to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:17 | 26.01.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: «Το αγροτικό ζήτημα μας απασχολεί πολύ πριν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις, για αυτό και ο διάλογος πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό»

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 FM, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βελτιώσει το ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους Έλληνες πολίτες, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του.


"Μπορεί το όνειρο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και η παράδοσή του σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά εμείς είμαστε πλήρως αντίθετοι σε αυτή την πολιτική και θα παλέψουμε ώστε να μην περικοπεί καμία σύνταξη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως, παρά την τρομοκρατία των καναλιών, "η επίσημη θέση της Ευρώπης είναι ότι, η Ελλάδα κάνει μεταρρύθμιση σε έναν σημαντικό τομέα που αιμορραγεί τα τελευταία χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν έως σήμερα ήταν λανθασμένα, συμπεριλαμβανομένου του PSI". Επεσήμανε, όμως, ότι χρειαζόμαστε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας μία ενιαία πρόταση συμβολής στη διαπραγμάτευση, ώστε να μην επηρεάσουν τη χώρα μας οι διαφορετικές προσεγγίσεις των θεσμών. Για παράδειγμα,  "εάν κάποιοι μιλούν μόνο για περικοπή συντάξεων προκειμένου να βγει το πρόγραμμα και όχι για μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, με αυτούς διαφωνούμε πλήρως και δεν συζητάμε τέτοιες πρακτικές".

Η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα και αναμένουμε και διεκδικούμε επιτυχή έκβαση "όπως συνέβη με τα κόκκινα δάνεια, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα κοινωνικά μέτρα του Προϋπολογισμού. Αναμένουμε και αυτή η διαπραγμάτευση να καταλήξει με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Δεν είμαστε μια κυβέρνηση που «χάνει» στην Ευρώπη, όπως συνέβαινε την περίοδο Σαμαρά - Βενιζέλου, έχουμε βελτιώσει σημαντικά τους συσχετισμούς για τη χώρα μας", συμπλήρωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

Ως προς το ζήτημα των αγροτών, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν σαφής: "Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες σε επεξεργασία. Άρα, δεν υπάρχει για φέτος κανένας νέος φόρος για τους αγρότες. Κόντρα στις πιέσεις των δανειστών και όλων όσοι υποστήριζαν το "ναι σε όλα" του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία 3 χρόνια παράταση στην υψηλή φορολόγηση των αγροτών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύστημα φορολογικών ελαφρύνσεων και αποδεκτών φορολογικών εξόδων που θα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών".

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κατάφερε να δώσει στους αγρότες "επιδοτήσεις που τους χρωστούσε η ελληνική πολιτεία από το 2008, να θεσπίσει το αφορολόγητο των επιδοτήσεων έως τις 12.000 ευρώ, όπως και το ακατάσχετο και αφορολόγητο των αποζημιώσεων. Από το αφορολόγητο των επιδοτήσεων οι αγρότες θα ωφεληθούν 320 εκατομμύρια ευρώ το 2016.". Και, επίσης, "εγκρίθηκε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο επί ΝΔ είχε γυρίσει κατακόκκινο από τις διορθώσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, το οποίο περιλαμβάνει 5,5 δις ευρώ για την επόμενη πενταετία. Άρα, σε επίπεδο χρηματοδότησης της αγροτικής οικονομίας έχουμε λύσει σοβαρότατα προβλήματα".

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας: "Μας ενδιαφέρει ο Έλληνας αγρότης και η Ελληνίδα αγρότισσα να έχουν σύνταξη. Η εθνική σύνταξη του ΟΓΑ θα εκλείψει το 2028, βάσει ισχύοντος νόμου. Εμείς θέλουμε να εντάξουμε τους αγρότες στην εθνική σύνταξη. Προτείναμε, λοιπόν, μια αύξηση 10 ευρώ τον μήνα στις ασφαλιστικές τους εισφορές, τα οποία όμως θα αντιστοιχούν σε 70% περισσότερη σύνταξη. Συμπεριλαμβάνουμε στη συζήτηση και την ασφάλιση των μελών της οικογένειας με εργόσημο και περιμένουμε προτάσεις και για άλλα εναλλακτικά σενάρια".

Και κατέληξε: "Θέλουμε ο διάλογος με τους αγρότες να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Το αγροτικό ζήτημα μας απασχολεί πολύ πριν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις και δουλεύουμε ώστε να προστατέψουμε τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή από τους επιπτώσεις τις κρίσης. Αυτός είναι και ο στόχος των αγροτών που αγωνίζονται για τις καλλιέργειές τους. Διότι, υπάρχουν χιλιάδες αγρότες - μέλη αγροτικών συλλόγων που δεν φοροδιαφεύγουν και δεν έχουν σχέση με αυτούς που «έστηναν» τα σκάνδαλα των επιδοτήσεων. Είναι αγρότες που νοιάζονται και μοχθούν για τις καλλιέργειές τους. Αυτούς θα βοηθήσουμε. Οι ακρότητες και η στείρα αντιπαράθεση που περιορισμένα εκφράζουν κάποιοι που ανήκουν στο παλιό καθεστώς διαφθοράς, δεν πρέπει να μας παρασύρει από τα πραγματικά επίδικα του κλάδου".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)