to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:37 | 02.11.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Διεκδικούμε σχέδιο μακράς πνοής για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στον Ρ/Σ Real 97.8 FM, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ερωτώμενος για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα εργασιακά, απάντησε πως "τα συμπεράσματα που βγήκαν κατά την πρώτη εβδομάδα της διαπραγμάτευσης έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση ευκρινώς και δημόσια". Στις πρώτες τοποθετήσεις τους "οι συνδιαλεγόμενοι ξεκίνησαν από μία απόσταση, προκειμένου να συναντηθούν στην μέση". Ωστόσο, “υπάρχει ήδη η αίσθηση, ότι σε πολλά από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, η κατάσταση είναι καλύτερη από την αναμενόμενη".


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε το γεγονός ότι, πολλές φορές, οι δανειστές και οι εκπρόσωποι φορέων "δεν έχουν μεταξύ τους την ίδια άποψη για μια σειρά ζητήματα. Χαρακτηρίζονται από αντιθέσεις, όμως η χώρα μας δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο επίλυσης της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ".

Εντούτοις, “η κυβέρνηση αξιοποιεί ακόμα και αυτές τις αντιθέσεις, ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα", συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Αλλά, δεν υπάρχει λόγος κινδυνολογίας εφόσον και στο ασφαλιστικό, παρά την αρνητική στάση του ΔΝΤ, τελικά κατοχυρώσαμε την κύρια σύνταξη και ένα μεγάλο ποσοστό των επικουρικών. Βέβαια, είμαστε πάντα σε εγρήγορση, διότι δεν πηγαίνουμε σε μία διαπραγμάτευση, με σκοπό να συναινέσουμε εκ των προτέρων, σε ό,τι μας προτείνουν. Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία θα έχει πολλές εντάσεις, γιατί έχουμε δηλώσει ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά".

Ειδικότερα, στο επίπεδο των εργασιακών θεμάτων "οι προτάσεις που κατατίθενται από την πλευρά του ΔΝΤ, δεν έχουν συνάφεια με τις προτάσεις της Ευρώπης. Κατά τη διαπραγμάτευση, από την πλευρά μας έχουμε ανοίξει ζητήματα που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη με τους ευρωπαίους εταίρους που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση".

"Η Ευρώπη πρέπει να λύσει τα προβλήματά της μόνη της, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ", σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος. Παρόλο που το ΔΝΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στο πρόγραμμα, αλλά ως τεχνικός παρατηρητής, "μας δημιουργεί προσκόμματα στα σημεία των εργασιακών. Από την άλλη, στο επίπεδο του χρέους μπορούμε να κάνουμε προσωρινές συμμαχίες και με το ΔΝΤ, προς όφελος της χώρας".

Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει το ρόλο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά θέματα, "η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να γίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Και στη συζήτηση για το χρέος και για το ρόλο του ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα πρέπει να μην κοιτούν μόνο το εκλογικό τους ακροατήριο, αλλά να βλέπουν και το συμφέρον των ευρωπαϊκών κοινωνιών και της ίδιας της Ευρώπης".

Έως τότε, η απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών, στο ανώτατο επίπεδο, ήδη από τον περασμένο Μάιο, "προβλέπει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εργαλεία για το ελληνικό χρέος. Στο βραχυπρόθεσμο επίπεδο έχει ήδη σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ποσοτικοποίηση της δόσης ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, επιμήκυνση των δόσεων, μείωση των επιτοκίων και είσοδο βάσει κριτηρίων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".

"Είναι μια πρώτη κατάκτηση, την οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε", είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος. "Όμως, εμείς επιδιώκουμε πέραν των βραχυπρόθεσμων εργαλείων αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, να υπάρξει συζήτηση μέσα στο 2016, που να περιλαμβάνει περαιτέρω δεσμεύσεις. Το διεκδικούμε ως κυβέρνηση και ως χώρα. Διότι, κανένας δεν μας έχει αφαιρέσει το δικαίωμα αυτό. Καλή η βραχυπρόθεσμη εξυπηρέτηση, ωραία η ποσοτική χαλάρωση, αλλά διεκδικούμε και τον μακροχρόνιο σχεδιασμό για τη ρύθμιση του χρέους, που αποτελεί και την αποτελεσματικότερη εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)