to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 22.05.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σπ. Δανέλλης: Το αυγό του φιδιού δεν επωάζεται, έχει σκάσει προ πολλού

Για την ακροδεξιά επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και το Μακεδονικό μίλησε Στο Κόκκινο ο βουλευτής Του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, εκτιμώντας ότι το κλίμα εθνικισμού γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει παίξει ρόλο, διότι, όπως σημείωσε δημιουργεί την πεποίθηση της νομιμότητας σε ένα τμήμα του κόσμου που επηρεάζεται από ακραίες και μισαλλόδοξες απόψεις, ενώ σημείωσε ότι απαιτείται συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων για τα θέματα της βίας.


Μιλώντας στην εκπομπή «Μεταξύ σοβαρού και αστείου» με τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη και τον Βαγγέλη Καραγεώργο, υποστήριξε ότι «πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά το σύνολο των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, το γεγονός ότι ένα τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου επικρότησε την επίθεση». 

Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη, «το αυγό του φιδιού δεν επωάζεται έχει προ πολλού σκάσει και δεν έχουμε σωστή εκτίμηση, του πόσο έχει διεισδύσει στην κοινωνία η αντίληψη της αποδοχής άσκησης βίας απέναντι συνολικά στο διαφορετικό, σε ό,τι δε μας αρέσει σε ό,τι διαφωνούμε μαζί του».

Όπως συμπλήρωσε, «υπάρχει συνολικά ένα μιθριδατισμός στην κοινωνία», ενώ υποστήριξε ότι κλίμα εθνικισμού και τα συλλαλητήρια έχει παίξει το ρόλο, «διότι δημιουργεί πεποίθηση της νομιμότητας σε αυτό τον κόσμο». 

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Αριστερά λέγοντας: «Θα πρέπει να καταλάβουν και οι δυνάμεις της Αριστεράς που έχει δοκιμαστεί όσο καμιά άλλη πολιτική δύναμη από την άσκηση βίας και τη δράση του παρακράτους και για το λόγο αυτό όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός δε  μπορεί να κάνει αποδεκτή καμιά χρήση βίας έναντι κανενός, αυτό είναι ένα αξίωμα που πρέπει η αριστερά να υιοθετήσει και να το διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού». 

Ο βουλευτής Του Ποταμιού ζήτησε ακόμη, «εμπράκτως τα πολιτικά κόμματα και όχι υποκριτικά πρέπει να συνενώσουν τη φωνή και να αποδείξουν στους πολίτες ότι το εννοούν η βία δε χωρά στο δημοκρατικό πολίτευμα και στον κοινοβουλευτισμό», ενώ αναφερόμενος στους θεσμούς του κράτους, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη, υποστήριξε ότι πρέπει να εξαντλήσουν τα όρια της αυστηρότητας του νόμου «απέναντι σε αυτές της παρεκτροπές». 

Σχολιάζοντας τέλος τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ επισήμανε: «Επειδή βλέπετε τις αρνήσεις, τις αντιρρήσεις και τις ακραίες προσεγγίσεις, αν ήταν η ονομασία Βόρεια Μακεδονία κάποιοι θα έλεγαν ότι προϋποθέτει τη συνένωση με τη Νότια, αν ήταν Νέα θα πουν καλεί και την παλιά. Τώρα τούτο εδώ (Ίλιντεν) είναι προς συζήτηση. Πρέπει κάποτε η υποκρισία του φοβικού πατριωτισμού που δεν έχει ίχνος αυτοπεποίθηση να τελειώνει. Το Ίλιντεν δε λέω ότι είναι καλή λύση, λέω ότι όλα είναι προς συζήτηση, να τα δούμε όλα στη βάση που είναι και να σταματήσουν οι ακραίες προσεγγίσεις».  
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)