to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 11.08.2020

Πολιτική

Σ. Αναγνωστοπούλου: Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς εκείνον

«Αυτό μπορεί να το θέσει οποιαδήποτε χώρα της περιοχής αλλά στο πλαίσιο διαλόγου και συνομιλιών, όχι στο πλαίσιο του τσαμπουκά» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


«Η Τουρκία εάν ξεκινήσει έρευνες είναι παράνομη, παρανομεί διεθνώς» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καλοκαιρινά ραντεβού» με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου

Με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε: «Υπάρχει ανησυχία γιατί η Τουρκία είναι στα όρια, αν δεν είναι μέσα, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεύτερον επιμένει σε παράνομες ενέργειες οι οποίες έχουν αυτή την τάση επιβολής αυτού που η Τουρκία θεωρεί δίκαιο για την ίδια. Αυτό που επίσης με ανησυχεί είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επιλέγει τις στιγμές, είναι ένας πολιτικός που χρησιμοποιεί πάρα πολύ τους συμβολισμούς ως ισχυρά μηνύματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

«Η περίοδος αυτή κοντά στο δεκαπενταύγουστο και αν το θέσουμε και συμβολικά όπως φαντάζομαι τα θέτει όλα, 100 χρόνια από τη Συνθήκη των Σεβρών βλέπουμε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προηγούμενο ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς εμένα. Αυτό μπορεί να το θέσει οποιαδήποτε χώρα της περιοχής αλλά στο πλαίσιο διαλόγου και συνομιλιών, όχι στο πλαίσιο του τσαμπουκά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα ποια θα έπρεπε να είναι η απάντηση από πλευράς της Ελλάδας, απάντησε: «Καταρχάς δεν θα έπρεπε να έχουμε βρεθεί. Φωνάζουμε ότι η ελληνική διπλωματία, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να έχει κινητοποιήσει εδώ και καιρό τις ευρωπαϊκές τουλάχιστον δυνάμεις, την ΕΕ. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα έπρεπε να έχει κινητοποιηθεί αυτό το πλαίσιο πολύ καιρό πριν γιατί όλα τα δείγματα που έδινε ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες».

«Άρα δεν έγινε μια ισχυρή διπλωματική κίνηση, όχι ενημέρωσης, αλλά απαίτησης και διεκδίκησης ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει θέση και να δημιουργήσει ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο διαλόγου που θα αποτρέπει οποιασδήποτε τέτοια ενέργεια. Δεν έγιναν αυτά, τρέχει η κυβέρνηση εκ των υστέρων πίσω από τα γεγονότα. Μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν κάνει κάποια δήλωση που να δείχνει πυγμή και προσπάθεια αποτροπής οποιασδήποτε κίνησης της Τουρκίας. Ίσως η Γερμανία λίγο περισσότερο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει ενημερωθεί η Γερμανία, αφού εμείς την είχαμε εμπλέξει ως Ελλάδα, για το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο. Η πρόταση ‘’δεν πρόλαβα, του κ. Δένδια, να ενημερώσω τη Γερμανία’’ είναι λίγο ελαφριά σε αυτές τις περιόδους που ζούμε», υποστήριξε η ίδια.

Η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι «η Τουρκία εάν ξεκινήσει έρευνες είναι παράνομη, παρανομεί διεθνώς. Γιατί ακόμα και αν αγνοεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν επιτρέπεται από το Διεθνές Δίκαιο εκεί που δεν υπάρχουν οριοθετήσεις να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα ερευνητική στο βυθό άρα παρανομεί διεθνώς».
«Από τη στιγμή που μπαίνει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και ξεκινήσει ερευνητικές δραστηριότητες εκεί η αποτροπή είναι αναπόφευκτη. Είμαστε μια χώρα που έχουμε πει ότι όλες αυτές οι διαφορές που αφορούν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ πρέπει να λύνονται με διάλογο, να μην στρατιωτικοποιούνται αυτά τα θέματα. Καλό είναι να μη φτάσουμε εκεί, καλό είναι να αποτραπεί ειρηνικά η οποιαδήποτε δραστηριότητα», επισήμανε.

Αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, η βουλευτής σημείωσε: «Καταρχάς καλώς γίνονται οριοθετήσεις με άλλες χώρες και έτσι πρέπει να γίνεται, αλλά ο χρόνος που επιλέχτηκε βεβαίως κυρίαρχο κράτος είμαστε όποια στιγμή θέλουμε κλείνουμε συμφωνίες αλλά είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση μια άλλη διαδικασία. Πάει σε μια άλλη διαδικασία και βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο που είχαμε βρεθεί τον Ιούλιο. Εδώ κάτι δείχνει για κινήσεις οι οποίες είναι λίγο σπασμωδικές για να μην πως πάρα πολύ σπασμωδικές».

«Δηλαδή έχει εμπλακεί η Γερμανία, και με δικιά μας βούληση, έχει γίνει συνάντηση στο Βερολίνο, κάτι έχει ειπωθεί, που ποτέ δεν μάθαμε τι ακριβώς έχει ειπωθεί, κάτι έχει συμφωνηθεί αυτό αφήνεται στην άκρη, δεν ενημερώνεται καν η Γερμανία, και πάμε σε κάτι άλλο το οποίο καλώς έγινε. Καλώς έγινε και διεμβολίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά πάνω από όλα δείχνει ότι διευθετήσεις στην περιοχή γίνονται με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο και με συμβιβασμούς», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το περιεχόμενο θα το δούμε αλλά τουλάχιστον έπρεπε όλες αυτές οι κινήσεις να εντάσσονται σε μια στρατηγική. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι βλέπω την κυβέρνηση να κάνει σπασμωδικές κινήσεις συνεχώς στην εξωτερική πολιτική. Ένα χτύπημα εδώ, ένα χτύπημα εκεί χωρίς να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο το οποίο θα έχει ένα στόχο, την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε παράλληλα η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Το στρατηγικό πλαίσιο πρέπει η κυβέρνηση να το οριοθετήσει μαζί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς», σημείωσε η ίδια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)