to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:02 | 09.02.2023

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η Ελλάδα κέρδισε διαχρονικά από τους αγώνες της Αριστεράς

Ομιλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, επί του νομοσχεδίου για την προστασία των καταναλωτών, χθες στη Βουλή.


«Από τη μία μιλάμε για μια ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταναλωτών και από την άλλη η κυβέρνηση, με το καλάθι του νοικοκυριού, έρχεται εκ των υστέρων να παραδεχτεί την ακρίβεια και να την αντιμετωπίσει με ένα μέτρο μάρκετινγκ των μεγάλων αλυσίδων των σούπερ μάρκετ. Που τελικά αποδεικνύεται ότι οδήγησε σε αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ και σε μείωση του όγκου των πωλήσεων. Υπάρχουν παράλληλα και καταγγελίες για παραπλάνηση των καταναλωτών και αυθαιρεσία, με τη γνωστή πλέον μέθοδο μείωσης των ποσοτήτων των προϊόντων και ταυτόχρονης αύξησης των τιμών. Οι τιμές όμως τελικά δε μειώνονται γιατί πολύ απλά δεν το θέλει η κυβέρνηση», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προστασία των καταναλωτών.

«Αντί για μείωση φορολογικών βαρών», πρόσθεσε, «μία πρόταση της ΕΕ που περιλαμβανόταν στη γνωστή εργαλειοθήκη, στην Ελλάδα είχαμε αύξηση 5 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων το 2022. Αντί για μείωση κερδών των εταιρειών ρεύματος, στην Ελλάδα έχουμε αύξηση κερδών, μέσα στην ακραία κρίση αυξήσεων. 3,5 δισ. ευρώ υπερκέρδη για τις εταιρείες ρεύματος και άλλα 3 δισ. ευρώ για τα δύο διυλιστήρια της χώρας το 2022».

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν είναι με τους καταναλωτές αλλά με ένα μικρό αριθμό εταιρειών που κερδίζουν εν μέσω κρίσης. «Οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν προσφύγει δικαστικά κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής-Μητσοτάκη που εφάρμοσε η ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ τα γαλάζια παιδιά αισχροκερδούν εις βάρος των καταναλωτών και το 80% των υπερκερδών στο ρεύμα έχουν παραχθεί από τη γαλάζια διοίκηση της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση επίσης αρνείται να δημοσιοποιήσει την έκθεση για τα υπερκέρδη στο ρεύμα, παρότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει διαβιβάσει τα σχετικά στοιχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως μάθαμε μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Τι έχει να κρύψει άραγε η κυβέρνηση;».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε τέλος στην τροπολογία για τον αποκλεισμό της χρυσής αυγής από το Κοινοβούλιο: «είναι ένα σημαντικότατο για εμάς θέμα ο αποκλεισμός του χρυσαυγιτισμού από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και για αυτό θα συμμετέχουμε, κατ’ εξαίρεση, σε αυτήν την ψηφοφορία. Θέλουμε να αποκλειστούν φασιστικές και ναζιστικές αντιλήψεις και οι ιδεολογίες ποτισμένες με μίσος, ρατσισμό και αντιπολιτική στάση, όχι έτσι γενικά. Πρέπει να είναι σαφές σε τι εναντιώνονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Όπως πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά και να θυμόμαστε όλες και όλοι τον αγώνα, τις θυσίες και το αίμα που χύθηκε στην κατοχή και στη δικτατορία για να γλιτώσουμε από τον ναζισμό και τον φασισμό. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε επίσης ότι η Ελλάδα μόνο κέρδισε από τους αγώνες της Αριστεράς αλλά έχασε από τους φασίστες, τους ναζί και τους δωσίλογους, ακόμη και την τραγωδία της Κύπρου».

Σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση επέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια να προπαγανδίζει τις φασιστικές και ναζιστικές ιδέες του ο Κασιδιάρης από τη φυλακή. «Εμείς σάς λέμε να δεχτείτε τροποποιήσεις και να προχωρήσετε σε συγκλίσεις για να διασφαλίσουμε μία στιβαρή συνταγματική νομοθετική ρύθμιση που δεν θα αφήνει περιθώρια στον Άρειο Πάγο και θα αποκλείσει την εγκληματική ναζιστική οργάνωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Γιατί δεν περιλαμβάνεται ο ναζιστικός και ρατσιστικός χαρακτήρας στο άρθρο της τροπολογίας; Εμείς αποδείξαμε ότι συμβάλλουμε γιατί προτείναμε να εισαχθούν στα κριτήρια της τροπολογίας η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και οι τρομοκρατικές πράξεις. Αποδείχτηκε ότι καλώς κάνουμε και ασκούμε εποικοδομητική κριτική. Εμείς θέλουμε να αποδειχτεί ότι η Βουλή μπορεί να σταθεί ενωμένη απέναντι στη χρυσή αυγή και τους νεοναζί.

«Μπορείτε αναλάβετε το ρίσκο εάν στη διευρυμένη ανάγνωση που επιβάλλει η τροπολογία σας υπάρξει άλλη ανάγνωση από τον Άρειο Πάγο; Αν έτσι τελικά μετατρέψετε σε ήρωες τους χρυσαυγίτες; Για ποιο λόγο δεν θέλετε η Βουλή να νομοθετήσει συγκεκριμένα; Για ποιο λόγο δεν θέλετε να μπουν ξεκάθαρα στην τροπολογία οι νεοναζί και οι ρατσιστικές επιθέσεις;», αναρωτήθηκε. «Δεν θέλετε να προχωρήσουμε με μία πρόταση όλοι μαζί;».

Κλείνοντας δε την τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί απέναντι στις ανιστόρητες και προσβλητικές προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης για να κρύψει κάθε τι προοδευτικό. Εμείς έχουμε δώσει και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στους χρυσαυγίτες, το φασισμό, το ναζισμό και το ρατσισμό γιατί εμείς είμαστε ξεκάθαρα με τη δημοκρατία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)