα επαναφέρουν στην πολιτική προτεραιότητα το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και του φασισμού. Ξέρουμε όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δοθούν προοδευτικές και εφαρμόσιμες λύσεις για τις ανάγκες της κοινωνίας, για τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες. Αυτό προτείνει και το πρόγραμμα συμμαχικής προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που κλείνει την πόρτα και στον νεοφιλευθερισμό του κ. Μητσοτάκη και στην ακροδεξιά και το μίσος.

Σε μία περίοδο που πληθαίνουν οι αβεβαιότητες και το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό με την ευλογία της ΝΔ , η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρέχει σίγουρες απαντήσεις ώστε να υπάρχει πρόοδος και προοπτική για όλους και όλες και κανείς να μην μείνει πίσω. Η απάντηση στα νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα πρέπει να πάρει προοδευτικό πρόσημο. Για να νικήσει η ελπίδα!

Γιατί οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν και δίνουν τέτοιες διάφορες; Σας έχει προβληματίσει;

Σαφώς και αξιολογούμε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα στους ποιοτικούς δείκτες που απεικονίζουν την κοινωνική στάση και συμπεριφορά. Εκεί απεικονίζεται ευρεία αντίθεση των πολιτών με τις κυβερνητικές επιλογές.

Και πράγματι τίθεται το ερώτημα γιατί η κοινωνική αντίδραση κατά της πολιτικής Μητσοτάκη δεν αποτυπώνεται πλήρως στην πρόθεση ψήφου. Αυτό δημιουργεί από τη μια μεριά στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περισσότερες απαιτήσεις για απευθείας συνομιλία με την κοινωνία, εφόσον η λίστα Πέτσα και γενικά η κυβερνητική στρατηγική φίμωσης και χειραγώγησης των ΜΜΕ μάς στερεί σε πολλές περιπτώσεις το δημόσιο βήμα. Φυσικά από την άλλη τίθενται και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και επιστημονικά από τον ίδιο τον χώρο των δημοσκοπήσεων, που πρέπει να συζητηθούν μέσα στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη διαφανή και αξιόπιστα εργαλεία αποτύπωσης γνώμης και στάσης.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη δημοσκόπηση είναι οι εκλογές. Εκεί θα φανεί η πολιτική κατεύθυνση που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών να δώσει στην Ελλάδα. Πάντως, η ακύρωση των σεναρίων των πρόωρων εκλογών που έντεχνα τροφοδοτούσε η κυβέρνηση αποδεικνύει την αποδόμηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό του κ. Μητσοτάκη και την ανασφάλεια που πλέον τον διακατέχει. Αυτό απέδειξε και το σκάνδαλο των υποκλοπών με την καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων, την άρνηση παρουσίας των εμπλεκομένων στην εξεταστική επιτροπή, την επίκληση του απορρήτου. Κινήσεις που αποδεικνύουν ενοχή αλλά και υποτίμηση θεσμών και δημοκρατικών κανόνων. Ο κ. Μητσοτάκης μάς έχει οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και για το λόγο αυτό απαιτείται γρήγορα η πολιτική αλλαγή.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)