to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Άμεσα οι εφαρμοστικές αποφάσεις για την υποχρεωτική διαλογή οργανικών και ανακυκλώσιμων στην πηγή σε όλους τους Δήμους

Η κυβέρνηση προχωράει άμεσα στην εφαρμογή της πρόβλεψης του «Κλεισθένη» για υποχρεωτική διαλογή οργανικών και ανακυκλώσιμων στην πηγή σε όλους τους Δήμους, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Στην Αττική ήδη υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, όπως για μονάδα κομποστοποίησης στην ανατολική Αττική. Στην Βουλή θα ανακοινωθούν οι χωροθετήσεις των έργων για την διαχείριση απορριμμάτων. Παράλληλα, ετοιμάζεται ευρείας κλίμακας παρέμβαση για τα αυθαίρετα στην Αττική.


Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε «δύο σημαντικά γεγονότα» όσον αφορά την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική.
 
Όπως είπε, «υπάρχει πρωτοβουλία πέντε Δήμων της ανατολικής Αττικής μαζί με την Περιφέρεια, για μονάδα κομποστοποίησης και χωριστή συλλογική οργανικών απορριμμάτων (τροφίμων και κλαδεμάτων). Είναι μία πολύ σημαντική παρέμβαση που βελτιώνει και το περιβάλλον και δίνει εργασία». 
 
Αναφέρθηκε παράλληλα σε «παραδείγματα Δήμων και στο μητροπολιτικό χώρο της Αθήνας που έχουν μείωση κόστους στη διαχείριση απορριμμάτων μέχρι και ένα τρίτο, γιατί πλέον κάνουν ανακύκλωση και διαλογή οργανικού στην πηγή».
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης, σημείωσε πως «έχουμε δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσουμε την χωροθέτηση των έργων της Αττικής στην Βουλή ... Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, έχουμε ετοιμάσει την χρηματοδότηση, με 150 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, των πρώτων έργων επεξεργασίας στην Αττική».
 
Ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «για το 2019 η πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λέει ότι θα είναι υποχρεωτική η διαλογή την πηγή οργανικών απορριμμάτων και όλων των ανακυκλώσιμων για όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Έχει ψηφιστεί στον Κλεισθένη, θα βγάλουμε άμεσα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση τις εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις».

Ευρείας κλίμακας παρέμβαση για τα αυθαίρετα στην Αττική

Νωρίτερα, ο ίδιος αναφέρθηκε στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι εξαγγέλθηκε η ανάληψη της αρμοδιότητας των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων (σύνταξη πρωτοκόλλου και εκτέλεση) και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, επειδή και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και πολύ περισσότερο στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση υπήρχε σοβαρό θέμα καθυστερήσεων και αναποτελεσματικότητας».
 
«Σε αυτή την κατεύθυνση διευρύνθηκε το πλαίσιο προϋπολογισμών των έργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ενεργοποιήθηκαν δύο συμβάσεις. Η μία υλοποιήθηκε το διάστημα 22-25 Αυγούστου και η άλλη 27-30 Αυγούστου. Η μία ήταν στην Σαρωνίδα και την Αρτέμιδα, με κατεφαφίσεις δασικών καταπατήσεων κοντά στον αιγιαλό, η άλλη στο Μαραθώνα και τον Λιμνιώνα, όπου επίσης κατεδαφίστηκαν σπίτια σε περιοχές δασικές που γειτνίαζαν με τον Κάλαμο», όπως ανέφερε.
 
«Ταυτόχρονα», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, «ενεργοποιήθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται διαγωνισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ξεκινήσαμε αυτή την εβδομάδα με μία τουριστική εγκατάσταση που είχε καταπατήσει τον αιγιαλό και με κατασκευές, τσιμεντένια, πλατό, beach bar, ομπρέλες κτλ. σχεδόν μέσα στο κύμα. Ήταν μία προσβλητική κατασκευή που καθυστερούσε σχεδόν μία 20ετία να κατεδαφιστεί. Συνεχίζουμε αυτή την εργολαβία στην νοτιοανατολική Αττική, στην περιοχή του Σουνίου και της Σαρωνίδας».
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχουν επίσης σε άμεσο προγραμματισμό μία σύμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την περιοχή της Μάνδρας που ξεκινάει εντός των ημερών, για ακίνητα που έχουν καταπατήσει ρέματα», ενώ «το υπουργείο ετοιμάζει και μεγάλο, διεθνή διαγωνισμό, τώρα ολοκληρώνονται τα τεύχη, για ένα "μόνιμο συμβόλαιο", ώστε να εκτελεστεί μία ευρείας κλίμακας παρέμβαση που θα αφορά κατά βάση την Αττική και με αυτό θα υλοποιήσουμε τη δέσμευση για ενεργοποίηση κατεδαφίσεων αλλά και την σύνταξη πρωτοκόλλων, που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε περιοχές δασικού ενδιαφέροντος, εθνικούς δρυμούς, περιοχές αναδασωτέες, ρέματα και ζώνες αιγιαλού. Δηλαδή, για καταπατήσεις της κτηματικής περιουσίας του Δημοσίου».
 
«Έχουμε ήδη παραλάβει τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα», τόνισε ο κ. Φάμελλος, «έχουν έρθει από την μεριά των Δασικών Υπηρεσιών και της Κτηματικής Υπηρεσίας οι αναφορές, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να πάρουμε και από τις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων, γιατί εκεί υπήρχε μεγάλο ζήτημα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)