to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 25.05.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σ. Αναγνωστοπούλου: Η ΝΔ οφείλει να απαντήσει για τις αντιφατικές δηλώσεις του κ. Δένδια (ηχητικό)

«Για εμάς η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αυτή, που οριοθετεί τα χερσαία σύνορα, ανεξαρτήτως της κοίτης του ποταμού. Το να δημιουργούμε εμείς σκοτεινά σημεία και σύγχυση σε αυτό το θέμα, είναι σαν να ρίχνουμε λίγο νερό στο μήλο της Τουρκίας, που ανακαλύπτει συνέχεια θέματα, τα οποία πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε μεταξύ μας» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας».


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή, που προέκυψε το εν λόγω θέμα, έθεσε τα ερωτήματα, τα οποία ακόμα παραμένουν αναπάντητα, και έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση με τις δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ, του κ. Δένδια και του κ. Παναγιωτόπουλου.

«Από τη μια πλευρά μας είπε ότι είναι fake news» και μετά είπε ότι κάποια δεκάδες μέτρα είναι και «δεν θα κάνουμε καυγά με τον σύμμαχο». Μετά ισχυρίστηκε ο κ. Δένδιας ότι δεν πρόκειται για καμία κατάληψη ή απειλή εδάφους του παραμικρού χιλιοστού στην περιοχή. Αυτές οι συγκεχυμένες δηλώσεις, οι οποίες είναι αντιφατικές μεταξύ τους, δημιούργησαν εύλογες απορίες για τις οποίες η κυβέρνηση και το Υπ. Εξωτερικών είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους Έλληνες» σημείωσε η Σ. Αναγνωστοπούλου.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν είναι εθνικιστικό κόμμα, «που θα ανεβάσουμε τους τόνους, μόνο και μόνο να δημιουργήσουμε πρόβλημα, όπως έγινε από τη ΝΔ προς εμάς με τη Συμφωνία των Πρεσπών» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει στην Τουρκική πλευρά, που κάνει λόγο ότι δεν υπάρχουν συμφωνημένες συντεταγμένες συμβατές με τη Συμφωνία του 1926 και η συνοριακή γραμμή έχει αλλάξει λόγω φυσικών και τεχνικών παραγόντων, ζητώντας να υπάρξει σύγκλυση μικτής επιτροπής για το εν λόγω ζήτημα.

«Το μεγάλο πρόβλημα με τον Έβρο είναι ότι στις εκβολές του δημιουργούνται αλλαγές και δεν μπορούσε να βασιστεί το σύνορο στην κοίτη του ποταμού. Η επιτροπή, που είχε αναλάβει στη Συνθήκη της Λωζάννης να οριοθετήσει τη γραμμή, δεν πήρε υπόψη τον ποταμό για αυτό τον λόγο. Υπογράφει αυτό το πρωτόκολλο και από τις δυο χώρες», ενώ το 1963 είχαν προγραμματιστεί αντιπλημμυρικά έργα από κοινού Ελλάδας και Τουρκίας, και είχαν υπάρξει πρωτόκολλα, τα οποία έπρεπε να υπογραφούν, αλλά δεν συνέβη αυτό ποτέ, παρόλα αυτά το σύνορο δεν έχει αλλάξει ανάμεσα στις δυο χώρες.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Δεν μπορεί ο Έβρος να γίνει η ασπίδα της Ευρώπης

Για τις απειλές του κ. Τσαβούσολγου ότι το επόμενο διάστημα και μετά το τέλος της πανδημίας, μετανάστες θα επιχειρήσουν και πάλι να βρεθούν στα σύνορα του Έβρου για να περάσουν στην Ελλάδα και μέσω αυτής σε χώρες της Ευρώπης, η Σ. Αναγνωστοπούλου απάντησε ότι «όταν θέλει να πιέζει είτε την Ελλάδα είτε την Ευρώπη, θα το κάνει. Πρέπει να βρεθεί μια μονιμότερη λύση για αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να γίνει ο Έβρος η ασπίδα της Ευρώπης, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται συνέχεια στην πρώτη γραμμή για να αποκρούει τι; Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες; Και από την άλλη πλευρά να είναι υποχρεωμένη για να τους αποκρούσει να δείχνει σε άλλα θέματα υποχωρητικότητα;» διερωτήθηκε.

Αναφορικά με τη στάση της γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης απέναντι στον Βασίλη Δημάκη, που διεκδικεί τη συνέχιση της μόρφωσής του, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας σχολίασε ότι «παίζει με μια νομιμότητα, όπως τη μεταφράζει η ίδια, σε βάρος ενός νέου ανθρώπου, που το σωφρονιστικό μας σύστημα όχι μόνο επιτρέπει, αλλά ωθεί τους νέους ανθρώπους, που είναι κρατούμενοι να σπουδάσουν και να επανενταχθούν στην κοινωνία, όσο είναι στη φυλακή», και αυτό δεν το αποδέχεται η γ.γ. και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. «Υπονομεύει τα θεμέλια μιας δημοκρατίας, που έχει φτιαχτεί και σε αυτόν τον πυλώνα, ότι σωφρονίζει και δεν εκδικείται το σωφρονιστικό σύστημα. Η κ. Νικολάου δείχνει αναλγησία και αδιαφορία και απορώ, γιατί μένει ακόμα στη θέση της».

Τέλος, για την παρουσία του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, τόνισε ότι «θα δούμε ένα πραγματικό πρόγραμμα, κοστολογημένο, που βάζει στο επίκεντρο της κρίσης, την κοινωνία, και όχι στο επίκεντρο της κρίσης, μια ευκαιρία για να αλλάξουν τα πάντα».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)