to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:11 | 12.02.2018

Διεθνή

Το χιόνι δυσχεραίνει τις έρευνες για τη συντριβή του ρωσικού Αντόνοβ: Εντοπίστηκε το «μαύρο κουτί»

Ρώσοι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν τα αίτια της συντριβής ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους, το οποίο κατέπεσε χθες Κυριακή κοντά στη Μόσχα λίγο μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 71 επιβαίνοντες


Οι Ρώσοι ερευνητές συνεχίζουν σήμερα με εντατικούς ρυθμούς τις έρευνες, τις οποίες δυσχεραίνουν οι άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες και το παχύ στρώμα χιονιού που έχει καλύψει το έδαφος, επιχειρώντας να διευκρινίσουν τα ακριβή αίτια της συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους Antonov An-148, που οδήγησε στον θάνατο του 71 επιβαίνοντές του.

Εκατοντάδες άνθρωποι, φορώντας ειδικές στολές, χτενίζουν τη χιονισμένη περιοχή της συντριβής του αεροπλάνου, αναζητώντας τις σορούς των επιβαινόντων αλλά και συντρίμμια του. Στις έρευνες συνδράμουν σκούτερ χιονιού, εκχιονιστικά μηχανήματα και ένα ελικόπτερο, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί

Εντωμεταξύ, εντοπίστηκε το δεύτερο «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους Antonov-148, το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 71 επιβαίνοντες, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στο Sputnik.

«Εντοπίστηκε το δεύτερο ‘μαύρο κουτί’», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι είναι σε ικανοποιητική κατάσταση.

Στο μεταξύ η αεροπορική εταιρεία Saratov Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις με An-148.

«Η διοίκηση της Saratov Airlines αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις με An-148. Ζητάμε συγγνώμη εκ των προτέρων για τις αλλαγές στο πρόγραμμα των πτήσεων», ανέφερε η ανακοίνωση.

Εξάλλου η εταιρία τόνισε ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη είχε υποβληθεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους πριν από τη μοιραία πτήση.

«Πριν από την αναχώρηση της πτήσης 6B-703 Μόσχα- Ορσκ στις 11 Φεβρουαρίου 2018 διεξήχθησαν όλοι οι έλεγχοι συντήρησης, στους οποίους δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στο αεροσκάφος», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ οι διασώστες έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής 209 κομμάτια πτωμάτων στο σημείο της συντριβής, ενώ η υπουργός Υγείας της Ρωσίας Βερόνικα Σκβόρτσοβα δήλωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για περίπου 7 ημέρες.

Ρώσοι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν τα αίτια της συντριβής ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους, το οποίο κατέπεσε χθες Κυριακή κοντά στη Μόσχα λίγο μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 71 επιβαίνοντες. Προς το παρόν εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα: μετεωρολογικές συνθήκες, τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος, όμως όχι η τρομοκρατική ενέργεια.

Το 1ο βίντεο από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Το αεροσκάφος Antonov An-148 της αεροπορικής εταιρείας Saratov Airlines συνετρίβη χθες λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας με προορισμό την πόλη Ορσκ στα Ουράλια, περίπου 1.500 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 14:28 τοπική ώρα (13:28 ώρα Ελλάδας), τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του. Κατέπεσε στην περιοχή Ραμένσκι, περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

«65 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στο αεροσκάφος, όλοι είναι νεκροί», ανακοίνωσε η υπηρεσία της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για τις μεταφορές.

Τα σενάρια

Οι αρχές επισημαίνουν ότι εξετάζουν όλα τα σενάρια, από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν έως τον ανθρώπινο παράγοντα και την πιθανότητα μηχανικής βλάβης, χωρίς να προκρίνουν την υπόθεση μιας τρομοκρατικής επίθεσης.

«Φάνηκε πως το αεροσκάφος ήταν ακέραιο τη στιγμή της πτώσης, χωρίς να έχει προκληθεί φωτιά και η έκρηξη δεν σημειώθηκε παρά αφότου κατέπεσε» σημείωσε η Επιτροπή Ερευνών σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, το μαύρο κουτί που εμπεριέχει τα δεδομένα της πτήσης έχει περισυλλεχθεί.

Στις επιχειρήσεις έρευνας συμμετέχουν ήδη 1000 άνθρωποι και 200 οχήματα, είπε ο Σοκόλοφ, συμπληρώνοντας ότι «η επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρέμεινε στην περιοχή των ερευνών ο υπουργός Εκτάκτων Περιστατικών Βλαντίμιρ Πουτσκόφ, ο οποίος επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα «λόγω της τεράστιας επιφάνειας στην οποία διασκορπίστηκαν τα συντρίμμια, όπως και του χιονιού και της διαμόρφωσης του εδάφους».

Τα πρόσωπα της αεροπορικής τραγωδίας - Αρκετά παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται μια τραγουδίστρια και η αρραβωνιαστικιά ενός αθλητή του χόκεϊ της ομάδας Admiral Vladivostok, τρεις ξένοι (ένας Ελβετός, ένας υπήκοος Καζακστάν και ένας υπήκοος Αζερμπαϊτζάν), τρία παιδιά, το μικρότερο ηλικίας 5 ετών.

Ο Ελβετός ήταν μηχανικός της εταιρείας Burckhardt Compression και πήγαινε στο Ορσκ για τα εγκαίνια μιας νέας μονάδας διυλιστηρίου, έγινε γνωστό από την επιχείρηση.

Η πλειονότητα των επιβατών ήταν από την περιοχή του Όρενμπουργκ, όπου βρίσκεται το Ορσκ. Ο κυβερνήτης κήρυξε τη Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους.

Επίσημη έρευνα ξεκίνησε για να αποσαφηνιστεί το ενδεχόμενο πιθανών παραβιάσεων των κανονισμών ασφαλείας, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας. Οι πράκτορες της επιτροπής ανακρίνουν από χθες τους υπαλλήλους της εταιρείας Saratov Airlines, το προσωπικό του αεροδρομίου που προετοίμασε το αεροσκάφος για την πτήση και το προσωπικό του πύργου ελέγχου. Κανένα τεχνικό πρόβλημα δεν είχε επισημανθεί πριν από την απογείωση, σύμφωνα με την Επιτροπή Ερευνών.

Το An-148 είχε τεθεί σε λειτουργία το 2010, διευκρίνισε η Saratov Airlines. Υποβλήθηκε σε ενδελεχή έλεγχο τον Ιανουάριο, όπου δεν διαπιστώθηκε κανένα ελάττωμα ή τεχνικό πρόβλημα.

Συλλυπητήρια Παυλόπουλου και Ταγιάνι


Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε χτες το απόγευμα με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ, προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου προς τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.

Τα βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από την αεροπορική τραγωδία στη Μόσχα, εξέφρασσε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Ταγιάνι ανέφερε: Τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της τρομερής συντριβής του αεροσκάφους στη Μόσχα. Λυπούμαστε και παραμένουμε δίπλα στους συγγενείς τους.

Η πορεία του αγνοούμενου αεροσκάφους

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και Ταγιάνι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)