to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 23.07.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Το έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν μπορεί να αποκατασταθεί με φόβο

Χρειαζόμαστε καθολικότητα του εμβολιασμού αλλά με μία θετική ατζέντα και επιχειρήματα και όχι με μέτρα που απειλούν τον βιοπορισμό των εργαζομένων και οδηγούν σε απολύσεις», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


«Η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί ότι έχει κάνει λάθη. Ότι δεν ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ότι δημιούργησε κλίμα αναξιοπιστίας, καθώς και ότι έκανε λάθη με τον εμβολιασμό. Το έλλειμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στην κοινωνία δεν μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με φόβο και με μία επιθετική, τιμωρητική πολιτική που διαχωρίζει αντί να ενώνει την κοινωνία. Χρειαζόμαστε καθολικότητα του εμβολιασμού αλλά με μία θετική ατζέντα και επιχειρήματα και όχι με μέτρα που απειλούν τον βιοπορισμό των εργαζομένων και οδηγούν σε απολύσεις», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Channel» με τον Γ. Μελιγγώνη.

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να υποβαθμίζει τη συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για το τόσο σοβαρό ζήτημα του εμβολιασμού, σημείωσε. Με την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών που προβλέπει μάλιστα επέκταση εφαρμογής και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες με μία απλή Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά, γιατί αποδεικνύει ότι παρακάμπτει τη Βουλή και δεν καλύπτει αλλά πολλαπλασιάζει το έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στην κοινωνία. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι επιπλέον σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη μη υποχρεωτικότητα καθώς και με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Χρειαζόμαστε αξιόπιστα δεδομένα για την πορεία του εμβολιασμού, συνεργασία με τους Δήμους που δεν έγινε, ειδικές καμπάνιες για τα ΚΑΠΗ και την τρίτη ηλικία με το βοήθεια στο σπίτι, μέριμνα για τους απομακρυσμένους οικισμούς και τα άτομα με κινητικά προβλήματα και γενικά θετικά μέτρα. Όμως, όλα αυτά άρχισαν να μπαίνουν στο τραπέζι πολύ καθυστερημένα, στα μέσα Ιουλίου, και μόνο μετά από τις αντιδράσεις δήμων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, αφού η κυβέρνηση δημοσιοποίησε λανθασμένα στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού.

Ο Σ.Φάμελλος κλήθηκε στη συνέχεια να σχολιάσει την πρόσφατη επιβολή μέτρων στην Μύκονο: «Η Μύκονος αποτελεί παράδειγμα των παλινωδιών της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση, όπως και πέρυσι, βιάστηκε να στείλει ένα θετικό μήνυμα στον τουρισμό και ότι όλα πάνε καλά, ενώ όμως τα νησιά βρίσκονται σε χειρότερη υγειονομική κατάσταση σε σχέση με πέρυσι. Είναι δε πρωτοφανής και επιστημονικά ακατανόητη η αναγγελία άρσης των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στη Μύκονο, μετά από τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, 3-4 μέρες μάλιστα πριν λήξει η εφαρμογή τους».

Με αφορμή ερώτημα του Γ. Μελλιγγώνη σχετικά με το εάν το αίτημα μη εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στα πανεπιστήμια τουλάχιστον για φέτος αποτελεί πεδίο κοινής δράσης όλων των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι οι συνεργασίες αποτελούν ταυτοτικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που πάνω σε αυτή την επιλογή «πατάει» η απλή αναλογική. «Όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνονται στις προοδευτικές δυνάμεις και πολιτικά κόμματα. Όμως το αίτημα κατάργησης της ΕΒΕ το απευθύνουμε ξεκάθαρα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θέλουμε, διεκδικούμε να το δεχτεί και η κυβέρνηση».

Ο Σ.Φάμελλος τέλος, στάθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση της κοινωνίας στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην απόσπαση των αρχαίων από το σταθμό της Βενιζέλου: «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιλέξει να τραυματίσει την ιστορία και τον Βυζαντινό πολιτισμό της Θεσσαλονίκης. Δεν πρέπει ακόμη να αφήσει την πόλη χωρίς μετρό για αρκετά ακόμη χρόνια ενώ, χρειαζόταν μόνο ένα έτος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και μάλιστα με τα αρχαία στη θέση τους. Η απόφαση αυτή προσβάλλει την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνία της πόλης που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται άμεσα το Μετρό και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν μείνουν τα αρχαία στη θέση τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)