to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ρωσικό «κανόνι» στον τουρισμό

Κατέρρευσε ο τέταρτος μεγαλύτερος tour operator της Ρωσίας – Προσπάθειες να μη μείνουν ξεκρέμαστοι οι 8.000 Ρώσοι που βρίσκονται στην Ελλάδα.


Χρεοκόπησε η Labirint, ο τέταρτος μεγαλύτερος ρωσικός tour operator, με το υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, αλλά και Έλληνες ξενοδόχους να επικεντρώνονται στη φιλοξενία των 8.000 Ρώσων τουριστών που ήρθαν στη χώρα μέσω του συγκεκριμένου γραφείου, ώστε να μη μείνουν ξεκρέμαστοι, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπατρισμού τους με ευθύνη της ρωσικής πλευράς.

rosoi-touristes

Ο ΣΕΤΕ με ανακοίνωσή του «προτρέπει τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα, τα οποία συνεργάζονται με το συγκεκριμένο γραφείο ή με τους τοπικούς αντιπροσώπους του στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να φροντίζουν για την απρόσκοπτη φιλοξενία των Ρώσων επισκεπτών οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυτά».

Η ελληνική αλυσίδα ξενοδοχείων Mitsis Hotels, με 5.000 πελάτες της Labirint, διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει να τους φιλοξενεί χωρίς επιβάρυνση στα ξενοδοχεία της ανά την Ελλάδα. Οι πελάτες που θα αφιχθούν από τις 04/08 και μετά θα πρέπει να κατέχουν voucher του τουριστικού γραφείου «Le Grand» για τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία «Mitsis».

Η Aegean Airlines, η οποία συνεργαζόταν με τη Labirint για τη διακίνηση των Ρώσων τουριστών, διαβεβαιώνει ότι «όσοι είχαν βγάλει εισιτήρια με την Aegean μέσω της Labirint και είναι στην Ελλάδα θα επιστρέψουν κανονικά πίσω χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επίπτωση σε αυτούς λόγω της πτώχευσης της Labirint».

Μετά το «κανόνι» της Labirint, αλλά και της επίσης ρωσικής Neva, πριν από μερικές ημέρες, γνώστες της τουριστικής αγοράς της Ρωσίας πάντως δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν και άλλα «κανόνια».

Δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη για τις επιπτώσεις στο δωδεκανησιακό τουρισμό από την πτώχευση του Lavirint travel

Η πτώχευση ενός από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας, του Labirint travel προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στον ελληνικό τουρισμό. Η Ρόδος και η Κως πλήττονται ιδιαίτερα από αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, με απρόσμενες συνέπειες για το μέλλον πολλών τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής μας. Στη Ρόδο και στην Κω βρίσκονται περίπου 5 χιλιάδες ρώσοι τουρίστες και τα οφειλόμενα στα τοπικά ξενοδοχεία από το πρακτορείο που κατέρρευσε φτάνουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ως το τέλος της τουριστικής σεζόν εκκρεμούν 25.000 αφίξεις.

Ο συνολικός τρόπος χειρισμού της συγκυβέρνησης στον τουρισμό, με την καθαρά επικοινωνιακή τακτική του περίφημου πια «success story», σε συνδυασμό με την υποστήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου της πολιτικής της ΕΕ στο ζήτημα της  Ουκρανίας, φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα. Το είχαμε επισημάνει από την ημέρα που ξεκίνησαν τα γεγονότα στην Ουκρανία, ότι η Ελλάδα κυρίως θα δεχτεί της επιπτώσεις αυτής της κρίσης γιατί δέχεται πολλούς ρώσους τουρίστες. 

Επιπλέον  η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών, αποδεικνύει την προχειρότητα και την αναποτελεσματικότητα στο σχεδιασμό, την προβολή και τη στήριξη του τουρισμού από το κυβερνητικό επιτελείο. Αποδεικνύεται περίτρανα πώς καμία πολιτική στον τουρισμό δεν μπορεί να στηρίζεται μονομερώς στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού σε συνδυασμό με το all inclusive, πόσο μάλλον σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και πολέμων. Γίνεται σήμερα κατανοητό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, πρέπει να γίνουν οι βασικές παράμετροι για την αναστροφή του οικονομικού τέλματος στο οποίο έχουν οδηγήσει οι μνημονιακές υποταγμένες πολιτικές της δικομματικής κυβέρνησης τη χώρα μας. Όλα αυτά, πρέπει να συνδυαστούν με ένα στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότηση, με στόχο, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε και «έκτακτες καταστάσεις» όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα με τους ρώσους τουρίστες στη Ρόδο και να προβάλουμε την ιδιαίτερη νησιωτική ταυτότητα σε μια τουριστική περίοδο που να διαρκεί παραπάνω από τους καλοκαιρινούς μήνες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)