to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 11.09.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Αλαλούμ και σοβαρές παραλείψεις στο άνοιγμα των σχολείων

Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου αλλά, επισήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια και σχεδιασμό, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη αλλά το ακριβώς αντίθετο.


«Ο κόσμος όμως, και οι επαγγελματίες, δεν ήξερε αν πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα, για αυτά που δεν είχαν λογική, ή αν όλα αυτά εξυπηρετούσαν απλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα» δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης σχετικά με τον κορονοϊό.

«Τους πρώτους μήνες που η Νέα Δημοκρατία είχε παραλάβει τη χώρα με το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλά επιτόκια δανεισμού, δεν χρειαζόταν να κάνει πολλά. Αρκούσε η επένδυσή της στην επικοινωνία. Όταν όμως το καράβι μπήκε σε τρικυμία, άρχισαν τα παρατράγουδα και οι παλινωδίες. Όταν  όμως, ο κύριος Μητσοτάκης επιχείρησε, ως νέος Μωυσής, να παίξει το παιχνίδι «ανοίγουμε τα σύνορα, η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός, ελάτε στην Ελλάδα» μπλέξαμε στα αλληλοσυγκρουόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Μεγάλο αλαλούμ στον τουρισμό. Σε κάποια λεωφορεία, στα αστικά, επιτρεπόταν 100% πληρότητα, σε κάποια άλλα λεωφορεία, στα τουριστικά, επιτρεπόταν 50% πληρότητα, σε κάποια μεταφορικά μέσα, επιτρεπόταν 100% πληρότητα, π.χ. στα αεροπλάνα αλλά στα πλοία πρώτα μειώθηκε και μετά αυξήθηκε το όριο πληρότητας, ενώ αυξάνονταν και τα κρούσματα».

Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου αλλά, επισήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια και σχεδιασμό, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη αλλά το ακριβώς αντίθετο. Κατέθεσε, στα πρακτικά της Βουλής, ΦΕΚ με ημερομηνία έκδοσης 8 Σεπτεμβρίου του 2020, που στο άρθρο 21, στο κεφάλαιο «μέτρα προστασίας κατά τη μετακίνηση των μαθητών» αναφέρει ότι: κατά παρέκκλιση των μέχρι τώρα διατάξεων, επιτρέπεται τη μεταφορά των μαθητών με τουριστικά λεωφορεία και πιθανόν με ΚΤΕΛ και οτιδήποτε άλλο, αναιρώντας το όριο του συντελεστή 65% πληρότητας, που ίσχυε μέχρι τώρα για το ίδιο τουριστικό λεωφορείο. «Δηλαδή, για τους ενήλικους και όλους τους υπόλοιπους, πιθανώς τους τουρίστες, και το υπόλοιπο επιβατικό κοινό, ισχύει 65% πληρότητα, αλλά ακυρώνεται για τη μεταφορά μαθητών, σύμφωνα με το ΦΕΚ, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά ο συντελεστής πληρότητας. Αναφέρεται στη χρήση μάσκας από τα παιδιά, και κανείς δε λέει κάτι διαφορετικό, αναφέρει ότι καλό θα είναι τα αδέρφια να κάθονται μαζί, όμως δεν αναφέρει πουθενά το συντελεστή πληρότητας. Το ερώτημα είναι, το εξής. Δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη και πρόνοια για τον αριθμό των παιδιών στα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές; Οφείλετε να δώσετε γρήγορα μια απάντηση σε αυτό. Πρόκειται για άλλη μία σοβαρότατη παράλειψη, όπως αυτή που κάνατε με τις μάσκες, που στην αρχή η κυρία Κεραμέως έλεγε ότι είναι ατομικός εξοπλισμός και στη συνέχεια, ο κύριος Θεοδωρικάκος κάλυψε το σοβαρότατο αυτό έλλειμμα, με απευθείας συνεννόηση με το Μαξίμου, και εξέθεσε την κυρία Υπουργό», είπε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε ειδικότερα στο Νομό Θεσσαλονίκης, όπου ενώ περίπου 13.500 μαθητές μετακινούνται με τουριστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, δύο μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την πληρότητα των λεωφορείων. Τόνισε ότι πρόκειται επιπλέον για έναν κλάδο που δε δούλεψε όλο το καλοκαίρι, που, ενώ για όλες τις άλλες μεταφορές ισχύει συντελεστής πληρότητας 65%, για τα σχολεία και για τους μαθητές δεν μπαίνει κανένα όριο και άρα πηγαίνει στο 100%. «Ειδικά όσον αφορά στα σχολεία και στη μεταφορά των μαθητών θα έπρεπε να πάμε σε μειωμένη πληρότητα, ακόμα και 50%, για να μην πυροδοτήσουμε νέα έξαρση του κορωνοϊού».

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες που και εκεί υπάρχει αλαλούμ και κατέθεσε στα πρακτικά, δημοσίευμα με τις δηλώσεις του Δήμου Θέρμης που αναφέρει ότι εγκρίθηκαν 11 λιγότερες θέσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών στην καθαριότητα από όσες ζήτησε ο Δήμος και από όσες προβλέπονταν πέρυσι, ενώ φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε σαφέστατα δυσκολότερες επιδημιολογικές συνθήκες και δήλωσε: «Πού είναι η επάρκεια και η αριστεία σας; Δηλαδή, πόσο ακόμη  θα συνεχιστεί το μπάχαλο; Δεν επιτρέπεται να παίζετε παιχνίδια με την υγεία και δεν επιτρέπεται να παίζετε παιχνίδια με τα σχολεία».

«Η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν έχει γίνει η προμήθεια των μασκών γιατί όλα αυτά δεν ήταν στον προγραμματισμό της και τώρα τρέχει να καλύψει τα κενά. Παίζετε παιχνίδια με την υγεία και παίζετε παιχνίδια και με τα σχολεία».

«Ξέρετε όμως από την άλλη να «βολεύετε» τους κολλητούς σας και μέσα στην πανδημία, κάτι ιδιωτικά εργαστήρια, κάτι ιδιωτικές κλινικές, όμως δεν προστατεύετε τα παιδιά, την παιδεία, την υγεία. Άρα, έχουμε δίκιο όταν λέμε ότι το καλοκαίρι κάνατε πράγματι διακοπές στο Υπουργείο Υγείας αντί να ασχολείστε με το πώς θα κάνετε καλύτερη την παιδεία, την υγεία και πιο ασφαλή την ελληνική κοινωνία, εσείς προφανώς θέλατε να ασχοληθείτε μόνο με το πώς θα τακτοποιήσετε κάποιο κολλητό σας χωρίς, πτυχίο, κάποια ιδιωτική επιχείρηση, κάποιον ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου ή να κάνετε στα γρήγορα και στα κρυφά μερικές αναθέσεις», είπε κλείνοντας.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)