to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:31 | 22.04.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Διαψεύστηκαν τραγικά τα περί αυτορρύθμισης και αόρατου χεριού της αγοράς (ηχητικό)

«Χρειαζόμαστε σχέδιο και δεν υπάρχει επάρκεια στο οικονομικό επιτελείο να καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο»


Η τραγωδία της απώλειας ανθρώπινων ζωών διαψεύδει τα περί αόρατου χεριού της αγοράς, περί αυτορρύθμισης, είναι οι δημόσιες πολιτικές και όχι ο ιδιωτικός τομέας που μπορούν να σχεδιάσουν, χρηματοδοτήσουν και επανεκκινήσουν τους κρίσιμους τομείς, την Υγεία, την Ενέργεια, τις Μεταφορές και πολλούς ακόμη, να διασφαλίσουν ηρεμία και ρευστότητα στην οικονομία, τόνισε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Χρειάζεται σχεδιασμός και πρόγραμμα στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, ελληνικό επίπεδο, κάτι που αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που πάντα είχαν οι δημόσιες πολιτικές που ασκεί το κράτος. Δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνος του ο ιδιωτικός τομέας και να βάλει ξανά μπρος την οικονομία, ούτε στην Υγεία ούτε και σε πολλές άλλες τομεακές πολιτικές. Αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο σημαντικές οι πολιτικές που ασκούν τα κράτη, πέρα από οποιεσδήποτε ιδεολογικές συζητήσεις, δεν υπάρχει ούτε αόρατο χέρι της αγοράς ούτε αυτορρύθμιση, διαψεύδονται με τραγικό τρόπο τώρα που χάνονται ανθρώπινες ζωές, είπε ο Σ. Φάμελλος.

Τα κράτη πρέπει λοιπόν να λάβουν πρωτοβουλίες, να σχεδιάσουν πολιτικές, να χρηματοδοτήσουν τις οικονομικές λειτουργίες για την επανεκκίνηση σοβαρών υποδομών, όπως στην ενέργεια και τις μεταφορές, να εξασφαλίσουν και την ηρεμία και την ρευστότητα και την απασχόληση, γιατί όλα αυτά δεν είναι δεδομένα. Πρέπει επίσης να παρέμβουν σε ζητήματα σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, κάτι που δεν βλέπουμε ολοκληρωμένο, αλλά με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε χώρα. Με οικονομικούς όρους, η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει το διαφορικό, το νέο κόστος, που δημιουργεί στην οικονομία και στην εργασία η υγειονομική κρίση, να προσθέσει στην κοινωνία και την οικονομία αυτό που θα λείψει λόγω της κρίσης, όχι λαθών επιχειρηματικών κτλ. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι να ξεκινήσουμε ξανά ομαλά, να υπάρχει η προσδοκία της ανάκαμψης.

Η Ελλάδα ωστόσο, σημείωσε, έχει το μικρότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, στο όριο του 2%, ενώ ακόμη και αν συνυπολογιστούν μέτρα ελάφρυνσης όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα τοκοχρεωλύσια, τα δάνεια επιχειρήσεων, τα επιδόματα εργαζόμενων, τα voucher, το δώρο Πάσχα, δεν βλέπουμε σε νούμερα αυτά τα 14 δισ. ευρώ για τα οποία μιλάει το οικονομικό επιτελείο, είναι 4-5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, πέραν του ελλείμματος στην τροφοδότηση της επανεκκίνησης, υπάρχει έλλειμμα και στην υποστήριξη, την αλληλεγγύη που έπρεπε να προσφέρει η Πολιτεία για το σήμερα. Η κυβέρνηση λύνει προβλήματα «μεγάλων φίλων», καναλαρχών, κλινικαρχών, διοδίων, εταιρειών, πλατφορμών τηλεκατάρτισης. Αλλά οι λύσεις αυτές δεν αφορούν την επιχειρηματικότητα. Χρειαζόμαστε σχέδιο και δεν υπάρχει επάρκεια στο οικονομικό επιτελείο να καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Η πίεση των κοινωνικών φορέων και η πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτικές. Ακόμη και με διαδικτυακό τρόπο, οι πολιτικές πιέσεις θα ασκηθούν, ο Αλ. Τσίπρας έχει ήδη καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για τα voucher και έχει προαναγγείλει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα του «μαξιλαριού». Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω από τα συμφέροντα της κοινωνίας, όσα γίνονται κρυφά θα βγουν στα φανερά. Έχουμε την δυνατότητα και να γνωρίζουμε και να παρεμβαίνουμε προς όφελος της πατρίδας μας, για το συμφέρον όλων των Ελλήνων, κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)