to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Αλλάξτε το σύστημα, είναι θέμα επιβίωσης

«Η ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα, η εργασία και η ευημερία μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν λάβουν υπόψη τους το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους», δηλώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα της Γης.


Αναλυτιά η δήλωση: «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι αφιερωμένη στην αφύπνιση όλων μας ώστε να σταματήσουμε να λεηλατούμε απερίσκεπτα τους πόρους της Γης, καθώς οι φυσικοί πόροι συνεχώς υποβαθμίζονται και είναι πλέον ελάχιστο το ποσοστό των εδαφών έχει παραμείνει ανέπαφο από την ανθρωπογενή δραστηριότητα. Η παγκόσμια κοινότητα οδηγείται σε μια μείζονα περιβαλλοντική και κλιματική κρίση.

Ήρθε η ώρα όλοι μας, και όσο μας αφορά η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, να προχωρήσουν από τα λόγια στις πράξεις. Η επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να υπακούουν και να στοχεύουν στην κλιματική ουδετερότητα και στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η χθεσινή τελική ανακοίνωση για τον Ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο είναι ένα πρώτο και καθοριστικό βήμα, το οποίο όμως θα πρέπει να συνδυαστεί, δεσμευτικά, με χρηματοδοτήσεις που θα διαχυθούν σε όλη την κοινωνία, με συγκεκριμένο και απαιτητικό χρονοδιάγραμμα μετάβασης.

Η οικονομική ανάκαμψη, μετά την πανδημία, και η αντιμετώπιση της κλιματικής και γενικότερα της περιβαλλοντικής, κρίσης, έχουν μία μόνο απάντηση: την πράσινη και δίκαιη μετάβαση. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η κυκλική οικονομία, η προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, η εξασφάλιση πρόσβασης στα βασικά αγαθά της ζωής, καθώς και το χτίσιμο μιας πιο ανθεκτικής κοινωνίας και οικονομίας απέναντι στα ολοένα και εντονότερα ακραία φυσικά φαινόμενα, είναι μονόδρομος που δεν μπορεί να μένουν στα χαρτιά και σε δηλώσεις.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα έπρεπε να στοχεύει στην πράσινη μετάβαση, στην Ελλάδα, το Σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνει πόρους για Ενεργειακές Κοινότητες και για την Κυκλική Οικονομία, για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και για τη διασφάλιση πρόσβασης των πολιτών στην ενέργεια, ενώ στην αγορά ενέργειας κυριαρχεί η αισχροκέρδεια εν μέσω πανδημίας.

Η επιστήμη και η ιστορία έχουν δώσει τις απαντήσεις. Η ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα, η εργασία και η ευημερία μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν λάβουν υπόψη τους το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Δεν έχουμε δικαίωμα να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά στη φωνή των οικοσυστημάτων και των νέων. Αλλάξτε το σύστημα και όχι το κλίμα!​​».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)