to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:15 | 30.11.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Αρνητική εξέλιξη η ακύρωση της ΑΕΠΟ του Φράγματος Μεσοχώρας, απαιτείται το πλήρες σκεπτικό του ΣτΕ για να αξιολογηθεί

Ο Σ. Φάμελλος στη «Ραδιοφωνική Λέσχη Τρικάλων» για την ακύρωση της ΑΕΠΟ του φράγματος Μεσοχώρας από το ΣτΕ


«Η ανακοίνωση της ακύρωσης της ΑΕΠΟ του Φράγματος Μεσοχώρας αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με το σχεδιασμό και τη στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην παρούσα φάση είναι αδύνατος οποιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός καθώς η περίληψη της απόφασης που έχει δημοσιευτεί δεν είναι επαρκής. Για το λόγο αυτό, απαιτείται να περιμένουμε την έκδοση του πλήρους κειμένου της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου να προκύψουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα και να προτείνουμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, την Παρασκευή 27.11, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιοφωνική Λέσχη Τρικάλων» και τη δημοσιογράφο Ευαγγελία Σωτηρίου, με αφορμή την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών (ΑΕΠΟ) του φράγματος Μεσοχώρας από το ΣτΕ.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι, χωρίς το πλήρες κείμενο και τη νομική και περιβαλλοντική αξιολόγηση του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ, οποιοσδήποτε σχολιασμός σε αυτή τη φάση θα είναι πρόχειρος και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και συμπλήρωσε ότι: «Οφείλουμε να μην παρασυρθούμε σε κάτι τέτοιο και ιδιαίτερα όσοι τοποθετούμαστε υπέρ της αναγκαιότητας ενός υδροηλεκτρικού έργου, ενεργειακά αυτόνομου, που δε θα συνδέεται με την εκτροπή του Αχελώου και θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το έργο σε πολύ προβληματικό σημείο, μπλεγμένο και εξαρτημένο με το έργο της εκτροπής του Αχελώου που κουβαλούσε πολλές αρνητικές αποφάσεις τόσο από το ΣτΕ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και με πολλές αντιδράσεις από τους κατοίκους».

«Επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το έργο του Υδροηλεκτρικού Φράγματος Μεσοχώρας να αδειοδοτηθεί ως ένα αυτόνομο υδροηλεκτρικό έργο, να αποσυνδεθεί από την εκτροπή του Αχελώου, με βάση τα θεσμικά κείμενα και τις αποφάσεις του ΣτΕ και της ΕΕ, να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες του δήμου Πύλης, ικανοποιώντας πλήρως τους όρους και τις μέχρι τότε αποφάσεις του ΣτΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμβάλλοντας στον ενεργειακό προγραμματισμό της Ελλάδας ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα για το φυσικό περιβάλλον και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα του οικισμού της Μεσοχώρας. Για το λόγο αυτό συμπεριλάβαμε στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ένα σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής και ικανοποίησης των αιτημάτων των κατοίκων για οικιστική και πολεοδομική αποκατάσταση, που παρόλο ότι δεν ήταν κεντρικό περιβαλλοντικό θέμα, ήταν όμως πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα».

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει ακριβώς τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η ΑΕΠΟ καθώς μέχρι στιγμής η περίληψη της απόφασης του ΣτΕ δεν περιέχει προβληματισμούς ως προς τα θέματα που είχε εισάγει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΕΠΟ.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου «εάν θεωρεί ότι η ΑΕΠΟ είχε στοιχεία πάνω στα οποία μπορούσαν να στηριχτούν οι προσφεύγοντες για να δικαιωθούν» ή «εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει κενά στην ΑΕΠΟ», ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι η Απόφαση  Έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων δεν αποτέλεσε προσωπική επιλογή αλλά συλλογική και δημόσια διαδικασία. Εξήγησε αναλυτικά ότι «η ΑΕΠΟ συντάχθηκε με τη συνεισφορά όλων των φορέων και χωρίς να έχει κατατεθεί καμία διαφωνία επί της ΑΕΠΟ από πολιτικούς ή αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο εκτενής διάλογος με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και με τους κατοίκους διεξήχθη με επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά συναντήθηκε στην πόλη των Τρικάλων πριν την οριστική έκδοση της ΑΕΠΟ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου της ΚΕΔΕ και των ΦΟΔΣΑ 35 ημέρες πριν την υπογραφή της ΑΕΠΟ (29-30/6/17), με τον Περιφερειάρχη, κύριο Αγοραστό, τον Δήμαρχο Πύλης, κύριο Μαράβα, και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πύλης, όπου και επεξεργάστηκαν από κοινού το κείμενο της ΑΕΠΟ. Μετά τις προτάσεις των φορέων και τις εισηγήσεις των υπηρεσιών, το κείμενο βελτιώθηκε ώστε να ικανοποιεί όλες τις πλευρές και ακολούθησε η υπογραφή της ΑΕΠΟ παρουσία όλων των φορέων (2/8/17). Κανείς, εκ μέρους κομμάτων, κινήσεων πολιτών και αυτοδιοικητικών φορέων δεν έθεσε ζήτημα ελλείψεων και αιτιάσεων. Για το λόγο αυτό, δεν έχει βάση καμία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ, γιατί οποιαδήποτε επίρριψη ευθυνών θα πρέπει να συνοδεύεται και από τεκμηρίωση. Η όλη διαδικασία έγινε ανοιχτά και μπροστά στην κοινωνία και όχι σε κλειστά σαλόνια, όπως λειτουργεί η σημερινή κυβέρνηση».

«Από την αξιολόγηση και τη μελέτη του πλήρους σκεπτικού και της απόφασης του ΣτΕ μπορεί να εντοπιστούν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν στη συνέχεια. Κρατώντας, όπως πάντα, μία υπεύθυνη στάση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση να προχωρήσει σε προτάσεις για τα επόμενα βήματα προς την τοπική κοινωνία και προς τον κύριο Χατζηδάκη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα δημιουργούν προοπτική  για την περιοχή και την τοπική κοινωνία».

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τα αιτήματα των κατοίκων που κατέθεσαν την προσφυγή στο ΣτΕ, ο Σ. Φάμελλος απάντησε ότι ο ίδιος, ως Αναπληρωτής Υπουργός, πριν από τη σύνταξη της ΑΕΠΟ συνάντησε την επιτροπή των κατοίκων, όπου δόθηκαν λύσεις σε πολλά ζητήματα που τέθηκαν εκ μέρους τους και «έγινε το καλύτερο δυνατό σε πλήρη συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον, για πρώτη φορά, διατυπώθηκε στην ΑΕΠΟ ένα πλήρες σχέδιο αποκατάστασης των περιουσιών τους, πολεοδομικής αποκατάστασης του οικισμού και στήριξης ιδιαίτερα των ευάλωτων οικογενειών ακόμα και για την έκδοση της άδειας δόμησης από τη ΔΕΗ και φυσικά για όλα τα έργα υποδομής του οικισμού και της περιοχής μετεγκατάστασης των κατακλιζομένων κατοικιών».

Ο Σ. Φάμελλος, σε ερώτηση σχετικά με τις βολές του κυρίου Αγοραστού, απάντησε ότι: «όσοι επιθυμούν να τοποθετηθούν στη δημόσια σφαίρα, καλό θα ήταν για να τιμούν τη σοβαρότητα των θέσεων που κατείχαν ή κατέχουν, να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και μελετημένοι ως προς την ολοκληρωμένη κρίση του δικαστηρίου. Ο κύριος Αγοραστός ήταν παρών σε όλες τις διαδικασίες σύνταξης και έκδοσης της ΑΕΠΟ και δεν είχε διατυπωθεί καμία ένσταση εκ μέρους του, αλλά ούτε εκ μέρους όλων των υπολοίπων φορέων και ενδιαφερομένων μερών επί του κειμένου της ΑΕΠΟ. Οι μετά Χριστώ προφήτες δεν ωφελούν την κοινωνία»

«Η ΑΕΠΟ της Μεσοχώρας αποτέλεσε επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προϊόν μίας δύσκολης σύνθεσης, για την οποία υπήρξε όμως τελική συμφωνία την οποία επικύρωσαν και με την παρουσία τους στη σχετική Συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Δήμαρχος Πύλης».

«Οφείλουμε -ως πολιτικά πρόσωπα- να αναγνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες τις περιοχής και να δίνουμε λύσεις και όχι απλά να δημιουργούμε εντυπώσεις. Υπάρχει μια έντονη ανησυχία στη Θεσσαλία για την πορεία των έργων διαχείρισης υδατικών πόρων, περιμετρικά της λεκάνης του Πηνειού σύμφωνα με τον Σχεδιασμό Υδάτων, ώστε ο κάθε Δήμος να καλύπτει τις ανάγκες του και για ύδρευση και άρδευση. Προσωπικά απορώ γιατί οι φορείς δεν έχουν αξιοποιήσει το σχέδιο αυτό για την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων».

«Για να επιτευχθεί η αποκεντρωμένη και ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων, θα πρέπει, και με πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά και με όρους διευθύνουσας υπηρεσίας, να υλοποιηθούν σοβαρές πρόδρομες εργασίες και να γίνουν αιτήσεις ώστε να χρηματοδοτηθούν και να ενταχθούν έργα, κυρίως φράγματα. Πολλοί Δήμαρχοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κιλελέρ, Λάρισας, Αγιάς, Τεμπών) μάς είχαν ενημερώσει, έως τον Ιούλιο του 2019, για την πρόοδο έργων, για τη χρηματοδότηση μελετών, εντάχθηκε το έργο του Κιλελέρ για την ενίσχυση του υδροφορέα στο πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης λεκανών. Με τις ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν αρθεί οι προαιρέσεις για τα έργα υδάτινων πόρων και υπήρχε δυνατότητα από τα ΠΕΠ, το ΠΑΑ και το ΠΔΕ να προωθηθούν τα έργα αυτά που απαιτούν τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων. Υπέρ αυτού το νέου μοντέλου διαχείρισης υδάτινων πόρων για τη Θεσσαλία είχε τοποθετηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας». ​

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)