to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 28.12.2015

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: «Δεν διαπραγματεύεται μόνο η κυβέρνηση, αλλά ολόκληρη η κοινωνία»

«Το πλέον σημαντικό είναι να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ:


Αποσπάσματα από την ραδιοφωνική συνέντευξη του Σωκράτη Φάμελλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ:

Για τις συντάξεις, το ασφαλιστικό και τα ισοδύναμα:

«Σχετικά με το φημολογούμενο τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές, είναι λάθος η πολιτική συζήτηση να διεξάγεται με υποθέσεις. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχει σωθεί περίπου 1 δις ευρώ από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, λόγω των αλλαγών των ορίων ηλικίας και κάποιων διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Μας λείπουν περίπου 700 εκ. ευρώ».

«Υπάρχει θετικό κλίμα στην Ευρώπη, εάν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ντομπρόβσκις, ότι μπορούν να υπάρξουν ισοδύναμα. Εξάλλου, η εμπειρία των τελευταίων τριών μηνών δείχνει ότι κάποια πράγματα μπορούμε να τα κερδίζουμε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

«Το πλέον σημαντικό είναι να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Αυτή είναι η δική μας πρόταση στη διαπραγμάτευση. Δυστυχώς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν δέχθηκαν να έχουμε μια κοινή στάση και νομίζω έχουν κριθεί ως προς αυτό».

«Θα δούμε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει επίλυση ως προς το θέμα της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Δεν στηριζόμαστε σε υποθέσεις είσπραξης. Τα θέλουμε και εμείς καταγεγραμμένα, ως επιτυχία της Ελλάδας, προκειμένου να επιστρέψουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

«Κάτι παρόμοιο θα γίνει και στο ασφαλιστικό. Ανοίγει η συζήτηση για το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, μέρος των εσόδων του οποίου θα πηγαίνει στο ασφαλιστικό σύστημα. Υπάρχουν δηλαδή και άλλου είδους ισοδύναμα».  

«Ως προς τις εισφορές, υπάρχει εκ μέρους μας μία πρόταση που προβλέπει μια πολύ μικρή αύξηση. Θεωρούμε ότι δεν θα πληγώσει την αγορά. Την τελευταία 5ετία δεν διαπιστώθηκε ότι η μείωση των εισφορών βοήθησε την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το 1% της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών δεν θα πλήξει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Θα το συζητήσουμε και αυτό».

«Όλα αυτά αφορούν στις μεγάλες επικουρικές συντάξεις, όπου προσπαθούμε να περιορίσουμε την μεσοσταθμική μείωση κάτω του διψήφιου αριθμού. Παράλληλα, έχουμε αρχίσει τη συζήτηση για την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, διότι ακόμα και τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, θα μπορούσαν να δώσουν δημόσια πρόσοδο».

«Δεν διαπραγματεύεται μόνο η κυβέρνηση, αλλά ολόκληρη η κοινωνία. Οι πολίτες, μέσω των Κοινωνικών Οργανισμών, των Σωματείων και των Επαγγελματικών τους Ενώσεων ας καταθέσουν και οι ίδιοι τις προτάσεις τους. Δεν πρόκειται να επιτύχουμε κάτι, εάν το θέλει μόνο η κυβέρνηση, αλλά το σύνολο της κοινωνίας».

Για το επικείμενο ν/σ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ένα σύστημα αξιόπιστων μεταθέσεων, συμπεριλαμβανομένης και της πεντάμηνης υποχρεωτικής θητείας στην παραμεθώριο».

«Θέλουμε να υπάρχει επαρκής στελέχωση στις μονάδες της παραμεθωρίου, να μην γίνονται μεταθέσεις με ρουσφέτια και ταυτόχρονα, όλο το σύστημα μεταθέσεων και των οπλιτών και των αξιωματικών του στρατού να γίνεται με τον αντικειμενικό τρόπο της μοριοδότησης».

«Η κυβέρνηση έχει λοιπόν καταθέσει θεσμική και επίκαιρη πρόταση για τον στρατό. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επεξεργασία ενός καινοτόμου συστήματος μεταθέσεων με μόρια, ώστε να μην μπορεί κανείς να το αλλάξει ή να το διαβάλλει. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα για την κυβερνητική πολιτική και όχι τα στρατιωτικά λύκεια, νομίζω».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)