to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 08.07.2020

Πολιτική

Σ. Αναγνωστοπούλου: «Η πιο αντιδημοκρατική και αυταρχική ΝΔ όλων των δεκαετιών» (βίντεο)

«Το ‘’κατεβαίνω στο δρόμο’’ είναι ενέργεια πολιτική και ήταν πάντα έτσι στην Ιστορία, από το 1843 την 3η Σεπτεμβρίου», επεσήμανε η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπααϊκών Θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ


Αναλυτικά η ομιλία:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους. Αυτό γράφεται σε άρθρο συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης το 2017.  Τις ανώμαλες περιόδους λοιπόν, δεν τις επικαλούμαστε εμείς, τις επικαλούνται οι επιστήμονες που ελπίζω - όταν είναι και σε πολιτική θέση- να θυμούνται αυτές τους τις απόψεις.

Σήμερα αλλά και στις επιτροπές, παρήλασε πραγματικά  -και εδώ εντυπωσιάζομαι- από νέους ανθρώπους της ΝΔ, δεν μιλάω για τους μεγαλύτερους, ένα μαύρο πέπλο. Άκουσα από ένα ομιλητή της ΝΔ να λέει για τους διαδηλωτές «θέλουν να αντιδράσουν για την αντίδραση». Προσέξτε τη φράση! Προσέξτε το πολιτικό περιεχόμενο της φράσης! Κύριε Υπουργέ, ποιος καθορίζει το περιεχόμενο της αντίδρασης; Έρχεται εδώ βουλευτής της ΝΔ και αναφέρει κάτι τέτοιο; Έχουμε ξεφύγει πάρα πολύ.

Εκτός από διάφορα άλλα που άκουσα, όπως ότι οι διαδηλωτές προκαλούν κοινωνικό αυτοματισμό που εμποδίζουν τις φτωχές λαϊκές τάξεις να πηγαίνουν στη δουλειά τους –λες και δεν έχουμε όλοι μέριμνα, λες και δεν κυκλοφορούμε όλοι στο δρόμο- προσπαθείτε να κάνετε κάτι: να αποστεώσετε ένα δικαίωμα δυναμικό, ένα δικαίωμα ενεργητικό κ. Υπουργέ. Γιατί το ‘’κατεβαίνω στο δρόμο’’ είναι ενέργεια πολιτική και ήταν πάντα έτσι στην Ιστορία, από το 1843 την 3η Σεπτεμβρίου. Είναι ενεργητικό δικαίωμα. Οι διαδηλωτές ξαναορίζουν το δημόσιο χώρο και ξαναορίζουν τη συζήτηση. Δεν είναι παρέλαση κ. Υπουργέ η διαδήλωση, δεν ορίζεται εκ των προτέρων. Η δημοκρατία, όπως πάντα, έχει κάτι απρόβλεπτο. Όπως λέει ένας μεγάλος διανοητής «είναι δροσερό νερό που αφυπνίζει, αν γίνει χλιαρό νερό τότε αποκοιμίζει». Και εσείς κρατάτε το κουφάρι απέξω και από μέσα χάνετε το περιεχόμενο. Και αυτό είναι δυναμικό περιεχόμενο.

Άκουσα και από άλλον ομιλητή της ΝΔ να λέει ότι ακολουθείτε αυτό που κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πείτε μου με το χέρι στο μυαλό, σε ποια ευρωπαϊκή χώρα που έχουν υιοθετηθεί τέτοιοι εκτελεστικοί νόμοι; εάν ποτέ παρεμπόδισαν διαδηλώσεις. Πείτε μου τα «κίτρινα γιλέκα» με νόμο που έχει η Γαλλία, δεν μπόρεσαν να διαδηλώσουν; Δεν μπόρεσαν να διαδηλώσουν με τον πλέον δυναμικό τρόπο; Ο δρόμος δεν οικονομείται κ. Υπουργέ. Οικονομείται μόνο με έναν τρόπο: όταν η πολιτική εξουσία τον ακούει. Όταν η πολιτική εξουσία στο πλαίσιο της δημοκρατίας, είναι σε ανοιχτό διάλογο με αυτόν τον δρόμο. Με άλλον τρόπο δεν μπορεί να οικονομηθεί. Μην προσπαθείτε λοιπόν συνεχώς να μας πείσετε ότι η ΝΔ έρχεται να βάλει σε τάξη τα πράγματα, μην χρησιμοποιείτε αυτή  την έκφραση. Ο εισηγητής σας το είπε, να ξεπεράσουμε αυτά τα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης. Τι μανία με αυτά τα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης. Εσείς κ. Χρυσοχοΐδη  -και το λέω με αγάπη- μπορείτε να συναινείτε να ξεπεράσουμε τα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης; Γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω σε καμία περίπτωση αυτό το πράγμα. Να τα ξεπεράσουμε λοιπόν, είπε ο κ. Καραγκούνης και να πάμε στην κανονικότητα. Αναρωτιέμαι, από πού παίρνετε το νήμα αυτής της κανονικότητας;

Εσείς οι ίδιοι τα λέτε και ο εισηγητής σας το είπε. Δεν χρειάζεται αυτό που έκανε ο εισηγητής ο δικός μας και απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη μεταφορά από τη χουντική διάταξη, το νόμο του 1971 στο σήμερα, με αλλαγή μόνο της γλώσσας από καθαρεύουσα σε δημοτική. Μας είπαν ομιλητές σας ότι γίνεται επιτέλους η Ελλάδα μία ευρωπαϊκή χώρα. Κύριε Υπουργέ, εσείς μαζί με τον κ. Μηταράκη και τον κ. Κουμουτσάκο προχθές ως ευρωπαϊκή χώρα βρεθήκατε σε πάρα πολύ άσχημη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Κατηγορηθήκαμε δε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατηγορήθηκε ότι είναι κυβέρνηση με ακροδεξιές μεθόδους. Η αντίδρασή σας ήταν υποτονική και τι θα μπορούσατε να πείτε άλλωστε.

Θέλω να κλείσω λέγοντας ένα πράγμα και να απευθυνθώ πραγματικά στη νεότερη γενιά και στις επερχόμενες γενιές –γιατί καταγράφονται αυτά που λέμε εδώ- από πού θα πιάσουν το νήμα; Η ΝΔ, αυτή η πιο αυταρχική και αντιδημοκρατική ΝΔ των τελευταίων χρόνων, των τελευταίων δεκαετιών, θέλει να κόψει το νήμα. Εμείς θέλουμε τη συνέχεια του νήματος από αυτούς τους μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες. Πρέπει να ξέρουμε ένα πράγμα: οι διαδηλώσεις είναι μοχλός της Ιστορίας. Την Ιστορία δεν την φτιάχνουν μόνο οι πολιτικοί, δεν την φτιάχνουν μόνο οι στρατιωτικοί, δεν την έφτιαχναν οι βασιλιάδες κάποτε. Το 1843 οι διαδηλωτές έφτιαξαν Ιστορία. Οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες τον 21 αι., οι διαδηλώσεις για την Παιδεία, το ειρηνιστικό κίνημα, το φεμινιστικό κίνημα, όλα αυτά ήταν μοχλός της Ιστορίας. Τον μοχλό της Ιστορίας φοβάστε. Δεν σας έπιασε ο πόνος για τους μαγαζάτορες, όταν έγιναν του κόσμου οι διαδηλώσεις από το 2011 μέχρι το 2015 για το λόγο ότι υπήρχε κοινωνική έκρηξη λόγω όλων αυτών των νόμων που περνούσατε, λόγω των επιχειρήσεων που έκλειναν. Και δεν έκλειναν τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις από τους διαδηλωτές, έκλειναν από συγκεκριμένη πολιτική. Σε καμία περίπτωση μην ξεχάσουμε ως κοινωνία –και αυτό που λέω δεν είναι αριστερό, είναι όλου του δημοκρατικού κόσμου, όλων των δημοκρατικών αγώνων, δεν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, είναι όλου του δημοκρατικού κόσμου και της Ελλάδας και παγκοσμίως- ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις ήταν ο μοχλός της Ιστορίας.

1963: «Έχω ένα όνειρο», Ουάσιγκτον.

1930: Η Ειρηνική Μέθοδος της Ψυχής, Ινδία.
Θέλω λοιπόν να πω, ότι και να κάνετε σε αυτή την πόλη από την οποία θέλετε να κόψετε τη μνήμη και είναι από τις σπάνιες πρωτεύουσες του κόσμου και είμαστε υπερήφανοι γι αυτή την πρωτεύουσα, συνομιλεί το πολιτικό, το οικονομικό κέντρο και η γειτονιά της αμφισβήτησης. Η αρμονία ξέρετε πότε έρχεται; Όταν εισακούονται όλοι αυτοί. Ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)