to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 30.11.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Δε γίνεται ανάπτυξη με φωτογραφικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ για τις στρατηγικές επενδύσεις χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και αποσπασματικότητα», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Σ. Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ για τις στρατηγικές επενδύσεις χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και αποσπασματικότητα, καθώς δεν υπακούει σε κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο. Αδυνατίζει τις δεσμεύσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αντιλαμβάνεται την προστασία του περιβάλλοντος ως εμπόδιο και όχι ως αναπτυξιακή βάση της χώρας. Δε γίνεται οι στρατηγικές επενδύσεις να μεταφράζονται σε φωτογραφικές ρυθμίσεις και σε πολεοδομικές εξαιρέσεις», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm” Θεσσαλονίκης και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Ενδεικτικό της αντίληψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αξία της Θεσσαλονίκης είναι ότι αφαιρούνται αρμοδιότητες από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και μάλιστα αυτές που αφορούν στη διαχείριση επενδυτικών σχεδίων ενώ, με επιλογή του Πρωθυπουργού, έχει σταματήσει ο διαγωνισμός και η δημιουργία εμπορικού διαμετακομιστικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου. Μία ακόμα ένδειξη της «αναπτυξιακής» απαξίωσης της Θεσσαλονίκης είναι και η πρόσφατη πληροφορία για παύση λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Interreg), που τυχόν μεταφορά της στην Αθήνα θα αποτελέσει ακόμα μία αρνητική εξέλιξη για την Μακεδονία.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως και αυτό το τόσο σημαντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη πάγωσε με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το 2019. Η απόφαση Μητσοτάκη να παγώσει το έργο και να αλλάξει η μέθοδος κατασκευής του (ενώ είχε φτάσει στο 75%), με απόσπαση των αρχαίων της Βενιζέλου, έγινε χωρίς κανένα επιστημονικό ή τεχνοοικονομικό στοιχείο ή εισήγηση. Είπε χαρακτηριστικά: «Το 2019 δεν υπήρχαν αμφισβητήσεις αλλά συναίνεση για το Μετρό και οι προσφυγές ξεκίνησαν με την απόφαση της κυβέρνησης να αποσπάσει τα αρχαία, τη Βυζαντινή Πομπηία σύμφωνα με Βυζαντινολόγους εγνωσμένου κύρους, από τον σταθμό Βενιζέλου. Το αποτέλεσμα είναι η πόλη να μην έχει Μετρό και ο εμπορικός κόσμος και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται καθημερινά. Η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα γιατί επιμένει στην απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου που οδηγεί μόνο σε καθυστερήσεις και επιπρόσθετα κόστη».

Σε σχέση με την χωρίς σχέδιο, βίαιη απολιγνιτοποίηση υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη, δύο και χρόνια μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέτρα στήριξης των λιγνιτικών περιοχών. Δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μία νέα θέση εργασίας αλλά, έχουν χαθεί ήδη 3.000 με 3.500 θέσεις εργασίας από τις 25.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η δήθεν απολιγνιτοποίηση του κ. Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί στην ουσία την ηλεκτροπαραγωγή, αφού αντικαθιστά απλά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με μονάδες ορυκτού, φυσικού αερίου ιδιωτών. Έτσι όμως, αφενός δεσμεύει την Ελλάδα στο εισαγόμενο, ορυκτό φυσικό αέριο για δεκαετίες και αφετέρου, φαίνεται ότι το ενεργειακό σύστημα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας τους χειμερινούς μήνες. Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας στο ρεύμα στην Ευρώπη, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, καθώς και ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών, λόγω της ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής, για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο προβλέπεται να τριπλασιαστεί.

Ο Σ. Φάμελλος έκλεισε τέλος, με μία αναφορά στην τραγική κατάσταση της Ελλάδας στο πεδίο της πανδημίας όπου, ξεπεράσαμε τους δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) νεκρούς, μετράμε καθημερινά περί τις εκατό (100) ανθρώπινες απώλειες, καθώς και, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από νοσοκομεία, από τους 650 συνανθρώπους μας που είναι διασωληνωμένοι, πάνω από εκατόν τριάντα (130) είναι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. «Έχει χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας, τα ποσοστά θνητότητας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν έχει ξεκινήσει η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ενώ η αναμονή για χειρουργεία είναι τεράστια, αφού μειώθηκαν κατά 80% τα ήδη προγραμματισμένα. Δυστυχώς, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, πολλοί ασθενείς χάνουν τη ζωή τους περιμένοντας να χειρουργηθούν. Αυτό είναι τραγικό και δεν πρέπει να το επιτρέπουμε. Χρειαζόμαστε προσλήψεις και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ιχνηλάτηση -δηλαδή τεστ- με δημόσια ευθύνη, θετική καμπάνια για τον εμβολιασμό σε συνεργασία και με τους Δήμους και προσοχή από όλους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους για να φτάσουμε με ασφάλεια στις γιορτές».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)