to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:31 | 12.06.2012

πηγή: https://left.gr/94

Οικονομία

Ρουμπινί: Αυτή η τρέλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει

«Ή μαζί κολυμπάμε ή μαζί βουλιάζουμε», δηλώνει ο αμερικάνος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξή που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, ζητώντας να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπει συνολική κατάρρευση της Ευρωζώνης.


Ο κ. Ρουμπινί υποστηρίζει με δηλώσεις του πως «το τι θα συμβεί αν οι Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη» ενώ τονίζει ότι «εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, οι επενδυτές θα φοβηθούν και στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα τρέξουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες». Με άλλα λόγια, επισημαίνει, «όποιος τραβήξει την "πρίζα" στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της Ευρωζώνης».

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων για το ποια είναι η δική του πρόταση, ο κ. Ρουμπινί απαντά πως υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η εξασφάλιση χρηματοδότησης για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, είτε η συνέχιση της χρηματοδότησης, όπως έγινε στην περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας. Υπογραμμίζει επιπλέον ότι «και οι δύο εκδοχές είναι πιο οικονομικές για τον Γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της Ευρωζώνης».

Ο αμερικανός οικονομολόγος δηλώνει πως χωρίς το ευρώ και τους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, «θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα» και επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση για την επιμονή στην πολιτική λιτότητας: «Αυτή η τρέλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς. Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)