to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 10.12.2020

Πολιτική

Σ. Αραχωβίτης: Σήμα κινδύνου για τα εμβληματικά μας τρόφιμα από την επισήμανση τύπου NutriScore

Η υπεραπλούστευση στην επισήμανση των τροφίμων που επιχειρείται από συστήματα όπως το NutriScore, είναι αντιεπιστημονική και επικίνδυνη για τα υψηλής διατροφικής αξίας αγνά, υγιεινά, παραδοσιακά μας προϊόντα.


Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Αραχωβίτης και 36 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αναδεικνύεται πως η υπεραπλούστευση στην επισήμανση των τροφίμων που επιχειρείται από συστήματα όπως το NutriScore, είναι αντιεπιστημονική και επικίνδυνη για τα υψηλής διατροφικής αξίας αγνά, υγιεινά, παραδοσιακά μας προϊόντα. Εφόσον δεν λαμβάνεται υπόψη η συνολική διατροφική αξία των αγροτικών μας προϊόντων, μπορεί να αποβεί εντέλει παραπλανητική προς τον καταναλωτή.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος από μεμονωμένα κράτη-μέλη μπορεί να λειτουργήσει σαν αθέμιτος ανταγωνισμός, θέτοντας εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία τροφίμων στην εσωτερική αγορά, γεγονός που όχι μόνον αντιβαίνει τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε, αλλά αποτελεί μια ακόμη σοβαρή απειλή για τα κύρια εξαγώγιμα εθνικά μας προϊόντα.

Ακόμη, συστήματα όπως το NutriScore αντιβαίνουν και υποσκάπτουν άλλες πολιτικές της Ε.Ε όπως η αναγνώριση -μέσω των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων- του διατροφικού πλούτου της, αποτέλεσμα της ποικιλομορφίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης γεωργικής τεχνολογίας.

Οι μονοσήμαντες αυτές υπεραπλουστεύσεις εύληπτων πληροφοριών και εντυπώσεων προς τον καταναλωτή, δεν οδηγούν μόνο στην παραπλάνησή του, αλλά ακόμη χειρότερα, αποκρύπτοντας εσκεμμένα τον πραγματικό πλούτο των προϊόντων της Ε.Ε, οδηγούν στην επικράτηση ενός μοντέλου διατροφικής ένδειας προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων της αγροδιατροφής.

Την αντίθεσή τους σε τέτοιες λογικές έχουν εκφράσει πολλές συλλογικότητες επιστημόνων και παραγωγικών φορέων, όπως η Επιστημονική Εταιρία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας για το ελαιόλαδο και το Δίκτυο A.R.E.P.O. με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης για όλα τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)