to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 20.01.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Απαράδεκτη κομματική φιέστα η άφιξη των Rafale

Στην κομματική φιέστα της Νέας Δημοκρατίας για την άφιξη των rafale και στην κομματική εκμετάλλευση μιας αμυντικής προμήθειας με λεφτά των φορολογούμενων, επικεντρώθηκε η συζήτηση στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Από τις έξι» με τους δημοσιογράφους, Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά


Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σ. Φάμελλος, σημείωσε ότι:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να καταγγέλλει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επειδή δεν παρέστη εχθές στην τελετή παραλαβής των Rafale όταν δεν είχε προσκληθεί. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων και μετέτρεψε την παραλαβή των Rafale σε κομματική φιέστα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως επίσης δεν μπορούν να διαδίδονται ψέματα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στήριξε την προμήθεια των πρώτων 18 Rafale, ενώ η ΝΔ παραβίασε τους κανόνες αμυντικών δαπανών».

«Είναι δυνατόν να βγαίνει κομματικό βίντεο για θέμα άμυνας και αμυντικών προμηθειών της Ελλάδας; Μήπως η Νέα Δημοκρατία πλήρωσε με δικά της λεφτά τα Rafale ή η προμήθεια έγινε με λεφτά των φορολογούμενων; Μιλάμε για μία πολύ μεγάλη προμήθεια που κόστισε 2,5 δισ. ευρώ στους φορολογούμενους που προφανώς δεν πλήρωσε η Νέα Δημοκρατία και για αυτό είναι απαράδεκτο να το εκμεταλλεύεται κομματικά».

«Πρόκειται για μία ανήθικη κομματική εκμετάλλευση που δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό, απαράδεκτη για μία ευρωπαϊκή χώρα. Ο κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Τίθεται επιπλέον το ερώτημα ποιον εκπροσωπούν οι ελληνικές προξενικές αρχές της Νέας Υόρκης που αναμετέδωσαν το κομματικό βίντεο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι απαράδεκτο να μπαίνει κομματική υπογραφή σε ένα βίντεο για αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδας».

Ο Σ.Φάμελλος ζήτησε από τον βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, που συμμετείχε στη συζήτηση να σχολιάσει το κομματικό βίντεο της ΝΔ για τα rafale και το γεγονός ότι προξενικές αρχές της Ελλάδας αναμετάδωσαν το κομματικό βίντεο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος όμως δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση και είπε χαρακτηριστικά: «Αν θέλατε ας κάνατε και εσείς βίντεο».

Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι, «επειδή η χώρα μας, πολλές φορές με υπέρογκο κόστος στις αμυντικές δαπάνες και με καταγγελίες για χρηματισμό, έχει μπλεχτεί σε συζήτηση για τους εξοπλισμούς, απέκτησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για το πώς θα γίνονται οι προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού. Δηλαδή με εισήγηση του αντίστοιχου όπλου, του επιτελείου και στη συνέχεια με πολιτική απόφαση με συζήτηση στη Βουλή. Τόνισε όμως, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε, ενώ υπήρχε προτεραιότητα στη συζήτηση για τις φρεγάτες, να ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το 2020 την προμήθεια των πρώτων 18 rafale και μετά να ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των επιτελείων όπως συνέβη. Κάτι το οποίο επανέλαβε ξανά και για τα επόμενα 6 στη ΔΕΘ του 2021.

«Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης ΝΔ να παραβεί την προβλεπόμενη διαδικασία για τις αμυντικές προμήθειες της χώρας ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι έγινε. Γιατί εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε συζητήσει με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των φρεγατών, που τελικά ναυάγησε, και για να κρατήσει τις ισορροπίες παραβίασε τις διαδικασίες αμυντικού προγραμματισμού για τα Rafale. Και αυτή η συμφωνία της κυβέρνησης όμως με τις ΗΠΑ ναυάγησε και προχωρήσαμε τελικά με τις γαλλικές φρεγάτες. Εμείς όμως δε φταίμε για τις παλινωδίες της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά έτσι πρόχειρα προχωράνε όλα», πρόσθεσε.

Για τη Συμφωνία των πρώτων rafale, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρότι υπήρχαν ζητήματα, δεν είχε εκφράσει διαφωνία. Ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε διαφωνήσει με την ελληνογαλλική συμφωνία γιατί δεν συμπεριλαμβανόταν και δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενό της η υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας. Και είναι προφανές ότι δεν συμφωνούμε με τη μη υπεράσπιση δικαιωμάτων της χώρας μας. Όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού του 2022, δεν πρέπει να υποτιμάμε ότι στην πρόσφατη συμφωνία για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα υπήρξε τριπλασιασμός του σχετικού κόστους, φτάνοντας σε κόστος 1,5 δισ. ευρώ εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, θέμα για το οποίο δεν έχει δώσει εξηγήσεις κανείς από την κυβέρνηση».

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή για όλους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες λόγω ακρίβειας, είναι απαράδεκτο ο κος Μητσοτάκης να κάνει κομματική φιέστα με τα λεφτά των φορολογούμενων σε μία προσπάθεια μάλιστα να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα στην κοινωνία, στην υγεία και στην οικονομία».  ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)