to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:29 | 24.06.2021

Πολιτική

Ρυθμιστής η κατάσταση της δημόσιας υγείας: Εμβολιασμοί και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου των «27»

Με ασφάλεια και με στόχο μια πλήρως «ελεύθερη κυκλοφορία» θέλουν να δουν οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ να κινείται η εφαρμογή των κανόνων του πιστοποιητικού covid-19. Επίκαιρα και μεγάλα ζητήματα για την Ένωση βρέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης των 27 αρχηγών κρατών της ΕΕ στις Βρυξέλλες που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης.


Η πρόοδος των εμβολιασμών αλλά και η μετάλλαξη «Δέλτα» επικράτησαν ως τρέχοντα θέματα της πανδημίας, ενώ στο τελικό κείμενο των 27 ηγετών διατυπώνεται κάλεσμα προς την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να «εργαστεί για την ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας σε μελλοντικές κρίσεις». Το τελευταίο, μιας και γίνεται αναφορά σε συζήτηση των αρχηγών για τα «αρχικά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία».

Ακόμα, κατά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό, οι ηγέτες των «27» αποφάσισαν να ενταθεί ο κατ' ιδίαν χαρακτήρας των «συνεργασιών» με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Ζήτησαν συγκεκριμένα «αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης», με προσέγγιση  «ρεαλιστική, ευέλικτη και εξατομικευμένη». Σε αυτή θα γίνεται «συντονισμένη χρήση, ως Team Europe, όλων των διαθέσιμων μέσων και κινήτρων της ΕΕ και των κρατών μελών και θα πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης».

• Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς: Επαγρύπνηση για νέες μεταλλάξεις - Ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και καθολική πρόσβαση σε αυτά

Για την αντιμετώπιση της Covid-19, οι «27» ηγέτες της ΕΕ, καταγράφουν «ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι «27».

Εξάλλου, τονίζουν ότι «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις. Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας.»

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή αλληλεγγύη της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και η καθολική πρόσβαση σε αυτά, ιδίως μέσω του μηχανισμού COVAX. «Όλες οι χώρες παραγωγής και οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες αύξησης της προσφοράς εμβολίων, πρώτων υλών, θεραπειών και θεραπευτικών προϊόντων COVID-19, παγκοσμίως και να συντονίσουν τη δράση σε περίπτωση κωλύματος στην προμήθεια και διανομή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε η 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για τη σύσταση ειδικής συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση της Πανδημίας. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες».

• για το μεταναστευτικό: Άμεση και υλικού χαρακτήρα συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης - Ζητούν από την Κομισιόν δύο σχέδια δράσης για το Φθινόπωρο

Στο κείμενο των σημπερασμάτων των 27 αρχηγών αναφέρεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς».

Οι «27» επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ως αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. «Ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν μειώσει τις συνολικές παράτυπες ροές τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις σε ορισμένες διαδρομές προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και επείγουσα δράση», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους και προσθέτουν: «Προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και να μειωθεί η πίεση στα ευρωπαϊκά σύνορα, θα πρέπει να ενταθούν οι αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».

Η προσέγγιση θα είναι «ρεαλιστική, ευέλικτη και εξατομικευμένη», και θα κάνει συντονισμένη χρήση, ως Team Europe, όλων των διαθέσιμων μέσων και κινήτρων της ΕΕ και των κρατών μελών και θα πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Θα πρέπει να βασίζεται σε μια συνολική προσέγγιση όλων των διαδρομών, αντιμετωπίζοντας τα βασικά αίτια, την υποστήριξη των προσφύγων και των εκτοπισμένων στην περιοχή, την ανάπτυξη της ικανότητας για τη διαχείριση της μετανάστευσης, την εξάλειψη του λαθρεμπορίου, την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, τη συνεργασία στην αναζήτηση και διάσωση, την αντιμετώπιση της νόμιμης μετανάστευσης, με σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων καθώς και την εξασφάλιση επιστροφής και επανεισδοχής.

Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

Καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να ενισχύσουν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις με, και απτή υποστήριξη για, χώρες προέλευσης και διέλευσης προτεραιότητας.

Καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να υποβάλουν σχέδια δράσης για τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προτεραιότητας το φθινόπωρο του 2021, αναφέροντας σαφείς στόχους, περαιτέρω μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Καλεί την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τουλάχιστον το 10% του χρηματοδοτικού κονδυλίου NDICI, καθώς και τη χρηματοδότηση από άλλα σχετικά εργαλεία, για δράσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο τον Νοέμβριο.

Μέρκελ-Μακρόν: Καραντίνα σε όλους τους τουρίστες εκτός ΕΕ

«Μάχη» για τον περιορισμό των μετακινήσεων πολιτών εκτός Ε.Ε  στην Ευρώπη για τουρισμό αυτό το καλοκαίρι, δίνει στη Σύνοδο Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ, επικουρούμενη από τον Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς η ικανοποίηση για τον ρυθμό  εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών δεν αρκεί για να κρύψει την ανησυχία για την λεγόμενη «ινδική μετάλλαξη» , που θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική και ήδη επιβαρύνει την κατάσταση στην Βρετανία.

Η καγκελάριος φρόντισε να «στρώσει το χαλί» για επιβολή μέτρων όπως η καραντίνα για τους τουρίστες εκτός Ε.Ε , ήδη από τις δηλώσεις που έκανε κατά την προσέλευσή της στη Σύνοδο, λέγοντας ότι θα επεδίωκε έναν πανευρωπαϊκό συντονισμό για τον περιορισμό της επιδημίας.

Η γερμανική πλευρά εμφανίζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την «ινδική μετάλλαξη» , που - όπως προβλέπουν αρκετοί επιστήμονες - πρόκειται να κυριαρχήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο, χτυπώντας κυρίως εκείνες τις κατηγορίες πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι - όπως αναφέρει το Politico - ότι η καγκελάριος έψεξε την πορτογαλική κυβέρνηση που όντας στην «πράσινη» βρετανική λίστα, άνοιξε τις πόρτες για τους Βρετανούς τουρίστες, με αποτέλεσμα να βιώνει τώρα αύξηση κρουσμάτων της λεγόμενης «ινδικής» μετάλλαξης και να ετοιμάζεται για την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το Politico, η Μέρκελ αναφέρθηκε και στην πρακτική που εφαρμόζει η χώρα μας σε σχέση με τους τουρίστες από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δέχεται τους εμβολιασμένους χωρίς να λαμβάνει μέτρα, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο Sputnik-V δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Ευρωπαϊκή Αρχή.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο  Ευρωπαίο αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» αναγνώρισαν ότι τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ, αλλά παράλληλα συζήτησαν εκτενώς για την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο και πρόσθεσαν ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και με συντονισμένο τρόπο. Επιπλέον, οι «27» τόνισαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και ως εκ τούτου τα θετικά κρούσματα και οι νοσηλείες από κορονοϊό μειώνονται όλο και πιο πολύ. Σε ό,τι αφορά τα έως τώρα διδάγματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη για πλήρη επαναλειτουργία της Ενιαίας Αγοράς.

Τέλος, οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «ομαλή» υιοθέτηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ και πολλοί εξ' αυτών ζήτησαν τη συντονισμένη εφαρμογή του από όλα τα κράτη-μέλη.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)