to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:48 | 14.04.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ακόμα ένα βήμα κατά της δημοκρατίας και της ισονομίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Η ΝΔ ακολουθεί και σε αυτό το νομοσχέδιο την πεπατημένη: έναν προσχηματικό τίτλο για τον έλεγχο και την ακεραιότητα, μερικές αποσπασματικές διατάξεις και επιφανειακές ρυθμίσεις για το ουσιώδες και μείζον θέμα και πολλές φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρετήσεις που κρύβονται πίσω από τον προσχηματικό τίτλο» τόνισε μιλώντας στη Βουλή για το ν/σ για το «σύστημα εσωτερικού ελέγχου του δημόσιου τομέα» ο Σ. Φάμελλος


Ο Σ. Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, επισήμανε συγκεκριμένα:

Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί και σε αυτό το νομοσχέδιο την πεπατημένη: έναν προσχηματικό τίτλο για τον έλεγχο και την ακεραιότητα, μερικές αποσπασματικές διατάξεις και επιφανειακές ρυθμίσεις για το ουσιώδες και μείζον θέμα και πολλές φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρετήσεις που κρύβονται πίσω από τον προσχηματικό τίτλο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πολύ πρόχειρο, υπάρχει πανσπερμία εμβόλιμων διατάξεων. Το νομοσχέδιο περιλάμβανε 24 άρθρα όταν ήταν σε δημόσια διαβούλευση, αυτά έγιναν 65 στις Επιτροπές της Βουλής και μέχρι την Ολομέλεια είχαν γίνει 87 και προστίθενται συνεχώς τροπολογίες. Αυτό όμως δε λέγεται επιτελικό κράτος αλλά επιτελική εξαπάτηση!

Για τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και για την ακροδεξιά αντίληψη του κ. Βορίδη, είναι υποκριτικό να μιλάτε για ακεραιότητα και έλεγχο στο Δημόσιο. Η ακεραιότητα δε συμβιβάζεται με τα εκατομμύρια απευθείας αναθέσεων, εν μέσω πανδημίας, ενώ αδιαφορείτε για τον πόνο και την αδικία που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Ούτε με την πληθώρα ρουσφετιών ενώ έχετε καταργήσει το ΑΣΕΠ σε πολλούς οργανισμούς και αυτό εν μέσω πανδημίας. Ούτε με την αφυδάτωση των υπηρεσιών και των θεσμών όπου μειώνεται διαρκώς το προσωπικό και το δημόσιο διαρκώς αδυνατίζει. Και προφανώς ακεραιότητα με τον αυταρχισμό και τον περιορισμό δημοκρατικών λειτουργιών ακόμα και της Βουλής προφανώς και δε γίνεται.

Και στα θέματα όμως του εσωτερικού ελέγχου, το νομοσχέδιο είναι φλύαρο. Ενώ από το 2019 συστάθηκαν ομάδες εσωτερικού ελέγχου, με αυτοτελή τμήματα σε όλα τα Υπουργεία, το νομοσχέδιο δεν περιέχει καμία αξιολόγηση. Δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελεγκτικών μηχανισμών, δε ρυθμίζονται θέματα συνεργασίας με τους βασικούς τομείς της αυτοδιοίκησης που υπάρχει ζήτημα ελέγχου. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ενεργοποιήσει την Αρχή του Επόπτη των Δήμων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που συγκροτήθηκε με τον Κλεισθένη (4555/18). Αν είχατε την παραμικρή ευαισθησία για θέματα ελέγχου θα μάς λέγατε τι γίνεται με τους υφιστάμενους θεσμούς ελέγχου αλλά, δε σάς ενδιαφέρει όμως ο έλεγχος.

Σάς ενδιαφέρει μόνο να στελεχώσετε και αυτές τις δομές με γαλάζια παιδιά και το κάνετε ξεδιάντροπα. Για παράδειγμα απουσιάζει πρόβλεψη για διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες στη στελέχωση των μονάδων. Δε διασφαλίζετε τη διαφάνεια ούτε για τους προϊστάμενους. Δε διενεργείται για τον σύμβουλο ακεραιότητας η διαδικασία από το ΑΣΕΠ αλλά από τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που είναι προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη! Είναι αυτό που λέμε κράτος της Δεξιάς.

Τελικά, αν φτιάχνετε έναν μηχανισμό της ΝΔ και τον ονομάζετε ελέγχου για να φοβίζει τους δημόσιους υπαλλήλους, ώστε να εφαρμόζεται αυτό που θέλει ο κ. Βορίδης να μην έχει κανείς τις ιδέες του, να μην έχει τις απόψεις του, να περιορίζετε την παραγωγή γνώσης και ιδεών. Αυτό θέλετε γιατί φοβάστε την προοδευτική σκέψη. Δε θέλετε καμία διαφορετική άποψη. Αυτό είναι η πραγματική ακροδεξιά.

Με συνέπεια όμως τηρείτε και το «Ευαγγέλιο» της ιδιωτικοποίησης αφού ιδιωτικοποιείτε και τον εσωτερικό έλεγχο. Δίνεται τη δυνατότητα με υπαλλήλους εκτός δημοσίου να ασκείται έλεγχος σε δημόσιους υπαλλήλους και μάλιστα στους ΟΤΑ -που αφήνετε υποστελεχωμένους- δίνετε τη δυνατότητα ο έλεγχος να δίνεται και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα εκτός ΟΤΑ με απόφαση Δημάρχου. Άρα και ιδιωτικοποίηση και τα δικά μας γαλάζια παιδιά να ελέγχουν τους δημόσιους υπαλλήλους.

Με το άρθρο 38 του νομοσχεδίου γίνεται ακόμη ένα βήμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να περιορίσει τη δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση. Μεταφέρουν, για έβδομη φορά, αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου που εκλέγεται με αναλογική από τους πολίτες στην οικονομική επιτροπή, η οποία δεν αντανακλά την ψήφο των πολιτών. Ο κ. Βορίδης, με σοφιστείες, υποστήριξε στην πρώτη Επιτροπή ότι δίνει τη δυνατότητα στην πλειοψηφία να αποφασίζει για τα του Δήμου. Κάτι που είναι ξεκάθαρα ψευδές και θα το αποδείξω με τρία παραδείγματα από την περιοχή μου. Ο Δήμαρχος που εκλέχθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο, 15%. Άρα δίνετε στο 15% των δημοτικών συμβούλων να αποφασίζει ως να είναι πλειοψηφία 60% του δημοτικού συμβουλίου. Το ίδιο ισχύει στο Δήμο Καλαμαριάς όπου ο Δήμαρχος πήρε 23,5% και στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου ο Δήμαρχος π.χ. Θερμαϊκού πήρε το 29%.

Δηλαδή ο κ. Βορίδης δίνει το δικαίωμα στη μειοψηφία να αποφασίζει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Βουλευτές της ΝΔ λένε ότι οι Δήμαρχοι δεν μπορεί να είναι έρμαια των μειοψηφιών. Δηλαδή ο δήμαρχος του 15%, του 23,5%, του 29% πρέπει να έχει τις εξουσίες του 60% και η πλειοψηφία της κοινωνίας να γίνεται ξαφνικά μειοψηφία με νόμο και μετά τις εκλογές.

Το νομοσχέδιο όμως προχωράει και ένα βήμα παραπέρα αφού καταργεί τις δημόσιες λειτουργίες και ανοίγει μεγάλα παράθυρα για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Στο άρθρο 48 δίνει δικαίωμα υπογραφής (θεώρησης) σε συμβασιούχους μηχανικούς και λέει πρακτικά στους Δημάρχους ότι δεν πρόκειται ποτέ η ΝΔ να στελεχώσει το Δημόσιο και τους Δήμους. Παράλληλα, μεταφέρει εκτός των Δήμων όλες τις αποφάσεις και τις αναθέσεις των τεχνικών έργων και μελετών σε διάφορες εταιρείες της Αυτοδιοίκησης, και αναπτυξιακές εταιρείες που αντί να παίζουν το ρόλο τους στην τοπική ανάπτυξη έχουν γίνει τώρα «μαγαζιά» στελεχών της ΝΔ, όπως συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη. Κεντρικά στελέχη της ΝΔ αναλαμβάνουν τις αναπτυξιακές για να αναθέτουν το τεχνικό πρόγραμμα των Δήμων εκτός διαδικασιών Δήμων. Θα μοιράζουν δηλαδή τις δουλειές σε εργολάβους με βάση κομματικές ταυτότητες, θα τους υποχρεώνουν να κάνουν και τα ρουσφέτια τους και έτσι θα αναπαράγεται το σύστημα εξουσίας σε όλη την Ελλάδα.

Όπου δεν μπορούν να στήσουν «παραμάγαζα» περνάνε διατάξεις όπως το άρθρο 54 για την επέκταση της θητείας στο ΑΣΕΠ -που δεν επιτρεπόταν μέχρι τώρα- για να έχουν πρόσωπο της αρεσκείας τους, ή στο άρθρο 55 που ορίζουν παρέκκλιση στην επιλογή προϊσταμένων για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με μεγάλη βαρύτητα στη συνέντευξη.

Με όλα αυτά όμως δε θα καλύπτονται απλά οι αυθαιρεσίες αλλά μόνο οι κολλητοί θα κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα, μόνο όσοι έχουν γαλάζια ταυτότητα θα ορίζονται σε διοικητικές θέσεις και δεν υπάρχει καμία ανεξάρτητη Αρχή. Καλώς ορίσατε στη ΕΡΕ του 1960.

Και όταν δεν μπορούμε να λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα χρησιμοποιούμε ως πυροτέχνημα το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Θα θέσω τέσσερα ερωτήματα. Πώς μεταφράζεται για τη ΝΔ η νέα πρόταση για την ψήφο των αποδήμων; Πρώτον, είναι τόσο μεγάλη η διπλωματική και εθνική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη που θέλετε να κρύψετε; Δεύτερον, είναι τόσο μεγάλη η ένταση Μητσοτάκη-Καραμανλή στα ελληνοτουρκικά που δημιουργεί σχίσμα στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα; Τρίτον, έχετε τέτοιο αδιέξοδο στα Μνημόνια Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που καθυστερείτε να φέρετε στη Βουλή; Ή μήπως είναι μεγάλο το πολιτικό κόστος και η αποτυχία του κ Μητσοτάκη, που έταξε λόγια του αέρα προς τους απόδημους και τους ομογενείς και μετά τις δηλώσεις ότι θα εγγράψετε 800.000 ψηφοφόρους τώρα διαπιστώνετε ότι είναι λίγες εκατοντάδες και δεν ξέρετε πώς να μαζέψετε το πολιτικό κόστος;

Κύριε Βορίδη και κύριε Πέτσα, το ιδεολογικό σας οπλοστάσιο είναι πλέον πολύ περιορισμένο. Η αποδόμηση και ο κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι καθημερινά εμφανής στην κοινωνία. Δεν μπορείτε όμως να κοροϊδεύετε πολλούς για πολύ καιρό. Για εμάς σήμερα προτεραιότητα είναι η ανόρθωση της ελληνικής κοινωνίας με μία προοδευτική κυβέρνηση το συντομότερο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)