to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 21.01.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ακατάσχετο στις αποζημιώσεις και αφορολόγητο επιδοτήσεων, μέτρα σημαντικής ανακούφισης των αγροτών (βίντεο)

Το ακατάσχετο στις αποζημιώσεις και το αφορολόγητο ως 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις των αγροτών αποτελούν μέτρα ανακούφισης των αγροτών υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.


.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της σημερινής εκπομπής "Κοινωνία Ώρα Mega", στην τηλεόραση του Mega, αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα, λέγοντας ότι αυτό "συνδέεται με τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας. Πάνω από το 10% του πληθυσμού εργάζεται στον πρωτογενή τομέα, ενώ παράγει μόλις το 4% του ΑΕΠ". Έτσι, αντί να έχουμε "αγροτική παραγωγική επάρκεια και αυτάρκεια, έχουμε μια αγροτική παραγωγή πλήρως αποδιαρθρωμένη, εξαιτίας προηγούμενων, λανθασμένων πολιτικών χειρισμών, αλλά και αδυναμιών του ίδιου του αγροτικού συνεταιριστικού χώρου".

Ο Σωκράτης Φάμελλος συνέχισε, λέγοντας ότι "μας απασχολεί ιδιαίτερα το αγροτικό ζήτημα και θέλουμε να συζητήσουμε με τους αγρότες και να βρούμε κοινές λύσεις", χαρακτήρισε ως "δυσβάστακτο το φορολογικό καθεστώς που ζητούν οι δανειστές και αδιέξοδη τη λιτότητα και την υπερ-φορολογία", γι' αυτό "διεκδικήσαμε μια άλλη λύση στη διαπραγμάτευση και γι’ αυτό η κυβέρνηση πέτυχε παράταση 3 χρόνων, ώστε να εφαρμοστούν οι νέοι συντελεστές φορολογίας στους αγρότες. Φέτος, δεν θα υπάρξει καμία φορολογική επιβάρυνση στους αγρότες και στη διάρκεια της χρονιάς, θέλουμε να βρούμε τα εργαλεία για μια δίκαιη λύση".

Και συνέχισε: "Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης για το φορολογικό και συνταξιοδοτικό ζήτημα των αγροτών. Έως σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η εισαγωγή του αφορολόγητου των αγροτικών επιδοτήσεων στα 12.000 ευρώ. Εάν δεν το είχαμε κάνει, η φετινή φορολόγηση θα ανερχόταν στα 600 εκατομμύρια ευρώ, αντί 230 εκατομμυρίων που θα κληθούν να καταβάλουν οι αγρότες. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική ελάφρυνση 370 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες".

Επίσης, τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά, "οι αγρότες έλαβαν ποσά επιδοτήσεων που τους όφειλε το ελληνικό κράτος από το 2008. Και μόλις εχθές, ο αρμόδιος Υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα εισαχθεί το ακατάσχετο στις αγροτικές αποζημιώσεις, οι οποίες επίσης είναι πλήρως αφορολόγητες. Δίνουμε και στις αποζημιώσεις και στις επιδοτήσεις μεγάλη ελάφρυνση" .

Όσο για τα χθεσινά επεισόδια στην Κομοτηνή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε πως "με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Αποστόλου δήλωσε πως πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με τους αγρότες και τους φορείς τους, μέσα στο κτήριο της Νομαρχίας Κομοτηνής. Υπήρχαν όμως και κάποιοι αγρότες, μια πολύ μικρή ομάδα, που παρέμεναν έξω και αρνούνταν να εισέλθουν διά της αντιπροσωπείας τους στο κτήριο. Έπεσαν κροτίδες, έσπασαν τζάμια και άναψαν φωτιές, στημένα, μπροστά στις κάμερες, για δημιουργία εντυπώσεων".

Και συνέχισε: "Ο διάλογος θα συνεχιστεί με τους αγρότες και με τις κινητοποιήσεις, αλλά προφανώς δεν θα αφήσουμε το θέατρο να αντικαταστήσει την κοινωνική και κινηματική διαδικασία".

Σχετικά με τις νέες επεξεργασίες του ασφαλιστικού ανέφερε ότι" η κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω λύσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους επιστήμονες και για τους αγρότες, δημιουργούμε χαμηλότερο κατώφλι χαμηλών εισφορών και δεν έχουμε την παραμικρή σκέψη να κάνουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο φορολογικό ή δημευτικό μέτρο. Παράλληλα, εξετάζουμε την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου ώστε να μην υπερβαίνουν τα βάρη φορολογίας και ασφάλισης το 55%. Νούμερα όπως 80 & 90% δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

Και ολοκλήρωσε, λέγοντας: "Ο βασικός μας όμως προβληματισμός είναι ότι η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα δεν πήραν ακόμα θέση περί τη μη περικοπής των συντάξεων, ώστε να έχουμε μια ενιαία βάση και να συνομιλήσουμε με τους Ευρωπαίους".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)