to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 25.10.2019

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Από πότε η μείωση μισθών είναι ανάπτυξη;

Από τη συνέντευξη του Σωκράτη Φάμελλου, τομεάρχη Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»


"Η απουσία του Πρωθυπουργού από τη Βουλή στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από τον κύριο Μητσοτάκη που ήρθε στη Βουλή μόνο για να ψηφίσει, τοποθετήθηκαν επί του νομοσχεδίου. Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα ήταν αυτή που διατεινόταν προεκλογικά ότι θα φέρει ανάπτυξη και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πώς γίνεται να λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης να απουσιάζει όταν το νομοσχέδιο, κατά τον αρμόδιο Υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι μεγαλειώδες και θα κάνει καλύτερη τη ζωή όλων; Η επιλογή του αυτή αποδεικνύει ότι υπάρχει σημαντικό πολιτικό ζήτημα", δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑNT1 και την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

Αναρωτήθηκε στη συνέχεια, πώς το ψηφισθέν νομοσχέδιο κάνει καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων ενώ:

-καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

-νομοθετεί τη δυνατότητα διαγραφής σκανδάλων αιρετών της ΝΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση

-συγκεντρώνει βιομηχανική δραστηριότητα στην Αττική, κόντρα στην πολιτική αποσυμφόρησης του λεκανοπεδίου από την εποχή των κυρίων Σουφλιά και Μάνου

-υποβαθμίζει τα περιβαλλοντικά θέματα και τις αδειοδοτήσεις

-οδηγεί σε μειώσεις μισθών, δεδομένο που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας

-καταργεί τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία

-καταργεί το πόθεν έσχες των καναλαρχών και την ονομαστικοποίηση των μετοχών των ΜΜΕ.

Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων εναντίον του νομοσχεδίου, αποδεικνύουν ότι περιλαμβάνει αντεργατικές ρυθμίσεις που γυρνούν την κοινωνία στο 2012 και το δεύτερο Μνημόνιο. Επισήμανε πως ο ίδιος ο κύριος Γεωργιάδης, στη συζήτηση στη Βουλή, παραδέχτηκε ότι το δήθεν αναπτυξιακό νομοσχέδιο, "Επενδύω στην Ελλάδα", δεν συμπεριλαμβάνει αναπτυξιακή κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό είναι επικίνδυνο για τη χώρα μας  που πλήρωσε ακριβά τα αναπτυξιακά λάθη του παρελθόντος.

"Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο Φρανκενστάιν που περιλαμβάνει από ρυθμίσεις για τα Κολέγια της κυρίας Κεραμέως, μέχρι την κατάργηση προσφυγής στη διαιτησία, πλυντήριο σκανδάλων, κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πόθεν έσχες για τους καναλάρχες, ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα, οχλήσεις στην Αττική, ένα ξεκάθαρα αντιαναπτυξιακό νομοσχέδιο, όπου ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν ήρθε να το στηρίξει. Από πότε  ανάπτυξη είναι η μείωση μισθών;", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε επιπλέον, στην πολιτική απόφαση του κυρίου Γεωργιάδη να επιδοτήσει την εξόρυξη χρυσού, τα χρυσωρυχεία και εμμέσως πλην σαφώς την Ελληνικός Χρυσός, η οποία όπως σημείωσε, δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο εδώ και δέκα χρόνια. Με πολιτική επιλογή του κυρίου Γεωργιάδη εντάσσονται τα χρυσωρυχεία στις κρατικές ενισχύσεις αλλά και οι συνοδευτικές τους εργασίες, όπως η διαχείριση των αποβλήτων, των εκσκαφών και μπαζών τους.

Ο Σ. Φάμελλος τοποθετήθηκε για τη χθεσινή αναφορά του κυρίου Τσίπρα στo έγγραφο των τριών Εισαγγελέων με τις καταγγελίες του κυρίου του Μανιαδάκη για άσκηση πίεσης εκ μέρους του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας."Ήταν υποχρέωσή του κυρίου Τσίπρα, ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να αναφερθεί σε ένα τέτοιο ζήτημα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή και δεν καταλαβαίνω γιατί σας προκαλεί εντύπωση. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι φερόμενες δηλώσεις του κυρίου Στουρνάρα, μαζί με δύο άλλα πολιτικά πρόσωπα, ότι θα τσακίσουν τους Εισαγγελείς και τους μάρτυρες. Η δικαιοσύνη  οφείλει να αποκαλύψει ποια είναι τα άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα που ασκούσαν πιέσεις στον μάρτυρα".

Έκλεισε τέλος με ένα σχόλιο για την προσπάθεια αποκλεισμού των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis. "Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, χωρίς όμως αποκλεισμούς τους οποίους επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, με την προσπάθειά της να αποκλείσει από την προανακριτική τους κυρίους Πολάκη και Τζανακόπουλο. Αναρωτιόμαστε έως ποιο σημείο θα φτάσει η Νέα Δημοκρατία για να φιμώσει την προανακριτική επιτροπή και αν τελικά αυτό είναι το πολιτικό επίπεδο της ΝΔ. Για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία φοβάται την αποκάλυψη λεπτομερειών για την υπόθεση και μάλιστα μέσα στο ναό της Δημοκρατίας που έχει την απαραίτητη Συνταγματική νομιμοποίηση;".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)