to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 14.06.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Απολύσεις και ξεπούλημα της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ ήταν τελικά το σχέδιο της ΝΔ

«Πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας χάνονται, και άλλες τόσες έμμεσες, και καταρρέει η τοπική οικονομία σε πολλούς νομούς. Αυτά κάνει η κυβέρνηση που υποσχόταν προεκλογικά περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Επί δύο χρόνια απαξίωσε το εργοστάσιο, ενώ προχώρησε και σε ευνοϊκές ως προκλητικές ρυθμίσεις για χατίρι αυτών που θα μοιραστούν την περιουσία της ΛΑΡΚΟ»


«Η μεταμεσονύκτια ντροπιαστική τροπολογία για τις ομαδικές απολύσεις στη Λάρκο κατατέθηκε νύχτα για να μην κληθούν οι εργαζόμενοι στη συζήτηση των φορέων. Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή. Πρόκειται για μία μεθόδευση για να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι και μάλιστα χωρίς καμία πρόνοια για τη συνέχιση λειτουργίας της Λάρκο. Πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας χάνονται, και άλλες τόσες έμμεσες, και καταρρέει η τοπική οικονομία σε πολλούς νομούς. Αυτά κάνει η κυβέρνηση που υποσχόταν προεκλογικά περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Επί δύο χρόνια απαξίωσε το εργοστάσιο, ενώ προχώρησε και σε ευνοϊκές ως προκλητικές ρυθμίσεις για χατίρι αυτών που θα μοιραστούν την περιουσία  της ΛΑΡΚΟ», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και άλλες διατάξεις.

«Αφού τις προηγούμενες δεκαετίες απομυζούσε τη Λάρκο, η ΝΔ έρχεται τώρα να «εκδικηθεί» τους εργαζόμενους, ακόμα και τα  ρουσφέτια της και αυτό είναι ένα πικρό μάθημα. Ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να προβεί σε ομαδικές απολύσεις και δεν προβλέπεται επίλυση η διασφάλιση μέσω άλλων προγραμμάτων για τους εργαζόμενους. Άρα η μόνη σίγουρη προοπτική είναι η ανεργία».

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση από τη μία καταθέτει την τροπολογία για τις ομαδικές απολύσεις στη Λάρκο αλλά από την άλλη απέρριψε τροπολογία στις 02.06.2022 για την επανένταξη χιλιάδων ευάλωτων πολιτών σε προνοιακά επιδόματα, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ανασφάλιστων υπερηλίκων κ.ά. που απεντάχθηκαν λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

«Απορρίψατε ακόμη και την τροπολογία που καταθέσαμε για την προστασία των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν την ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη μέχρι να κριθεί από τη Δικαιοσύνη ή να αναμορφωθεί. Η ανάλγητη κυβέρνηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ επέτρεψε δηλαδή να γίνονται ρευματοκοπές σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την άδικη και υπέρογκη ρήτρα Μητσοτάκη».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι λογαριασμοί που έχουν τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη αλλά έχουν εκδοθεί μετά το τέλος Μαΐου, ακόμα και αν περιλαμβάνουν καταναλώσεις Μάϊου, Απριλίου, Μαρτίου και ακόμα και Φεβρουαρίου, δεν θα λάβουν καμία αναδρομική ενίσχυση.

«Ενώ όμως για τους 1.100 εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση νομοθετεί την απόλυσή τους, την περασμένη Παρασκευή ο κος Στάσσης αγόρασε πάλι μετοχές της ΔΕΗ για να δοθούν ως μπόνους στα γαλάζια παιδιά. Εξαπλασιασμός αμοιβών, σε σχέση με περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, προκλητικές αμοιβές, μπόνους και πολυτελή αυτοκίνητα και απολύσεις για τους εργαζόμενους της Λάρκο», αυτή είναι η στρατηγική της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος ανέφερε ακόμη τα όσα έλεγε ο κος Χατζηδάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του  2020 περί μίας λύσης στη βάση της απόφασης της Κομισιόν, μία στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους καθώς και για το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών και κατέθεσε σχετικά δημοσιεύματα. «Και τώρα μετά από 1,5 χρόνο έρχονται να νομοθετήσουν απόλυση όλων των εργαζομένων».

Υπενθύμισε ακόμη τα πεπραγμένα των διορισμένων και από κυβερνήσεις της ΝΔ Διοικήσεων στη Λάρκο, όπως της Διοίκησης του Θ. Σκρέκα, πατέρα του νυν Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αμέσως μόλις διορίστηκε αναπροσάρμοσε την αμοιβή του και στη συνέχεια προσέλαβε τον συμπέθερό του και τη νύφη του, τη σύζυγο του Κώστα Σκρέκα, και μάλιστα απευθείας σε Διευθυντική Θέση. «Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τα όσα οδήγησαν στην καταδίκη για κρατικές ενισχύσεις έγιναν το 2009, το 2010, το 2011. Εμείς καταφέραμε να μειώσουμε το ενεργειακό της κόστος και ψάχναμε να βρούμε λύση που θα διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας. Ζητάμε λοιπόν να αποσυρθεί η κατάπτυστη τροπολογία και να βρεθεί λύση για τους εργαζόμενους αλλά με  συνέχιση λειτουργίας της Λάρκο, που είναι κρίσιμη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και φυσικά με ασφάλεια για την εργασία αλλά και με προστασία του περιβάλλοντος».

«Απολύσεις για τους εργαζόμενους, χρέη για πολλούς επαγγελματίες και εργολάβους που συνεργάζονται με τη ΛΑΡΚΟ, σχέδιο για απολύσεις και τεμαχισμό και ρευστοποίηση περιούσιας είναι τα  κόλπα της ΝΔ που οδηγούν τη ΛΑΡΚΟ σε πτώχευση» σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.

Στάθηκε τέλος στα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών όπου η κυβέρνηση εισηγείται τη δυνατότητα πώλησης μετοχών των τραπεζών κάτω από την αξία κτήσης και τη χρηματιστηριακή τους αξία, άρα εις βάρος του οικονομικού συμφέροντος του Δημοσίου. «Πρόκειται για χατιρικές ρυθμίσεις προς όφελος κάποιων μεγαλομετόχων, ενώ μάλιστα αιωρούνται ερωτήματα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων εις βάρος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, να μην υπάρχει καμία δημόσια παρουσία και έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. Αγνοεί τα συμφέροντα του δημοσίου αλλά στηρίζει μόνο τα συμφέροντα μεγαλομετόχων. Παρέχει ασυλία στα μέλη ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ταυτόχρονα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αποψιλώνουν ειδικά δικαιώματα του δημοσίου όπως είναι η σύγκληση συνέλευσης, η έγκριση του Διευθυντή, το δικαίωμα βέτο. Άρα η κυβέρνηση αξιοποιεί το ΤΧΣ για να κερδίσουν οι ιδιώτες. Αυτό φάνηκε και από το παράδειγμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που ζημίωσε σκανδαλωδώς το δημόσιο».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)