to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Αδιαφανείς ρυθμίσεις και προχειρότητες σε διαγωνισμό-μαμούθ για την «ανακύκλωση» του ΕΔΣΝΑ

Για μία ακόμη φορά, εχθές, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το διαγωνισμό-πλαίσιο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την προμήθεια εξοπλισμού διαλογής στην πηγή, τονίζει ο Σ. Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ύψους 110 εκατ. ευρώ, είναι διάρκειας 4 ετών με δικαίωμα προσαύξησης του φυσικού αντικειμένου και της διάρκειάς του κατά 100% (!) και αφορά εξοπλισμό διαλογής στην πηγή, ο οποίος στη συνέχεια πρόκειται να διατεθεί προς τους Δήμους της Αττικής.

Παρά το μεγάλο μέγεθος του διαγωνισμού και τις δύο ερωτήσεις που έχει υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα, δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις για:

το φυσικό αντικείμενο του διαγωνισμού που η ποσότητά του είναι πλήρως κυμαινόμενη (!)
το πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη και η  επιλογή του εξοπλισμού που είναι σε κάποιες περιπτώσεις φωτογραφική (!)
τις πηγές χρηματοδότησης και αν υπάρχει ευρωπαϊκή έγκριση
την αναγκαιότητα της προμήθειας εξοπλισμού προς τους Δήμους
τη συμβατότητά του με το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας και των ΟΤΑ που ο ΕΔΣΝΑ παραδέχεται ότι είναι σε διαδικασία τροποποίησης(!)
Όλα τα ανωτέρω, καταδεικνύουν μια διαδικασία πλήρως αδιαφανή και πρόχειρη.

Όπως σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, η προμήθεια σχεδιάστηκε με βάση τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό της Αττικής και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων, τα οποία ωστόσο είναι υπό αναθεώρηση και θεωρούνται ελλειμματικά από τον ίδιο τον φορέα.

Μετά δε την υποβολή προσφορών του διαγωνισμού, οι Δήμοι της Αττικής κλήθηκαν να εγκρίνουν προγραμματικές συμβάσεις για να παραλάβουν τον εξοπλισμό, ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις και δημοσιεύματα, δεν είχαν ερωτηθεί καν για τις ανάγκες τους (!) προκειμένου να καταρτιστεί το πλάνο της προμήθειας.

«Θα επιτρέψετε τέτοιες διαδικασίες στο πόδι, βλέποντας και κάνοντας, με σχεδιασμό που ο ίδιος ο αρμόδιος φορέας χαρακτηρίζει ελλιπή, αλλά κατά τα άλλα χρησιμοποιεί από την πίσω πόρτα; ενώ επίσης δε ρωτάει τους Δήμους, αλλά τους βάζει να υπογράψουν σύμβαση να παραλάβουν χωρίς να ξέρει τις ανάγκες τους; Πρόκειται για διαγωνισμό «ακορντεόν», που ανοιγοκλείνει, χωρίς σχεδιασμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ Φάμελλος, για να πάρει, μεταξύ άλλων, την απάντηση από τον κ. Σκρέκα ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα αφορούν τον ΕΔΣΝΑ και το εποπτεύον Υπουργείο Εσωτερικών, όπου πρέπει να απευθυνθεί και το σχετικό ερώτημα.

Εξίσου ασαφής ήταν η απάντηση του ΥΠΕΝ, όσον αφορά το εάν ο εξοπλισμός που περιλαμβάνεται στο διαγωνισμό περιλαμβάνει και εξοπλισμό που θα έπρεπε να παρέχουν τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης προς τους Δήμους. Ο κ. Σκρέκας δεν απάντησε στο συγκεκριμένο ερώτημα που αφορά την Ομάδα Ε του Διαγωνισμού για προμήθεια 90 πολυκέντρων ανακύκλωσης πλαστικών, μεταλλικών, γυάλινων και χάρτινων υλικών, με εγγυοδοτικό αντίτιμο επιβράβευσης και τιμή μονάδος 300.000 ευρώ (συνολικό αρχικό κόστος 27 εκατ. ευρώ, που μπορεί να διπλασιαστεί), η οποία ακολουθεί τις προδιαγραφές του εξοπλισμού που παρέχει συγκεκριμένο ΣΕΔ Συσκευασιών. Άρα ο ΕΔΣΝΑ θα δώσει έως και 55 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό που πρέπει να δοθεί δωρεάν στους Δήμου !!!

Τέλος, στο ερώτημα της χρηματοδότησης δόθηκαν παρομοίως ασαφείς απαντήσεις. Ο κ. Σκρέκας περιορίστηκε να απαντήσει ότι η αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης αποτελεί ευθύνη του φορέα. Από τις απαντήσεις του ΥΠΕΝ, δεν προέκυψε ότι έχει υπάρξει ένταξη στο ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα, ενώ και ο ίδιος ο ΕΔΣΝΑ, σε έγγραφό του που κατατέθηκε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σημειώνει ότι αναμένεται πρόσκληση ένταξης στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Αττικής, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο διαγωνισμός σχεδιάστηκε χωρίς σαφή εικόνα των χρηματοδοτήσεων, υποθέτοντας καταρχάς ίδια χρηματοδότηση, δηλαδή χρήση των πόρων των δημοτών και των φορολογούμενων. ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)