to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, αποθήκευση και δίκτυα

«Θέλουμε οι ΑΠΕ να αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας με εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αναμφίβολα η πράσινη ενέργεια μαζί με την αποθήκευση και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας ασφαλής μονόδρομος. Ζούμε σε δύσκολες εποχές και για αυτό πρέπει να θέσουμε πιο απαιτητικούς στόχους», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)


«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση για τον κλιματικό νόμο πρότεινε να φέρουμε πιο μπροστά τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2045 και βλέπει τον κλιματικό νόμο ως μία ευκαιρία να επιταχύνουμε μία πραγματική αλλαγή στο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, σε συνεργασία βέβαια με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, κάτι όμως που δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη ψήφιση του κλιματικού νόμου» επισήμανε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον χαιρετισμό του στην γιορτή της ΕΛΕΤΑΕΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας.

Πρόσθεσε πως: «στην Ελλάδα η συζήτηση αυτή επισκιάζεται από την κρίση ακρίβειας, την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από την χωρίς έλεγχο και ρύθμιση λειτουργία της νέας δομής της αγοράς ηλεκτρ. Ενέργειας (Target Model). Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας με την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δεσμεύσει την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα στο ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο, φυσικό αέριο για πολλές δεκαετίες, που είναι το πραγματικό σχέδιο πίσω από την απολιγνιτοποίηση. Εμείς θέλουμε η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια να γίνει μα κοινωνική δικαιοσύνη και να είναι επιτυχημένη. Θέλουμε οι πολιτικοί να έχουν ρόλο καταλύτη σε αυτή τη μετάβαση και όχι να δημιουργούν εμπόδια όπως ήταν πχ. η χρεωκοπία του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για δεύτερη φορά από κυβέρνηση της ΝΔ το 2020 που οδήγησε σε έκτακτη εισφορά και νέα χαράτσια ή η υπερθέρμανση της αγοράς μετά τη δήθεν «απλοποίηση» της α’ φάσης αδειοδότησης των ΑΠΕ».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον ενεργειακό τομέα: «Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και λόγω μνημονίου, καταφέραμε να ισοσκελίσουμε και να καταστήσουμε πλεονασματικό τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ που παραλάβαμε ελλειμματικό κατά 800 εκατ. ευρώ από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να θεσπίσουμε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ που έριξαν σημαντικά τις τιμές, να θεσπίσουμε τις Ενεργειακές Κοινότητες, να εκπονήσουμε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθώς και να προκηρύξουμε την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να καθυστερήσει περαιτέρω δίνοντας παράταση στην εκπόνησή του για άλλο ένα έτος».

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σ.Φάμελλος είπε: «Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα προχωρήσει χωρίς σχεδιασμό και κανόνες στο χώρο, χωρίς Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των περιοχών Natura 2000, όπου και πάλι οι σχετικές Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ξεκίνησαν να εκπονούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να λυθούν τα όποια προβλήματα και εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες και να διατηρήσουμε το φυσικό κεφάλαιο και τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε θαλάσσιο χωροταξικό και νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των θαλάσσιων ΑΠΕ που αργεί πάρα πολύ. Και οφείλουμε να επισημάνουμε την ακραία αναντιστοιχία των ενεργειακών αναγκών με το ΕΣΕΚ που εκπονεί η κυβέρνηση και του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου σε σύγκριση με τα έργα ΑΠΕ που ωριμάζουν και είναι σε αναμονή για άδεια σύνδεσης, αλλά και σε σχέση με το ότι δεν έχει γίνει ουσιαστικά διαγωνισμός ΑΠΕ εδώ και 2 χρόνια!».

«Το ενδιαφέρον μας για τις ΑΠΕ στηρίζεται και στο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα έχοντας υπερκαλύψει το στόχο για τη διείσδυση των ΑΠΕ από το 2019 σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει η ΕΕ για το 2020 και είμαστε περήφανοι για αυτό. Αυτή η πορεία ζητάμε να συνεχιστεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)