to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:49 | 22.07.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η απλή αναλογική είναι πλέον νόμος του κράτους, παρά τη λυσσαλέα αντίθεση της Αντιπολίτευσης

"Από εχθές η χώρα έχει νόμο για την απλή αναλογική ο οποίος θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές. Και μάλιστα ένα νόμο που ξεπερνά κατά πολύ την κυβερνητική πλειοψηφία, με πολύ λίγες αρνητικές ψήφους και προσελκύοντας Βουλευτές άλλων κομμάτων", ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως προσκεκλημένος της σημερινής εκπομπής "Αταίριαστοι", της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.


Και πρόσθεσε: "Η διεύρυνση της πολιτικής μας πρότασης, η υποστήριξη που έλαβε εχθές στη Βουλή η απλή αναλογική, αλλά και ο ελάχιστος αριθμός των αρνητικών ψήφων, εάν σκεφθεί κανείς την πολεμική που άσκησε κατά της απλής αναλογικής ο κ. Μητσοτάκης, αποδεικνύουν την ήττα των συντηρητικών δυνάμεων".

Διότι, εχθές, στη Βουλή φάνηκε ξεκάθαρα "η μεγάλη διαφορά που έχουμε με τις δυνάμεις της συντήρησης. Από τη μια το λαϊκό αίτημα για δικαιοσύνη και δημοκρατία και από την άλλη το προηγούμενο καθεστώς, με κύρια χαρακτηριστικά την αριστοκρατική προσέγγιση της πολιτικής, τα τζάκια και οι καρέκλες της εξουσίας. Τους τα χαρίζουμε, δεν μας αφορούν. Εμείς θα ασχοληθούμε με την κοινωνία".

"Σε κάθε περίπτωση, ο λαός είναι αυτός που αποφασίζει", συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. Κάθε ψήφος αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο, σε μια προσωπικότητα. Οι ενεργοί πολίτες αποφασίζουν για το ποια κυβέρνηση θα έχουμε. Στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις η κοινωνία επέλεξε να μην έχει αυτοδυναμία κανένα κόμμα. Αυτή την κοινωνία αμφισβητεί η ΝΔ, με την καταψήφιση, εκ μέρους της, της απλής αναλογικής".

Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο για ακόμα μία φορά "ποιος ακούει και σέβεται την κοινωνία και ποιος την έχει γραμμένη στα παλιά του τα παπούτσια, γιατί θέλει τις καρέκλες της εξουσίας. Διότι, αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και ξεχνά, βέβαια, ότι εάν δεν είχε δώσει εντολή η κοινωνία, δεν θα είχε αλλάξει τίποτα στη χώρα, ούτε θα υπήρχαν συμμαχίες".

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον εμπειρία στις συνεργασίες, εφόσον συναποτελείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους Πράσινους και τους ΑΝΕΛ. Ανέφερε δε, ως παράδειγμα, τη συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, η οποία έγινε πριν από τις εκλογές και μπροστά στην κοινωνία. "Μπήκαμε, λοιπόν, στη βάσανο της σύνθεσης, της συνεργασίας και του ελέγχου και πριν και μετά τις εκλογές", είπε χαρακτηριστικά.

"Βλέπουμε τις συνεργασίες ως κάτι θετικό, διότι σε βοηθούν να κάνεις καλύτερο πρόγραμμα, αλλά και να ελέγχεσαι τόσο πριν από τις εκλογές, όσο και μετά. Η απλή αναλογική δίνει αφενός τη δυνατότητα στο πολίτη να ψηφίζει χωρίς το φόβο της χαμένης ψήφου και αφετέρου στους πολιτικούς να διατυπώνουν ελεύθερα τη γνώμη τους, χωρίς να φοβούνται μην βγουν από το μαντρί και τους φάει ο λύκος. Ας δώσουμε, λοιπόν, στην κοινωνία την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ισότητα", σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ερωτώμενος για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ανέφερε πως "η αδειοδότηση των τηλεοπτικών μέσων αποτελεί μέρος της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας". Οι προηγούμενες κυβερνήσεις συστηματικά παραβίαζαν το άρθρο 14 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει την έκδοση τηλεοπτικών αδειών, κατόπιν διαγωνισμού. "Το δημόσιο πρέπει να εξασφαλίσει τα δικαιώματά του και επιπλέον να δομηθεί όλο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με κανόνες και ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτό".

Ως προς τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως "το πρώτο βήμα θα είναι να γίνει ο διαγωνισμός, να καταβληθεί το τίμημα και να δοθούν οι άδειες. Να λειτουργήσουν για πρώτη φορά νόμιμα τηλεοπτικά κανάλια και με ανεξαρτησία. Διότι, μέχρι σήμερα δεν υπήρχουν άδειες. Εάν υπάρξει ανάγκη, εάν τηρούνται οι συνθήκες, εάν υπάρχει τεχνική δυνατότητα και αν υπάρχει διαφημιστική αγορά, μπορούμε να ανοίξουμε μια συζήτηση για τον αριθμό των καναλιών, αρκεί κάτι τέτοιο να μην υποθηκεύει την βιωσιμότητα των καναλιών και τις αμοιβές των εργαζομένων. Διότι, μέχρι σήμερα, είχαμε και ελαστικές σχέσεις εργασίας και αμοιβές γαλέρας". 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)