to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 22.01.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η Ελλάδα χρειάζεται δυναμική εξωτερική πολιτική και ανάληψη πρωτοβουλιών

Σχετικά με την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι κάθε κίνηση της χώρας μας πρέπει να ανταποκρίνεται, κάθε φορά, στους συσχετισμούς που διαμορφώνονται


«Οι κρίσιμες εξελίξεις στα διεθνή θέματα και οι αλλαγές των γεωπολιτικών ισορροπιών, το τελευταίο διάστημα, οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της χώρας μας και της δυναμικής της, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όπως κάναμε πρόσφατα και κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med. Οφείλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανταποκρίθηκε γρήγορα στις αλλαγές αυτές και ότι χρειάζεται δραστική και δυναμική εξωτερική πολιτική από την Ελλάδα. Από τη μεριά μας, είμαστε θετικοί σε όποια θετική δήλωση ή στάση ξένου παράγοντα που είναι θετική προς τα συμφέροντα της χώρας. Πρέπει σε αυτές τις συνθήκες να λάβουμε επιπλέον υπόψη μας ότι, την τελευταία περίοδο, πολλές φορές, η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι διαφορετική από τη στάση του Προέδρου Τραμπ και τις δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ο' Μπραιαν, που κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η επιστολή του κυρίου Πομπέο δεν λέει κάτι καινούργιο αλλά, αποτελεί επανάληψη δηλώσεων που έχει κάνει στο παρελθόν. Εξάλλου, η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή και την υποστήριξη Πομπέο στην πρωτοβουλία 3+1 για την Ανατολική Μεσόγειο πριν ένα χρόνο. Ως ΣΥΡΙΖΑ, το έχουμε ξεκαθαρίσει, η κυβέρνηση δεν πρέπει να υιοθέτει μία λογική κατευνασμού, χρειάζεται αντιθέτως, να αναπτύξει νέες συμμαχίες και να πολλαπλασιάσει τις πρωτοβουλίες της χώρας μας», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ «Πρώτο Πρόγραμμα».

Σχετικά με την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, τόνισε ότι κάθε κίνηση της χώρας μας πρέπει να ανταποκρίνεται, κάθε φορά, στους συσχετισμούς που διαμορφώνονται. Η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αποφασίστηκε όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ στήριζαν τα συμφέροντα της Ελλάδας. Τώρα, μετά την άρνηση του Προέδρου Τραμπ να παραχωρήσει Κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Μητσοτάκη, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δεν υπάρχει ξεκάθαρη και πλήρης στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και για το λόγο αυτό η συνεργασία της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να δούμε κινήσεις της αμερικανικής πλευράς προς το συμφέρον της χώρας ώστε, να κερδίζει η πατρίδα μας  και σε αυτή την κατεύθυνση ασκούμε κριτική και στην κυβέρνηση.

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που συζητήθηκε, εχθές, στη Βουλή, ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επέφερε ένα καίριο «χτύπημα» στα δημόσια Πανεπιστήμια, εξυπηρετώντας την πολιτική της συναλλαγή με τα ιδιωτικά Κολλέγια. Η Νέα Δημοκρατία δεν επιβραβεύει την προσπάθεια των παιδιών να αριστεύσουν, τη διαδικασία των εξετάσεων, απαξιώνει τους κόπους των μαθητών και επιβραβεύει τους απόφοιτους ιδιωτικών Κολλεγίων που έχουν εισαχθεί χωρίς εξετάσεις, διδάσκονται λιγότερα μαθήματα, δεν κάνουν πρακτική άσκηση, σε Κολλέγια, με διδάσκοντες που δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ισότιμοι με τους καθηγητές των δημόσιων Πανεπιστημίων. Η Νέα Δημοκρατία καταργεί επιπλέον, τριάντα επτά (37) Πανεπιστημιακά Τμήματα, μειώνει τη χρηματοδότηση των δημόσιων Πανεπιστημίων ενώ, με ένα σκοταδιστικό τρόπο, επιστρέφει σε μία απόλυτα ελεγχόμενη από το Υπουργείο Ανώτατη Αρχή εποπτείας των Ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κάτι που δεν συνηγορεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Πρόκειται για μία οπισθοχώρηση από βασικές αρχές του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Τοποθετήθηκε τέλος, για την επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να τιμήσει το θεσμό του ΠτΔ, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που, μέσω της εκλογολογίας και της προσπάθειας σύνδεσης του θέματος με τον εκλογικό νόμο, απαξίωσε το θεσμό. Με σεβασμό και προς το θεσμό και προς την υποψηφιότητά της, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την κυρία Σακελλαροπούλου. Τόνισε όμως, ότι η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί συγχωροχάρτι στον κύριο Μητσοτάκη για τις επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, τα θέματα ανάπτυξης, τα εργασιακά,  την Παιδεία, κλπ. Είναι σημαντικό ότι, για πρώτη φορά, θα έχουμε γυναίκα ΠτΔ, η οποία έχει τοποθετηθεί υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μεταναστών, και γενικότερα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, καθώς και έχει τοποθετηθεί υπέρ του περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ της συνέχισης της θητείας του κυρίου Παυλόπουλου όμως, τώρα πλέον έχουμε μια νέα σελίδα και είναι ευθύνη όλου του πολιτικού συστήματος να στηρίξει την κυρία Σακελλαροπούλου στην άσκηση των καθηκόντων της την επόμενη περίοδο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)