to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 16.10.2019

πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Σ. Αλντογκάν: Ο Ερντογάν βομβαρδίζει τις μάζες με εθνικισμό για να καλύψει την πολιτική του (ηχητικό)

Ο κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφος Σεΐτ Αλντογκάν, ανταποκριτής της καθημερινής αριστερής εφημερίδας «Εβρενσέλ», μιλάει για την επιχείρηση τρομοκρατίας σε βάρος των Κούρδων της Τουρκία στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα.


Με φόντο τις κινήσεις Ερντογάν αλλά και τη συμφωνία των Κούρδων της Συρίας με τον Άσαντ, ο κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφος Σεΐτ Αλντογκάν, ανταποκριτής της καθημερινής αριστερής εφημερίδας «Εβρενσέλ», μιλάει για την επιχείρηση τρομοκρατίας σε βάρος των Κούρδων της Τουρκίας, με χιλιάδες συλλήψεις. «Ακόμα και για μια ανάρτηση σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε αποκαλούν προδότη» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα.

Η συμφωνία των  Κούρδων με την Δαμασκό, που έγινε με την διαμεσολάβηση των Ρώσων, ήταν η μοναδική τους επιλογή αυτή τη στιγμή. Αν – σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν – οι συριακές δυνάμεις μπήκαν στο Μάνμπιτζ και οδεύουν προς το Κομπάνι, η Τουρκία θα «μπει στον βάλτο». Γιατί αν οι δυνάμεις του Άσαντ μπουν στο Κομπάνι, ο Ερντογάν θα πρέπει να κηρύξει πόλεμο στην Συρία κι αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στον Πούτιν.

Με το πράσινο φως των Ρώσων, οι Κούρδοι αναγνώρισαν το κεντρικό κράτος της Συρίας, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα καταλήξει για τους ίδιους αυτή η συμφωνία στο πολιτικό της κομμάτι, γιατί είναι βέβαιο πως ό,τι καθεστώς υπήρχε πριν τον πόλεμο δεν θα ισχύσει και μετά.

Το καθεστώς της Άγκυρας ήθελε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με την Συρία, σε βάθος 2χλμ και μήκος 498χλμ, ώστε να ξεκόψει τελείως από όλες τις κουρδικές περιοχές. Ο φόβος τους ήταν η Ροζάβα και το μοντέλο της κοινωνίας της.

Μέσα στην Τουρκία, ο αδύναμος κρίκος ήταν πάντα το κουρδικό. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση σε βάρος του κουρδικού λαού. Ήδη 11 βουλευτές, εκπρόσωποι των Κούρδων και οι συμπρόεδροι του HDP βρίσκονται στις φυλακές. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας οι δήμαρχοι έχουν οδηγηθεί στις φυλακές και στη θέση τους μπήκαν επίτροποι.

Η τρομοκρατία στην Τουρκία διπλασιάστηκε από την ημέρα της εισβολής. Πάνω από 60 Κούρδοι στελέχη κόμματος, οδηγήθηκαν στις φυλακές. Και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Όποιος τολμήσει να πάρει θέση ενάντια στην τουρκική επιχείρηση στην Συρία, χαρακτηρίζεται προδότης. Ο Ερντογάν μιλάει συνέχεια για την ασφάλεια, υποστηρίζει ότι η χώρα απειλείται από τον ξένο παράγοντα. Ακόμα κι ένα μήνυμα, μια ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μπορεί να χαρακτηριστεί προδοσία. 600 άτομα οδηγήθηκαν στις φυλακές για μια ανάρτηση.

Ο Ερντογάν – ο οποίος διατηρεί μια κοινωνική βάση της τάξης του 35-40% - βομβαρδίζει συνέχεια τις μάζες με εθνικισμό και ρατσισμό, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση με αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία. Επενδύει, λοιπόν, διαρκώς στον εθνικισμό. Έτσι, βουλευτές, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, ΜΜΕ, ακόμα και μητέρες που αναζητούν τα παιδιά τους και γράφουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να θεωρούνται προδότες. Την ίδια ώρα, όμως, εντείνεται και η απαίτηση του κουρδικού και του τουρκικού λαού για δημοκρατικά δικαιώματα. Υπάρχει ένα κομμάτι του τουρκικού λαού που αντιλαμβάνεται την κατάσταση και δεν πέφτει στην παγίδα του εθνικισμού.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η δήλωση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι στην «πηγή ειρήνης» χύνεται αίμα. Οι τουρκοκύπριοι θεωρούν επικίνδυνη την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που μπορεί να οξύνει την κατάσταση και στην δική τους περιοχή. Ακόμα και αυτόν, όμως, ο Ερντογάν, με έναν διπλωματικό τρόπο τον χαρακτήρισε προδότη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)