to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 15.06.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Δεν θα κάνουμε πίσω από οτιδήποτε αμφισβητεί το δημόσιο συμφέρον

«Τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα ελλειμματικής εποπτείας της λειτουργίας των τραπεζών αλλά και πίεσης προς αυτές, γιατί μαθαίνουμε ότι επιχειρήσεις είτε δεν μπορούν να λάβουν δανειοδότηση είτε υποχρεούνται να καταβάλλουν πολύ μεγάλες εγγυήσεις και φυσικά με πολύ υψηλά επιτόκια», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος


«Τις τελευταίες ημέρες, τόσο κατά την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη όσο και σε εξορμήσεις που κάναμε στην εκλογική μου Περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης, αλλά και στα Γιάννενα την Παρασκευή, γίναμε αποδέκτες της έντονης αγωνίας των επαγγελματιών του χώρου εστίασης και τουρισμού, όπως και των Επιμελητηρίων, των Ομοσπονδιών βιοτεχνών, επαγγελματιών, επιστημόνων, αλλά και τουριστικών λεωφορείων για το εάν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που συσσωρεύονται αυτό το διάστημα. Εκτός από τις σημαντικές υποχρεώσεις κάλυψης ασφαλιστικών, φορολογικών εισφορών και κάλυψης των αμοιβών των εργαζομένων, τώρα που λήγουν οι παρατάσεις που είχαν δοθεί την περίοδο της πανδημίας, οι επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετα την κάλυψη ρυθμίσεων δανείων, επιταγών και εισφορών που είχαν επίσης παγώσει. Και όλα αυτά χωρίς ακόμα να υπάρχει τζίρος στην αγορά και ισχυρή αγοραστική δύναμη. Τώρα αναδεικνύεται η αξία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με το Πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» για τη διάθεση πραγματικής χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις καθώς η ανάγκη αναστολής για τον Ιανουάριο του 2021 των φορολογικών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων τους. Τίθεται ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα ελλειμματικής εποπτείας της λειτουργίας των τραπεζών αλλά και πίεσης προς αυτές, γιατί μαθαίνουμε ότι επιχειρήσεις είτε δεν μπορούν να λάβουν δανειοδότηση είτε υποχρεούνται να καταβάλλουν πολύ μεγάλες εγγυήσεις και φυσικά με πολύ υψηλά επιτόκια», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, εχθές, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm” και τους δημοσιογράφους Α.Γιάμαλη και Γ.Παγάνη.

Ξεκαθάρισε ότι το απόθεμα του «μαξιλαριού», της παρακαταθήκης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί περίπου κατά το ήμισυ για να στηρίξει τώρα την οικονομία και την εργασία και το υπόλοιπο να διατηρηθεί για το μέλλον. Η διαφορά της πολιτικής της κυβέρνησης με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ λειτουργεί αποσπασματικά, με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας», ενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης προληπτικών μέτρων ώστε να μειώσει, όσο το δυνατόν, το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της πανδημίας. «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Σε αντίθετη περίπτωση, η πληγή που θα πρέπει να επουλώσουμε στην οικονομία και την κοινωνία θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Διαφωνούμε κάθετα με λογικές σπατάλης και είμαστε υπέρ του «συμμαζέματος» σε μία λογική όμως που θα έχει ως βασική αρχή να μείνει όλη η κοινωνία όρθια και όχι μόνο οι λίγοι και «κολλητοί» της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέχεια της πρότασης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για τη διαμόρφωση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις, τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας με την Ιταλία για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, θέτοντας όμως τρεις όρους για να πιάσει πραγματικά τόπο. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και συνεννόηση μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων, κάτι, όπως είπε, αποφεύγει η Νέα Δημοκρατία. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη ΝΔ που υιοθέτησε τον λαϊκισμό και την εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων για μικροκομματικούς λόγους, παραμένει συνεπής και στηρίζει την πατρίδα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σημείωσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη που είχε τα «κότσια» να προχωρήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών που, ειδικά τώρα που έχει ενταθεί η τουρκική προκλητικότητα, αποδεικνύεται πόσο σημαντική ήταν για τη χώρα.

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ακόμη ότι η Συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ για να είναι αποτελεσματική για τα συμφέροντα της χώρας, πρέπει πρώτον να εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής, δεύτερον να επεκτείνει τη συζήτηση και με τους υπόλοιπους γείτονες, ώστε να κλείνουν ανοιχτά ζητήματα ειδικά στο Νότο στη Μεσόγειο και στο Βορρά με την Αλβανία, με προτεραιότητα να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση με την Αίγυπτο για την περιοχή νότια της Κρήτης ώστε να «σπάσει» την παράνομη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, καθώς και τρίτον η χώρα μας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο.

Κληθείς τέλος να απαντήσει σε ερώτημα των δημοσιογράφων σχετικά με το εάν υπάρχει εσωτερικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη να «ανέβουν» οι αντιπολιτευτικοί τόνοι, δήλωσε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και η συζήτηση είναι πάντα πλούσια στο εσωτερικό του. Και στο εξωτερικό όμως του κόμματος, η κοινωνία μάς μεταφέρει το μήνυμα να γίνουμε πιο επιθετικοί και να υιοθετήσουμε έναν πιο επιθετικό τόνο ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ. Προσπαθούμε φυσικά να υπερβούμε το «μπλόκο» που δημιούργησε η κυβέρνηση δίνοντας 20 εκατ. ευρώ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως και να έχει εμείς δεν αλλάζουμε στάση. Παραμένουμε ένα δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα που ασκεί κριτική αντιπολίτευση, δε στηρίζει λαϊκισμούς, δεν υποχωρεί όμως σε σκάνδαλα και σε προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπουλήσει δημόσια περιουσία. Βλέπουμε, δυστυχώς, ότι το νομοθετικό έργο της ΝΔ, με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, του νόμο για τον τουρισμό, καθώς και την εκπαίδευση αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αυταρχική. Αποδεικνύεται ακόμη ότι επιδίδεται σε μία προσπάθεια να αποδομήσει τους κανόνες του κράτους δικαίου και να αμφισβητήσει το δημόσιο συμφέρον. Και από αυτές τις αξίες δεν θα κάνουμε βήμα πίσω διότι δική μας προτεραιότητα δεν είναι η καρέκλα και η κληρονομική διαδοχή στην πολιτική αλλά, το συμφέρον της κοινωνίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)