to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 27.08.2020

Διεθνή

Σ. Αναγνωστοπούλου: Η ΝΔ «κόβει και ράβει» την εθνική στρατηγική στα μέτρα της

«Η αξιωματική αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για το συμφέρον της χώρας και όχι για το κομματικό και είπαμε ότι το να σταματάς εκεί, που η Τουρκία έχει θέσει την κόκκινη γραμμή της, είναι σαν να αποδέχεσαι ότι εν δυνάμει εκεί μπορεί να σου αμφισβητήσει πλήρως τα κυριαρχικά σου δικαιώματα, πράγμα, που κάνει, δηλαδή να γκριζάρει όλη την περιοχή» τόνισε «Στο Κόκκινο Πάτρας» η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στην συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο


Για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας και παρών για την συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η κ. Αναγνωστοπούλου εξηγεί ότι για την μεν πρώτη συμφωνία, που την είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διαπραγματευτεί, «δεν είναι τόσο προβληματική, που να λέμε ότι κάπου υπονομεύεται το συμφέρον της χώρας. Είναι βεβαίως το θέμα της αλιείας, που το δώσαμε με τόσο ευκολία στους Ιταλούς ψαράδες στα δικά μας χωρικά ύδατα, αλλά αυτό μπορεί να επιληφθεί».

Για τη δε συμφωνία με την Αίγυπτο υπογράμμισε ότι υπάρχουν προβληματικά σημεία, καθώς αυτή «διεμβολίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αλλά δεν το ακυρώνει. Βάζει στο τραπέζι και μια άλλη διμερή συμφωνία δίπλα στην παράνομη, που έχει φτιάξει η Τουρκία με την Λιβύη. Ούτε κατά της μερικής οριοθέτησης ήμασταν, αφού δεν μπορεί να γίνει συνολική οριοθέτηση. Όμως αυτή να σταματήσει στο σημείο, που έχει βάλει η Τουρκία ως κόκκινη γραμμή (28ος μεσημβρινός), δείχνει ότι η Αίγυπτος δεν ήθελε καμία αντιπαράθεση με την Τουρκία». Με αυτή την ΑΟΖ η μισή Ρόδος και το Καστελόριζο μένουν απέξω, που σημαίνει ότι «δεχόμαστε αυτή την κόκκινη γραμμή της Τουρκίας», με την γείτονα χώρα να εξαγγέλλει κατευθείαν NAVTEX σε αυτή την περιοχή, που έμεινε εκτός, με το ερευνητικό σκάφος, «για να μαρκάρει ότι πράγματι αυτή η περιοχή είναι η κόκκινη γραμμή της, και δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει εκεί την δικαιοδοσία κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο, που δεν είναι καλό σε αυτή την φάση».

Θύμισε ότι την επέκταση των χωρικών υδάτων 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο την είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε να είχε δεχθεί έντονη κριτική από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) και είχε πει ότι «δεν μπορείτε να κάνετε επέκταση στο Ιόνιο, διότι δίνεται το σήμα στην Τουρκία ότι το Αιγαίο το αφήνετε απέξω και εμείς δεν συναινούμε» και σημείωσε ότι η ΝΔ θεωρεί εθνική στρατηγική ότι την ίδια την συμφέρει κάθε φορά και όχι ότι συμφέρει την χώρα. «Η ΝΔ κόβει και ράβει την εθνική στρατηγική στα μέτρα της, όπως την συμφέρει, κάνει όποιους συμβιβασμούς θέλει, οδυνηρούς, όπως τους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, αλλά χωρίς την συναίνεση κανενός».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Τις κυρώσεις προς την Τουρκία δεν τις ήθελαν εξ αρχής διότι θέλουν αγώνα

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για τις αντιφάσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ αναφορικά με τις κυρώσεις προς την Τουρκία, καθώς με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για «κυρώσεις, που δαγκώνουν» και μετά από λίγη ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας ξεκαθάριζε ότι το αίτημα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, είναι αίτημα προετοιμασίας και όχι επιβολής κυρώσεων.

«Τις κυρώσεις δεν τις ήθελαν ευθύς εξ αρχής, διότι θέλουν αγώνα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι τώρα, που βλέπουν ότι τα πράγματα να είναι πολύ δύσκολα, αντιλαμβάνονται ότι οι κυρώσεις θα ήταν ισχυρό όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν έκαναν καμία προετοιμασία. Ο κ. Πέτσας λοιπόν από μια άλλη κατεύθυνση, για το εσωτερικό κοινό της χώρας και της ΝΔ, εξαγγέλλει κυρώσεις με διθυραμβικό τόνο, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών, που ξέρει ότι η χώρα δεν έχει βλέψεις προς αυτή την κατεύθυνση, βγάζει την πραγματικότητα».

Σ. Αναγνωστοπούλου: «Αυταρχισμός και τιμωρητισμός» από Υπ. Παιδείας για όσα παιδιά δεν θα φορούν μάσκα στο σχολείο

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την υποχρεωτική μάσκα εντός της σχολικής αίθουσας για όλους τους μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, αλλά και για τις δηλώσεις της υπ. Παιδείας ότι όσοι δεν τις φορούν θα παίρνουν απουσία, η κ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι «οι εξαγγελίες, που έκανε η κ. Κεραμέως, ήταν προσβλητικές για την ελληνική κοινωνία (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί)» και αν και είχε τόσους μήνες να προχωρήσει σε σωστό σχεδιασμό για το ασφαλή άνοιγμα των σχολείων, με προτάσεις, που είχε κάνει και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει η κ. Αναγνωστοπούλου, δεν εισακούστηκαν. «Δεν έγινε καμία γενναία ενίσχυση του προϋπολογισμού του Υπ. Παιδείας, που θα έπρεπε να είχε διεκδικήσει η κ. Κεραμέως και να μην τα συζητάμε στην εκπνοή του καλοκαιριού».

Μάλιστα η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για «αυταρχισμό και τιμωρητισμό» για όσα παιδιά δεν θα φορέσουν μάσκα στο σχολείο και θα φλερτάρουν να πάρουν απουσία και θα αποκλείονται από το μάθημα. «Είναι δυνατόν η υπ. Παιδείας να μιλά έτσι, αντί να χρησιμοποιήσει την πειθώ ή να χρησιμοποιηθούν άλλα εργαλεία κατανοητά στα παιδιά; Η τιμωρία είναι αυτό, που θα μας σώσει» διερωτήθηκε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)