to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 02.06.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Χωρίς πολιτική για τον αγροτικό τομέα η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εδώ και έντεκα μήνες, δεν έχουν καταθέσει στρατηγική για τον αγροτικό τομέα, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της ευρωπαϊκής πολιτικής»


«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εδώ και έντεκα μήνες, δεν έχουν καταθέσει στρατηγική για τον αγροτικό τομέα, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεν έχουν λάβει ακόμη κανένα μέτρο ενίσχυσης των αγροτών την περίοδο της πανδημίας και περιορίζονται σε ένα νομοσχέδιο, με μικροβελτιώσεις προτάσεων των υπηρεσιών και μικροεξυπηρετήσεις βουλευτών της ΝΔ, για τις οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, όπως συνέβαινε  στο παλιό κράτος της Δεξιάς. Δεν είναι όμως αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας και οι πολίτες της. Είναι η κλασική παλιά δεξιά αντίληψη» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Ο Σ. Φάμελλος κατέθεσε στη συνέχεια την ανησυχία του επειδή, όπως δήλωσε, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο   συζητείται ταυτόχρονα η ευρωπαϊκή στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» μαζί με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, ως αναπόσπαστο τμήμα της νέας ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, συζητούνται και αποφασίζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η ελληνική κυβέρνηση απουσιάζει. «Καμία πρόταση για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και του αγροτικού τομέα, καμία πρόταση για το πώς, το 2030, το ένα τέταρτο των γεωργικών εκτάσεων θα είναι σε διαχείριση βιολογικής γεωργίας, ούτε για το πώς θα μειωθούν, κατά τουλάχιστον 50%, οι απώλειες θρεπτικών συστατικών από τα λιπάσματα και τα ίδια τα λιπάσματα τουλάχιστον κατά 20% έως το 2030, το πώς θα απαγορευτεί η χρήση φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας, ούτε ακόμα και για άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η προστασία των ιχθυοπληθυσμών ή των ωφέλιμων εντόμων».

Πρόσθεσε επιπλέον ότι: «Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί και η κατάργηση των φορέων προστατευόμενων περιοχών που έδιναν ένα πρόσθετο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα ελληνικά προϊόντα. Είναι περίεργο πως οι βουλευτές της ΝΔ αποκρύπτουν από τις τοπικές κοινωνίες ότι καταργείται ο φορέας της Κάρλας και η διεύθυνσή του μεταφέρεται στην Αλόννησο (!) και ότι η διοίκηση μεταφέρεται στην Αθήνα. Αποκρύπτουν επίσης ότι καταργείται το σήμα κατατεθέν της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, η διεύθυνσή του μεταφέρεται στον Λαγκαδά και η διοίκηση στην Αθήνα, για να βολευτούν μερικά γαλάζια παιδιά».

«Η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν επενδύετε στην αγροτική πολιτική είναι γιατί δεν σας ενδιαφέρει ο μικρομεσαίος αγρότης. Δεν σας ενδιαφέρει η ελληνική παραγωγή. Σας ενδιαφέρει πιθανώς πώς θα συγκεντροποιήσετε ιδιοκτησίες, πώς θα καταργήσετε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής και της οικονομίας, και φυσικά πώς θα ενισχύσετε μόνο τους κολλητούς σας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, διότι η ενίσχυση που δώσατε κτηνοτρόφους για την πανδημία είναι πολύ μικρότερη και από την ενίσχυση που είχε δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκτός πανδημίας».

«Ουσιαστικές παρεμβάσεις, στο επίπεδο της καθημερινότητας του αγρότη και της ενίσχυσης της παραγωγής του σήμερα δε συζητάτε καθόλου, όπως θα ήταν η μείωση κόστους του αγροτικού πετρελαίου, κάτι που σήμερα είναι εφικτό, εφόσον έχουμε βγει από τα μνημόνια και το είχαμε προβλέψει εμείς ως κυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό και η ενίσχυση της ρευστότητας με τις μικροπιστώσεις, ώστε να μην έχουν ανάγκη τον μεσάζοντα οι Έλληνες αγρότες. Γιατί, ακόμα και την όποια βελτιωμένη τιμή των προϊόντων φέτος, δεν θα την επωφεληθούν οι αγρότες, αλλά οι μεσάζοντες από τους οποίους εξαρτώνται οι αγρότες, γιατί δεν έχουν ούτε την τεχνική ούτε οικονομική υποστήριξη που προσέφεραν οι μικροπιστώσεις και οι συνεταιρισμοί. Διότι το μόνο που προσπαθήσατε να κάνετε ως κυβέρνηση, ήταν να καταργήσετε τους συνεταιρισμούς ή να τους ιδιωτικοποιήσετε. Ήταν το μόνο νομοσχέδιο το οποίο φέρατε και ψηφίσατε».

Σχετικά με τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν έχει ούτε πολιτική ούτε γνώση για το συγκεκριμένο τομέα, ένα τομέα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό και βιώσιμο. Ανέφερε, ως παράδειγμα, την περίπτωση του Θερμαϊκού Κόλπου όπου, το 2016 ξεκίνησε η μεγαλύτερη μετεγκατάσταση μονάδων στη Μεσόγειο και ειδικότερα, η μετεγκατάσταση των μονάδων μυδοκαλλιεργειών, ενός προϊόντος που είναι εξαγωγικό κατά 80%. Η έναρξη της μετεγκατάστασης, που ξεκίνησε από το 2016-2017, αντιμετώπισε το πρόβλημα των αυθαίρετων μονάδων και το πρόβλημα με το μπλε καβούρι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πίεσε ώστε, να εκδοθεί στη συνέχεια το πρώτο ΠΔ στην Ελλάδα για την ΠΟΑΥ Πιερίας, για να συσταθεί ο φορέας, καθώς και για να ανατεθεί και να εκπονηθεί η περιβαλλοντική μελέτη για την ΠΟΑΥ Θερμαϊκού. Δυστυχώς, σήμερα, επί κυβέρνησης ΝΔ, όλα αυτά έχουν σταματήσει, τόνισε,  δημιουργώντας αδιέξοδα στους μυδοκαλλιεργητές και ανησυχία στην περιοχή. «Η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει προϊστάμενο, έχουν σταματήσει οι μετεγκαταστάσεις, έχουν αρχίσει περίεργες προτάσεις για εγκατάσταση νέων μονάδων, αντί της διακοπής των αυθαίρετων μονάδων που οδηγούν σε χαμηλή ποιότητα παραγωγής, είναι σε εξέλιξη προβληματική συγκέντρωση βιοτοξινών, οι παραγωγοί δεν ξέρουν αν θα κάνουν εξαγωγές, υπάρχουν προϊόντα που είναι ακόμα και έξι μήνες μέσα στην θάλασσα και φυσικά η κυβέρνηση είναι απούσα. Κι όλα αυτά τα σταματήσατε με δική σας ευθύνη».

Κλείνοντας, στάθηκε σε τροπολογία του ΥΠΕΝ για την Κορώνεια που κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει: «Είναι παράξενο μια τροπολογία που έχει αναγγελθεί εδώ και τρεις μέρες με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου και συνεντεύξεις του Υπουργού να μην έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή. Η εν λόγω τροπολογία αποδεικνύει ότι η αρχική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, με σύσκεψη και Δελτίο Τύπου του κ. Καράογλου, του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, την 1η Οκτωβρίου του 2019 όπου ανακοίνωσε τέσσερις άμεσες ενέργειες για την Κορώνεια απέτυχε καθώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η προαναγγελία της τροπολογίας είναι μια αποδοχή της αποτυχίας των επιλογών της κυβέρνησης, αν και ήταν από τις λίγες που ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, που μαζί με το γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έχουν πολύ καιρό να ακουστούν. Αυτή η σταθερότητα και η συνέπεια στις επιλογές και η εμπιστοσύνη στα στελέχη σας κυριολεκτικά με εκπλήσσει».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)