to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 09.09.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Αδιέξοδη η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης

«Η ενεργειακή φτώχεια απειλεί πλέον σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας η ενεργειακή κρίση επηρεάζει όλους τους πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η σημερινή κρίση επάρκειας βρίσκει την Ελλάδα "κουρασμένη" ενεργειακά, η οικονομία έχει "στεγνώσει" με το επιπλέον κόστος στην ενέργεια και τις επιδοτήσεις στην ακρίβεια που επέλεξε η κυβέρνηση. Αυτή η κρίση επάρκειας θα μετατραπεί σε κρίση ακρίβειας»


Με μια αναφορά σε επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Μαλαματίνα», με την τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και στελέχη του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε την παρέμβασή του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ««Flashfm» Θεσσαλονίκης, με τον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη «Είμαστε και σήμερα με τους απεργούς της "Μαλαματίνα". Και σήμερα τα ΜΑΤ είναι πάλι μέσα στο εργοστάσιο και οι απεργοί βρίσκονται απ’ έξω. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται και με τον οποίο συντασσόμαστε, γιατί θέλουμε η "Μαλαματίνα" να μείνει στη Θεσσαλονίκη και οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Κανείς επίσης δεν θέλει απολύσεις και καταστολή από τα ΜΑΤ».

Σχετικά με την εκκίνηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) σχολίασε ότι: «Ελπίζω να έχουμε μία Έκθεση που θα συμβάλει στην ανάδειξη και στην προοπτική του τόπου μας. Υπάρχει όμως μεγάλη σκοτεινιά και ανησυχία γύρω μας. Το ενεργειακό πρόβλημα στην Ευρώπη αμφισβητεί τις αναπτυξιακές προοπτικές και την επιβίωση της οικονομίας και των κοινωνιών».

Επικεντρώθηκε στη συνέχεια στο ενεργειακό: «Η ενεργειακή φτώχεια απειλεί πλέον σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας η ενεργειακή κρίση επηρεάζει όλους τους πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η σημερινή κρίση επάρκειας βρίσκει την Ελλάδα "κουρασμένη" ενεργειακά, η οικονομία έχει "στεγνώσει" με το επιπλέον κόστος στην ενέργεια και τις επιδοτήσεις στην ακρίβεια που επέλεξε η κυβέρνηση. Αυτή η κρίση επάρκειας θα μετατραπεί σε κρίση ακρίβειας».

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε πως η σημερινή κρίση αναδεικνύει ότι η ενεργειακή πολιτική δεν μπορεί να γίνεται μόνο στη βάση της λογικής του κέρδους αλλά στη λογική της εξασφάλισης πρόσβασης για όλους σε προσιτές τιμές. «Είναι μία λάθος προσέγγιση που πληρώνουμε όλοι».

Σχολίασε ότι το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που στηρίζεται μόνο στην επιδότηση της ακρίβειας με χρήματα των καταναλωτών είναι αδιέξοδο, κάτι που αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος, αφού δεν μειώνονται οι τιμές. «Την ίδια στιγμή αλώβητα παραμένουν τα κέρδη κάποιων ενεργειακών παικτών αφού η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη φορολογήσει και επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη. Η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο στηρίζει μόνο τα υπερκέρδη ενός καρτέλ εις βάρος όμως της κοινωνίας και του επιχειρείν».

Σε σχέση με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που συζητούνται σήμερα στην Ευρώπη επισήμανε πως: «Ό,τι και να αποφασίσει σήμερα η Ευρώπη, η μοναδική λύση απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, για να μειωθούν, να προσγειωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι η επιβολή πλαφόν, ανώτατου ποσοστού κέρδους στην ηλεκτροπαραγωγή. Δεν μπορεί να επιτρέπεται ακόμη, τόσο καιρό, η αισχροκέρδεια. Δεν επιτρέπεται επίσης η ΔΕΗ να έχει μετατραπεί επί ΝΔ σε «πρωταθλήτρια» αισχροκέρδειας αφού, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το 75% των υπερκερδών αφορούν την πρώην δημόσια ΔΕΗ».

«Από το 1,9 δισ. ευρώ που θα δώσει η κυβέρνηση για επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο το 1,1 δισ. ευρώ είναι χρήματα που έχουν αντληθεί από λογαριασμούς ρεύματος προηγούμενων μηνών και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη φορολόγηση».

Ο Σ.Φάμελλος κλήθηκε να σχολιάσει, τέλος, τις εξελίξεις με τις υποκλοπές: «Η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς λόγω της κυβέρνησης και του ιδίου του κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε εκπτώσεις σε θέματα δημοκρατίας και παραβιάσεις στην αρχή του κράτους δικαίου. Στο εσωτερικό συντελείται μία ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση. Η καταστροφή του φακέλου παρακολούθησης των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη είναι παραδοχή ενοχής της κυβέρνησης. Μόνο κάποιος που φοβάται την αλήθεια καταστρέφει φακέλους. Μετά μάλιστα από αβάσιμη επίκληση στο απόρρητο και εκφοβισμό των εμπλεκομένων. Ο στενός πυρήνας του Πρωθυπουργού σταματάει τη διερεύνηση της υπόθεσης απαγορεύοντας στους υπεύθυνους/εμπλεκόμενους να μιλήσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Μόνο μία κυβέρνηση που συμμετέχει στα σκάνδαλα επιχειρεί να σταματήσει έναν δημοσιογράφο, σε αυτή την περίπτωση τον κ. Κουκάκη, από το να ερευνήσει ένα τραπεζικό σκάνδαλο».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)