to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 28.12.2017

Πολιτική

Σ. Φάμελλος για τις πλημμύρες: «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, μπορούμε όμως να προχωρήσουμε σε αποκαλύψεις κοίτης και ρεμάτων»

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, μίλησε για τις πλημμύρες της Δυτικής Αττικής, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 "Roads" το βράδυ της Τετάρτης 27/12


(Δείτε εδώ την εκπομπή)

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε στην εκπομπή του δημοσιογράφου Πάνου Χαρίτου "Roads", η οποία προβλήθηκε εχθές το βράδυ, στην ΕΡΤ1 και είχε ως θέμα τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική. 

Μερικά αποσπάσματα όσων είπε ο Σ. Φάμελλος:

"Τον Νοέμβριο 2016 εντάχθηκαν σε χρηματοδότηση τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας για όλη την Ελλάδα. Τον Ιούλιο 2017 ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μαζί με τις απαραίτητες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Έως τον Μάρτιο 2018 θα έχουν κυρωθεί. Είναι βέβαια πολύ αργά σε σχέση με το φαινόμενο που ζήσαμε στη Δυτική Αττική και τους νεκρούς που θρηνήσαμε, όμως θα υπάρχει πια ένα εργαλείο".  

"Είναι πολλές οι περιοχές που υποδεικνύουν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, αλλά επειδή είμαστε στη διαδικασία της διαβούλευσης,  ο τελικός κατάλογος θα κυρωθεί τον Μάρτιο του 2018".

"Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ανθρώπινες ζωές και την πρόοδο του τόπου μας, αφήνοντας αυθαίρετες κατασκευές μέσα στα ρέματα. Νομίζω, ότι αυτό το έχει αποδεχθεί η κοινωνία μας, κατά τον ίδιο τρόπο που δεν μπορούμε να δεχθούμε και αυθαίρετες κατασκευές μέσα στα δάση. Σε αυτό θα συμβάλλει και το έργο των δασικών χαρτών".

"Υπάρχει ανάγκη για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, προς όφελος της ασφάλειας όλης της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, που να αποκαλύπτουν τις κοίτες των ρεμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση εκεί που παρατηρούνται  καταπατήσεις και αυθαίρετη δόμηση".

"Η Αθήνα, πιθανόν, έχει μετανιώσει για την κάλυψη των υδατορεμάτων  και των μεγάλων ποταμών που περνούσαν μέσα από την πόλη και της έδιναν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά".

"Δεν μπορούμε να γυρίσουμε παντού το χρόνο πίσω, όμως μπορούμε σε κάποιες περιοχές να προχωρήσουμε σε αποκάλυψη κοίτης και ρεμάτων, για να εξασφαλίσουμε την υδραυλική λειτουργία".

"Το να αναστείλουμε τα φαινόμενα καταπάτησης των ρεμάτων και τροποποίησης της κοίτης ποταμών, όπως και της αυθαίρετης δόμησης, σε όλη τη χώρα είναι ένα τεράστιο έργο και σε επίπεδο προϋπολογισμού αλλά και τεχνικά πολύ δύσκολο. Πρόκειται για αναμόρφωση των υποδομών όλης της χώρας και της υπαίθρου και απαιτεί πολύ μεγάλο τεχνικό δυναμικό".

"Όμως, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και η ασφάλεια των πολιτών μας επιβάλλουν να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο με προτεραιότητες. Και πρέπει εντός του 2018 να συζητήσουμε και για τον προϋπολογισμό αυτού του έργου".  

"Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση, μαζί με την οριοθέτηση του ρέματος, αποτελούν στοιχεία του θεσμικού πλαισίου, απαραίτητα για την ασφάλεια των οικισμών".

"Υπάρχουν περιοχές που έχουν υψηλή επικινδυνότητα για πλημμύρες εξαιτίας των πυρκαγιών. Για παράδειγμα, η πρόσφατη πυρκαγιά σε Καπανδρίτι και Κάλαμο επηρεάζει έντονα μία περιοχή κοντά στη θάλασσα, όπου η πυρκαγιά τροποποιεί το πλημμυρικό φαινόμενο, εφόσον δεν υπάρχει πλέον η αναστολή πλημμύρας που δημιουργεί το φυσικό περιβάλλον και η βλάστηση. Έτσι, η διάβρωση γίνεται μεγαλύτερη και έχουμε ταυτόχρονα με την πλημμύρα και μεταφορά χώματος, πέτρας και άλλων φερτών υλικών. Ενδεικτικό είναι το περιστατικό στη Σαμοθράκη όπου, πριν από δύο μήνες, ένας οικισμός παρέλαβε τόνους χώματος λάσπης και πέτρας, λόγω του αποσαθρωμένου από την υπερβόσκηση, την υλοτόμηση, την αλλαγή συνθηκών καλλιέργειας και χρήσης, βουνού, πάνω (ανάντι) από τον οικισμό".  

"Υπάρχει η απόφαση να κωδικοποιηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία, και διερευνούμε την δυνατότητα η περιβαλλοντική αδειοδότηση να γίνεται μέσα από ένα ηλεκτρονικό ΚΕΠ Περιβάλλοντος, στο οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος, πολίτης ή υπηρεσία, να υποβάλει μία φορά τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά. Δηλαδή η διαδικασία της αδειοδότησης να γίνεται μέσα από διαδικτυακές εφαρμογές, χωρίς ο ενδιαφερόμενος να χρειάζεται να πηγαίνει σε πολλές υπηρεσίες και να παίρνει πολλές γνωμοδοτήσεις από πολλές υπηρεσίες (δασαρχεία, διευθύνσεις υδάτων, τμήματα περιβάλλοντος και χωροταξίας κ.α.)".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)