to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 26.01.2023

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Δεν επιτρέπονται συμψηφισμοί σε θέματα δημοκρατίας και τήρησης του Συντάγματος

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο Νίκος Παππάς ενόχλησε επειδή έβαλε όρους στους καναλάρχες για να κατέχουν και να διατηρούν τις άδειες», ξεκαθάρισε ο βουλευτής και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm»


«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την πρόταση δυσπιστίας, έθεσε στη Βουλή το κεντρικό επίδικο που δεν είναι άλλο από τις αποδεδειγμένες πλέον παρακολουθήσεις Υπουργών ακόμη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τη συνταγματική αυτή εκτροπή εκ μέρους της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Τα στελέχη της ΝΔ αντίθετα ακολουθούν τη γραμμή να μιλούν για οτιδήποτε άλλο άσχετο με τις υποκλοπές και να προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα. Με τη δημοκρατία όμως, ιδιαίτερα όταν αυτή πλήττεται βάναυσα, δεν επιτρέπονται συμψηφισμοί. Όπως και με την τήρηση του Συντάγματος», επισήμανε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm» και στη δημοσιογράφο, Κάτια Μακρή.

Για το ότι ο αποδεδειγμένα παρακολουθούμενος κ. Χατζηδάκης έβγαλε από το κάδρο τον κ. Μητσοτάκη σχολίασε: «Η πολύμηνη παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη από την ΕΥΠ έχει επιβεβαιωθεί από πολλές πλευρές και από την ΑΔΑΕ, από δημοσιεύματα αλλά και από τους ίδιους τους συνομιλητές του. Η αρμόδια εισαγγελέας, κ. Βλάχου, υπέγραφε πολλαπλά αιτήματα παρακολούθησης επειδή υποθέτουμε τον θεωρούσε επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Είναι το πρώτο ερώτημα στο οποίο οφείλουν να απαντήσει η κυβέρνηση. Για ποιο λόγο εθνικής ασφάλειας παρακολουθείτο ο κος Χατζηδάκης, ο κος Φλώρος κτλ όλο αυτό το διάστημα. Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν ο κος Μητσοτάκης είναι ανεπαρκής, αφού ο ίδιος εποπτεύει την ΕΥΠ, ή αν είναι ο ίδιος ο επικεφαλής των παρακολουθήσεων. Οποιαδήποτε απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι επικίνδυνη και για αυτό ο κος Μητσοτάκης όφειλε να παραιτηθεί. Αν ο κ. Χατζηδάκης πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε, αυτόματα αναγνωρίζει ότι είναι απολύτως ανεπαρκής ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και η δικαιοσύνη δεν έχει δώσει ακόμη απαντήσεις για τη Δημοκρατία μας. «Και η Δημοκρατία είναι πάνω από όλα, για αυτό ορκιζόμαστε πίστη στο Σύνταγμα ως βουλευτές, η Δημοκρατία είναι αυτό που μάς ενώνει ως κοινωνία, από τη Δημοκρατία κρίνεται και η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και η υγεία, η παιδεία, γιατί η Δημοκρατία αφορά πρώτα από όλα τα δικαιώματα».

Σχετικά με το αν ήταν εξωθεσμική η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να διαβάσει τα ονόματα των υπό παρακολούθηση προσώπων στη Βουλή: «Στις 8 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίσημο αίτημα στην ΑΔΑΕ, το οποίο εμπλούτισε στις 28 Δεκεμβρίου, για να ελεγχθούν οι παρακολουθήσεις προσώπων που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν υπό παρακολούθηση. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται απόλυτα στο σχετικό νόμο για την ΑΔΑΕ και την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και φυσικά αυτό προκύπτει και επιβάλλεται και από την πολιτική ευθύνη που έχει ο Αλέξης Τσίπρας.  Ο κ. Ράμμος και ο Αλέξης Τσίπρας υπηρέτησαν την ευθύνη και το καθήκον τους απέναντι στο Σύνταγμα και τη δημοκρατία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη δική της κατάχρηση εξουσίας μέσω του ανοίγματος μίας κουβέντας για τις διαδικασίες και όχι την ουσία. Το μείζον σήμερα λοιπόν είναι ότι έχουμε συνταγματική εκτροπή στην Ελλάδα. Παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών. Σε αυτό πρέπει να πάρουν θέση και οι πρώην Πρωθυπουργοί Α.Σαμαράς και Κ. Καραμανλής που έχουν ασκήσει κριτική απέναντι στις παρακολουθήσεις. Δεν μπορεί κανείς να μείνει αμέτοχος τώρα».

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε επίσης πως η κριτική εκ μέρους της ΝΔ περί μετατροπής των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άκυρη διότι οι δράστες υποκλοπών μπορούν να τιμωρηθούν με βάση διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που προβλέπουν ποινή κάθειρξης, άρα για κακούργημα. «Αλλά ο κος Μητσοτάκης άλλαξε το νόμο για να μειώσει την ενημέρωση και τη διαφάνεια για τις παρακολουθήσεις, όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του κ. Κουκάκη».

«Ζούμε σε μία χώρα όπου παραβιάζεται το Σύνταγμα και ο κος Μητσοτάκης άλλαξε το νόμο για να μην μπορείτε εσείς, εγώ, ο καθένας και η καθεμία να ενημερωνόμαστε ότι παρακολουθούμαστε. Φυσικά μιλάμε για πολίτες που δεν έχουν υποπέσει σε κανένα παράπτωμα. Το νομικό πλαίσιο άλλαξε από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και αυτό είναι το μόνο επιβεβαιωμένο γεγονός» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε τέλος πως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να παραβιάζει συνταγματικές προβλέψεις και να οδηγήσει τη Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα στο σκοτάδι που βιώνουμε σήμερα, καθώς και σχολίασε τα περί τηλεοπτικών αδειών και του Νίκου Παππά: «Αν υπάρχει κάποια καταγγελία αυτήν τη στιγμή για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αδειοδότηση των καναλιών, οφείλω να σάς πω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έζησε μία λαμπρή στιγμή για τη δημοκρατία όταν, για πρώτη φορά, οι καναλάρχες αναγκάστηκαν να πληρώσουν. Είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι. Τότε το πάρτι στις δημόσιες συχνότητες τελείωσε, κάτι που δεν είχε τολμήσει κανείς μέχρι τότε να κάνει. Εμείς είπαμε ότι με ισοτιμία και απόλυτη διαφάνεια, όπως έγινε, όλοι θα συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τις άδειες. Σε αυτό το πλαίσιο δεν πήρε τελικά άδεια ο κος Καλογρίτσας, ο κος Καλογρίτσας ο οποίος ήταν συνέταιρος με τον κ. Θεοδωρικάκο και όχι με κάποιον από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληρωμές όμως από τους καναλάρχες «πάγωσαν» με απόφαση της κυβέρνησης στην πανδημία και εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται χατίρια σε όσους αποκτούν δικαιώματα στις δημόσιες συχνότητες που είναι κτήμα όλων μας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Νίκος Παππάς ενόχλησε επειδή έβαλε όρους στους καναλάρχες για να κατέχουν και να διατηρούν τις άδειες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)