to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 02.05.2023

Διεθνή

Ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ μετά το θάνατο του φυλακισμένου απεργού πείνας Χαντέρ Αντνάν

O 45χρονος Χαντέρ Αντνάν, εμβληματική μορφή του παλαιστινιακού αγώνα και στέλεχος του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, πέθανε σήμερα σε ισραηλινή φυλακή μετά από 87 ημέρες απεργίας πείνας - H συντονιστική ομάδα που εκπροσωπεί τις ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας –μεταξύ των οποίων, η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ– ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες


Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα το πρωί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του AFP, λίγο αφότου έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου ενός αξιωματούχου της παλαιστινιακής οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, ο οποίος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας για σχεδόν 90 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του σε ισραηλινή φυλακή.

Το μεσημέρι, η συντονιστική ομάδα που εκπροσωπεί ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας –μεταξύ των οποίων, η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ– ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

«Η Κοινή Διοίκηση θρηνεί τον μάρτυρα και αναλαμβάνει την ευθύνη για τον βομβαρδισμό των αποκαλούμενων οικισμών κοντά στη Γάζα με ομοβροντία ρουκετών, σε μια αρχική απάντηση για αυτό το ειδεχθές έγκλημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο ισραηλινός στρατός είχε πει νωρίτερα ότι σειρήνες αεράμυνας ήχησαν σε ένα κιμπούτς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έχει σθεναρή παρουσία, προτού ενημερώσει πως εκτοξεύθηκαν τρεις ρουκέτες συνολικά, που έπεσαν όλες σε άδεια οικόπεδα.

Ο Χαντέρ Αντνάν, στέλεχος του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, πέθανε σήμερα, έπειτα από απεργία πείνας 87 ημερών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του στο Ισραήλ, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.

Η διεύθυνση φυλακών του Ισραήλ έκανε γνωστό με δελτίο Τύπου τον θάνατο κρατουμένου που ανήκε στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, αφού «βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο κελί του» και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ και η ένωση παλαιστίνιων φυλακισμένων επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του Χαντέρ Αντνάν σε ηλικία 45 ετών.

Η Ένωση παλαιστινίων φυλακισμένων στη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «εκτελέστηκε εν ψυχρώ» από τις αρχές του Ισραήλ.

Το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα αυτού του εγκλήματος», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Ο ελεύθερος ήρωας Χαντέρ Αντνάν έπεσε μάρτυρας εξαιτίας εγκλήματος που διαπράχθηκε από τον εχθρό μπροστά σε όλο τον κόσμο που εγκρίνει την αδικία και την τρομοκρατία, την προστατεύει και την καλύπτει», πρόσθεσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

«Η αντίσταση θα συνεχιστεί με δύναμη και αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο Χαντέρ Αντνάν αρνούνταν να «υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και να δεχθεί ιατρικές περιποιήσεις».

Σύμφωνα με τον Καντούρα Φάρες, πρόεδρο της Ένωσης Παλαιστινίων Κρατουμένων, πρόκειται για τον πρώτο φυλακισμένο που πεθαίνει εξαιτίας απεργίας πείνας. Είχε αρχίσει αυτή τη διαμαρτυρία την 5η Φεβρουαρίου.

Ο Χαντέρ Αντνάν, από το βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, είχε φυλακιστεί επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ, τουλάχιστον 12 φορές, για κάπου οκτώ χρόνια, τον περισσότερο καιρό δυνάμει του μέτρου της «διοικητικής κράτησης», κι είχε κάνει επανειλημμένα απεργίες πείνας. Η υπόθεσή του μετατράπηκε σε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους.

Την Παρασκευή, η σύζυγός του Ράντα Μούσα επιβεβαίωνε πως απέρριπτε «κάθε βοήθεια» και «κάθε ιατρική βοήθεια» από το Ισραήλ.

«Βρίσκεται σε κελί όπου οι συνθήκες κράτησης είναι πολύ δύσκολες. Αυτοί (το Ισραήλ) αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν σε πολιτικό νοσοκομείο και να επιτρέψουν επίσκεψη του συνηγόρου του», πρόσθετε η ίδια σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τέσσερις απεργίες πείνας από το 2011

Από το 2011 ο Αντνάν είχε πραγματοποιήσει τέσσερις φορές απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του από τις ισραηλινές αρχές χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Αρκετοί Παλαιστίνιοι έχουν κάνει απεργία πείνας αλλά κανείς δεν έχει πεθάνει από το 1992.

Σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστίνιων Κρατούμενων, ο Αντνάν είχε συλληφθεί 12 φορές από τις ισραηλινές αρχές και είχε περάσει οκτώ χρόνια στη φυλακή, κυρίως υπό διοικητική κράτηση, ένα μέτρο που επιτρέπει την κράτηση χωρίς την απαγγελία κατηγοριών ή τη διεξαγωγή δίκης.

Αυτή τη φορά ο Αντνάν είχε συλληφθεί για την εμπλοκή του στον Ισλαμικό Τζιχάντ και για ρητορική που υποκινεί σε βία, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας στο AFP. Αντικρούοντας την εκδοχή της σωφρονιστικής υπηρεσίας ο δικηγόρος του Αντνάν, ο Τζαμίλ αλ Χάτιμπ, κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι του στέρησαν την ιατρική βοήθεια. «Ζητήσαμε να μεταφερθεί σε πολιτικό νοσοκομείο όπου θα μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν σωστά. Δυστυχώς το αίτημά μας αντιμετωπίστηκε με αδιαλλαξία και απόρριψη», κατήγγειλε ο αλ Χάτιμπ στο Reuters.

Η Λίνα Κάσεμ- Χάσαν της οργάνωσης Physicians for Human Rights in Israel, δήλωσε ότι επισκέφθηκε τον Αντνάν στις 23 Απριλίου. Τότε είχε χάσει 40 κιλά και δυσκολευόταν να αναπνεύσει αλλά είχε τις αισθήσεις του.

«Ο θάνατός του μπορούσε να αποφευχθεί», τόνισε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι αρκετά ισραηλινά νοσοκομεία είχαν αρνηθεί να περιθάλψουν τον Αντνάν, αφού διακομίστηκε στο τμήμα επειγόντων τους. «Ο Χαντέρ Αντνάν επέλεξε την απεργία πείνας ως έσχατη λύση, ένα μη βίαιο μέσο για να διαμαρτυρηθεί για την καταπίεση που υφίσταται ο ίδιος και ο λαός του», σχολίασε σήμερα η οργάνωση.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το σπίτι τους στην Αράμπα, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η σύζυγός του Ράντα Μούσα δήλωσε ότι ο θάνατος του Αντνάν αποτελεί πηγή περηφάνιας.

Την Παρασκευή είχε δηλώσει στο AFP ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν «πολύ δύσκολες» και ότι οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο και να επιτρέψουν στον δικηγόρο του να τον επισκεφθεί.

Ο 45χρονος Αντνάν καταγόταν από τη Τζενίν, στη Δυτική Όχθη. Πηγές από τον Ισλαμικό Τζιχάντ δήλωσαν ότι ήταν ένας από τους πολιτικούς ηγέτες της οργάνωσης.

«Η μάχη συνεχίζεται»

«Η μάχη μας συνεχίζεται και ο εχθρός θα συνειδητοποιήσει για μία ακόμη φορά ότι τα εγκλήματά του δεν θα περάσουν χωρίς τιμωρία», τόνισε ο Ισλαμικός Τζιχάντ σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ το Ισραήλ επεσήμανε ότι ακύρωσε στρατιωτική άσκηση που ήταν προγραμματισμένη στην περιφέρεια της Λωρίδας της Γάζας μέχρι «να εκτιμηθεί η κατάσταση», ενώ έθεσε σε υψηλό συναγερμό τους εργαζόμενους στις φυλακές. Στη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε από σπασμένα γυαλιά ενώ δύο οχήματα υπέστησαν ζημιές από σφαίρες και πρόσθεσε ότι αναζητεί τους δράστες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)