to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:42 | 29.03.2017

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον είναι η κοινή γραμμή μας στη διαπραγμάτευση για ενέργεια, εργασιακά, αφορολόγητο

"Δεν θέλουμε να υπάρχουν αλλαγές στην ενέργεια οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πρόσβαση μερίδας του πληθυσμού σε αυτήν ή αύξηση του κόστους παραγωγής και μείωση της εργασίας"


«Είτε συζητάμε για τα ενεργειακά, είτε για το αφορολόγητο και τα εργασιακά, η γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές είναι ίδια», δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Ρ/Σ Flash 96 FM.

Και συνέχισε: "Στα ενεργειακά ζητήματα έχουμε τοποθετηθεί δημόσια, ως Υπουργείο, υπέρ της ανάγκης αξιοποίησης και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Ακολουθούμε την ίδια διαπραγματευτική τακτική και στον τομέα της ενέργειας, που είναι η επίτευξη του μεγαλύτερου οφέλους για την κοινωνία, τους πολίτες και τη χώρα μας".
 
Ειδικότερα, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι στην περίπτωση της ενέργειας η διαπραγμάτευση κινείται σε τρεις παραμέτρους, με πρώτη την περιβαλλοντική η οποία στοχεύει στην μείωση των εκπομπών άνθρακα και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. "Σε αυτό δεν διαφωνεί στρατηγικά η Ευρώπη, ωστόσο η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση αυτών των στόχων".
 
Η δεύτερη παράμετρος σχετίζεται "με το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας. Δεν θέλουμε να υπάρχουν αλλαγές στην ενέργεια οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πρόσβαση μερίδας του πληθυσμού σε αυτήν ή αύξηση του κόστους παραγωγής και μείωση της εργασίας. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με τρόπο ομαλό, ώστε να μην λειτουργήσουν εις βάρος των καταναλωτών".
 
Με δεδομένο ότι "έχουμε επενδύσει ως κοινωνία στην ενέργεια της χώρας μας, διεκδικούμε αφενός τον δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και αφετέρου να γίνει η απελευθέρωση μέρους της εμπορίας ενέργειας με τρόπο ομαλό και συντεταγμένο και όχι με όρους ξεπουλήματος. Αυτή είναι η τρίτη παράμετρος της διαπραγμάτευσης".
 
"Το κριτήριο σε κάθε βήμα μας είναι το κοινωνικό όφελος", τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας της ΔΕΗ είναι μείζον και ούτε μπορούν να χαριστούν μονάδες, ούτε να επιτραπούν απότομες αλλαγές ή προνομιακού τύπου μεθοδεύσεις. "Υπάρχει ήδη ένα νέο ενεργειακό μοντέλο στη χώρα μας το οποίο στηρίζεται κατά 30% στον λιγνίτη, κατά 25% στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πάνω από 27% στο φυσικό αέριο. Δεν διαφωνούμε, λοιπόν, με την απελευθέρωση της εμπορίας ενέργειας, εξάλλου το μεγάλο ποσοστό της ΔΕΗ είναι στην εμπορία και όχι στην παραγωγή".
 
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πόλεμος συμφερόντων στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά θέματα ο Αν. ΥΠΕΝ απάντησε ότι "υπάρχουν με πρώτο και μεγαλύτερο το συμφέρον της διαφορετικής πολιτικής που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε για τη χώρα μας" και το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την προώθηση "μεγάλων ομίλων που είτε έχουν είτε δεν έχουν έχει σημασία έδρα στην Ελλάδα, δεν παράγουν εθνικό προϊόν, διαχειρίζονται μόνο χρηματιστηριακά εργαλεία, δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση και δεν ενδιαφέρονται για την εργασία. Ναι, υπάρχουν συμφέροντα στη διαπραγμάτευση, εμείς ξέρουμε ότι εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των πολιτών και όχι εταιρειών όπως SIEMENS και NOVARTIS. Εξάλλου, αυτό θέλει και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ισοτιμία, καθαρούς κανόνες, πρόσβαση σε δάνεια και αναπτυξιακό νόμο χωρίς ρουσφέτια".
 
Και κατέληξε: "Η κυβέρνηση καταθέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη λογική που δημιουργεί ανάπτυξη, εργασία και εθνικό πλούτο και εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την επιστήμη και τη γνώση. Ό,τι άλλο κατατίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εδώ και μια επταετία, έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει αναπτυξιακή λογική. Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι οι στόχοι των δύο πρώτων μνημονίων, αν και επιτεύχθηκαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, επέφεραν στη χώρα πτώση του ΑΕΠ κατά 25%. Και όσοι μας προτείνουν να κλείσει η διαπραγμάτευση άμεσα ας πάρουν την ευθύνη και ας πουν στην κοινωνία πόσο δημοσιονομικό και κοινωνικό κόστος έχουν οι υποχωρήσεις που προτείνουν; Γιατί αυτό που ουσιαστικά προτείνουν είναι υποχώρηση της χώρας μας".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)