to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 05.10.2017

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: : Επίτευγμα της κυβέρνησης που δε θα χαρίσουμε στη ΝΔ οι αδειοδοτήσεις για το Ελληνικό

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, στον χρόνο που πρέπει, για να προχωρούν οι επενδύσεις, οι οποίες εδώ και χρόνια είχαν μείνει στα συρτάρια παγωμένες, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν και δε θέλανε να λύσουν ουσιαστικά προβλήματα της Ελλάδας».


«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, στον χρόνο που πρέπει, για να προχωρούν οι επενδύσεις, οι οποίες εδώ και χρόνια είχαν μείνει στα συρτάρια παγωμένες, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν και δε θέλανε να λύσουν ουσιαστικά προβλήματα της Ελλάδας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υπόθεσης της επένδυσης στο Ελληνικό, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως «είναι πολύ περίεργο να έχει εξελιχθεί έτσι η λειτουργία της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα». «Μας κατηγορούσαν ότι δεν έχουμε γνωμοδότηση από αρχαιολογική και δασική υπηρεσία, κάτι το οποίο δεν έκαναν αυτοί όταν ήταν κυβέρνηση, αλλά και όταν έχουμε εντός χρονοδιαγράμματος γνωμοδότηση μας κατηγορούν, γιατί την έχουμε. Αυτό είναι θλιβερό» διευκρίνισε, επισημαίνοντας: «Εμείς δεν πρόκειται να ετεροκαθοριζόμαστε, εμείς συνομιλούμε με την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία απευθείας, δε μιλάμε μέσω της ΝΔ».

Ο αν. υπουργός υπενθύμισε ότι ο νόμος σε σχέση με την επένδυση στο Ελληνικό προβλέπει ότι εντός εξαμήνου από την υποβολή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), που υποστηρίζεται από μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η Πολιτεία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και την αδειοδότηση. «Όλες αυτές οι μελέτες και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2017 και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις τους μέχρι το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2017» διαβεβαίωσε ο κ. Φάμελλος και υπογράμμισε: «Για μία τέτοια μείζονος σημασίας και έκτασης επένδυση, το να ολοκληρωθούν όλες οι αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις εντός εξαμήνου θα είναι ένα επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης, δε θα το χαρίσουμε στη ΝΔ και θα το κάνουμε εμείς, γιατί αυτή η χώρα έχει ανάγκη κυβερνήσεις που να δουλεύουν, να είναι τίμιες και να έχουν ισοτιμία απέναντι και στον πολίτη και στην επιχειρηματικότητα».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα και την αντίδραση της αντιπολίτευσης που προκάλεσε η επίμαχη δήλωση ο κ. Φάμελλος παρατήρησε: «Η ΝΔ είχε αγιοποιήσει τον κ. Ντάισελμπλουμ πριν από δύο χρόνια και τώρα τον καταδικάζει [...] Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρειαζόμαστε εκλογές σε μία χώρα που βγαίνει από το πρόγραμμα, που ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές της λένε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το χρέος. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν είπε ότι δε χρειάζονται εκλογές, είπε ότι η Ελλάδα θα βγει του χρόνου από το πρόγραμμα και πρέπει να έχει ρυθμισμένο και το χρέος και αυτά είναι οι κατακτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης. Η Ευρώπη αναγνωρίζει την προσπάθεια και τη δυνατότητα διεξόδου από την κρίση από αυτή την κυβέρνηση και είναι προφανές ότι αυτό να στενοχωρεί όλους αυτούς που μας φέρανε σε αυτή την κατάσταση».

Με αφορμή εξάλλου το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που κατατίθεται αύριο ο αν. Υπουργός επισήμανε ότι «παρότι έχουμε έναν νόμο εδώ και 16 χρόνια, παρότι όλοι μας τοποθετούμαστε υπέρ της ανακύκλωσης, δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά στη χώρα μας». «Και το θεσμικό πλαίσιο δεν ήταν επαρκές και δεν έδινε επαρκή κατεύθυνση και τα κίνητρα και τα αντικίνητρα μαζί με την περιβαλλοντική εκπαίδευση δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Το 2016 στην Ελλάδα ανακυκλώθηκαν 16 κιλά ανά κάτοικο, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 110 ανακυκλώσιμα κιλά ανά κάτοικο», εξήγησε προσθέτοντας ότι «μέσα στο πλαίσιο της διυπουργικής προσπάθειας που έχουμε για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας το νομοσχέδιο θα δώσει ισχυρά κίνηρτα, για να μπορέσουμε να έχουμε πραγματική ανακύκλωση».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)