to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ρύπανση του αέρα και θόρυβος των οχημάτων αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Οι άνθρωποι που επί χρόνια εκτίθενται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στον θόρυβο από την κυκλοφορία των οχημάτων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μία νέα δανική επιστημονική μελέτη. Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος για τους πρώην καπνιστές και για όσους έχουν υπέρταση


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 22.000 γυναίκες άνω των 44 ετών σε βάθος εικοσαετίας, οι οποίες ζούσαν σε αστικές, περιαστικές και επαρχιακές περιοχές. Η μελέτη συσχέτισε τα μέσα επίπεδα ρύπανσης σε κάθε περιοχή με την υγεία της καρδιάς των γυναικών.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση των μικροσωματιδίων κατά 5,1 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) στη διάρκεια μίας τριετίας, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αυξανόταν κατά 17%. Για κάθε αύξηση του διοξειδίου του αζώτου κατά 8,6 μg/m3 στη διάρκεια τριών ετών, ο κίνδυνος για την καρδιά εμφάνιζε αύξηση κατά 10%.

Ακόμη, για κάθε αύξηση κατά 9,3 ντεσιμπέλ του θορύβου από την κυκλοφορία των οχημάτων επί τρία χρόνια η πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας αυξανόταν κατά 12%. Τέλος, εάν μία πρώην καπνίστρια είχε εκτεθεί επί χρόνια στα μικροσωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ήταν κατά 72% πιθανότερο να διαγνωστεί με τέτοιο πρόβλημα στην καρδιά της.

Οι ερευνητές δήλωσαν «έκπληκτοι από το πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες -η ρύπανση του αέρα και ο θόρυβος από τους δρόμους- αλληλεπιδρούν. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει περισσότερο στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας από ό,τι ο θόρυβος της κυκλοφορίας, όμως οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί και στα δύο εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση του σχετικού κινδύνου για την καρδιά τους».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και την καρδιαγγειακή νόσο.

Ο σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση ΕΔΩ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)