to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ρυπαρό δίκτυο είναι το δίκτυο Μητσοτάκη

Έχουμε πολλή δουλειά για να κλείσουμε τις πληγές στη Δημοκρατία που άνοιξε το καθεστώς Μητσοτάκη - Το καθεστώς όμως θα πέσει, η Δημοκρατία θα νικήσει.


Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση έκανε τα πάντα έτσι ώστε να μην μαθευτεί τι ακριβώς συμβαίνει στην υπόθεση των υποκλοπών. Κρίσιμοι μάρτυρες δεν κλήθηκαν ποτέ να καταθέσουν στις αρμόδιες διαδικασίες της Βουλής, δεν έγιναν οι απαραίτητοι οικονομικοί έλεγχοι σε εταιρίες που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό predator και ψηφίσθηκε ένα νομοθετικό πλαίσιο που δυσκολεύει την γνωστοποίηση περιστατικών άρσης του απορρήτου. Το αποκορύφωμα όμως ήταν η προσπάθεια ακύρωσης του ρόλου της ανεξάρτητης αρχής που από το Σύνταγμα έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, της ΑΔΑΕ. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που τα δύο διαφορετικά παραδείγματα είναι τόσο καθαρά μπροστά μας. Από τη μία μεριά το σκοτάδι που προσπάθησε να επιβάλει ο κ. Ντογιάκος και από την άλλη ένας άνθρωπος που σεβάστηκε τον θεσμικό του ρόλο και λειτούργησε με βάση τις αρχές του κράτους δικαίου, ο κ. Ράμμος.

Η προσπάθεια συγκάλυψης όμως απέτυχε. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν τα στοιχεία που τεκμηριώνουν παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ προσώπων σε κρίσιμες θέσεις ευθύνης στην κυβέρνηση και στον στρατό. Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την άγνοια του κ. Μητσοτάκη και την θεωρία ότι «κάποιο ρυπαρό δίκτυο» μέσα στην ΕΥΠ ευθύνεται για τις οποίες παρακολουθήσεις πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών. Έστω ότι κάποιος καλόπιστος ήθελε να δεχτεί τη θεωρία περί αυτονομημένων δικτύων της ΕΥΠ που προχώρησαν στις παρακολουθήσεις. Αυτό αυτομάτως μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα και σε ένα πρόβλημα. Το συμπέρασμα είναι ότι η ΕΥΠ δηλαδή η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας είναι διάτρητη σε βαθμό που δίκτυα αυτονομούνται και σχεδιάζουν αυτοτελώς δικές τους υπηρεσιακές δράσεις. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό αυτό ήδη θα σήμαινε τεράστιες πολιτικές ευθύνες και ανάγκη παραίτησης του κ. Μητσοτάκη. Η δράση «ρυπαρών δικτύων» μέσα στην ΕΥΠ σημαίνει τεράστιο πλήγμα στην εθνική ασφάλεια.

Ας προχωρήσουμε όμως και στο πρόβλημα. Αν όντως ισχύει αυτό το γεγονός ποια είναι ακριβώς η ποινική και διοικητική διαδικασία εξάρθρωσης αυτού του δικτύου; Επικεφαλής ήταν ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη ή ο πρώην διοικητής; Προφανώς δεν υπάρχει καμία απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα και δεν υπάρχει για έναν απλό λόγο: το ρυπαρό δίκτυο είναι το δίκτυο Μητσοτάκη. Αναφερόμαστε σε ένα κοινό παρακρατικό κέντρο που συντόνιζε τις παρακολουθήσεις από ΕΥΠ και Ρredator. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας έχει δημιουργήσει μια πληγή το βάθος της οποίας δεν μπορούμε να φανταστούμε. Οι παρακολουθήσεις αυτές ακριβώς επειδή έχουν δημιουργήσει μια ομάδα προσώπων της δημόσιας ζωής υπό ομηρία μπορούν να επηρεάζουν συμπεριφορές και επιλογές για πολύ καιρό ακόμα.

Ας το πούμε συγκεκριμένα: πώς μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για κρατικές επιλογές και δημόσιες πολιτικές ένας υπουργός του οποίου κρίσιμα προσωπικά δεδομένα είναι στα χέρια εκβιαστών; Στα χέρια ανθρώπων που μπορούν να αποκομίσουν όφελος από την Α ή τη Β επιλογή. Με τι σθένος και ποια αξιοπρέπεια θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον ένας άνθρωπος ευάλωτος, εκβιαζόμενος που, αντί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, επέλεξε να σιωπήσει μπροστά σε αυτόν τον εκβιασμό; Ακριβώς για αυτόν το λόγο αυτό που έχει συμβεί έχει «μολύνει» συνολικά το σώμα της κυβέρνησης και δεν μπορεί να λυθεί παρά με τη συνολική απομάκρυνση αυτού του πολιτικού προσωπικού.

Η υπόθεση των υποκλοπών σε τελευταία ανάλυση αφορά κάτι πολύ απλό: τους κανόνες του παιχνιδιού. Μια κυβέρνηση που κλέβει σε αυτό το επίπεδο είναι μια κυβέρνηση από αδίστακτους ανθρώπους χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό. Μια κυβέρνηση που παραβιάζει με αυτό τον βάναυσο τρόπο την ιδιωτικότητα των ανθρώπων είναι ομάδα εκβιαστών η οποία σίγουρα έχει και θέλει να κρύψει πολλά για τα δικά της πεπραγμένα. Μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τη Δημοκρατία είναι μια κυβέρνηση που αδιαφορεί για την αδυναμία των πολιτών να βγει ο μήνας. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα οι πολίτες θα αποδείξουν ότι σε αυτό τον τόπο η Δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια. Τέλος μια φράση προσωπικά για τον πιο αδίστακτο πολιτικό αρχηγό της μεταπολίτευσης: ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας με όσα έχει κάνει και με την επιλογή του να εμπλέξει ακόμα και την ηγεσία του στρατού. Η πληγή που άνοιξε στη Δημοκρατία και στην εθνική ασφάλεια θα χρειαστεί χρόνο και συλλογική δουλειά για να κλείσει. Το καθεστώς όμως θα πέσει, η Δημοκρατία θα νικήσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)