to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:57 | 28.06.2022

Διεθνή

Φονική ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ

Ο απολογισμός του πυραυλικού πλήγματος εναντίον εμπορικού κέντρου στην Κρεμεντσούκ στην Ουκρανία χθες Δευτέρα αυξήθηκε στους δεκαέξι νεκρούς και τους 59 τραυματίες, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών.


Μια ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε σήμερα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ στην κεντρική Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας 59, δήλωσαν Ουκρανοί ανώτεροι αξιωματούχοι.

Η επίθεση προκάλεσε τεράστια φωτιά με καπνό να υψώνεται στον ουρανό, σύμφωνα με βίντεο, που ανήρτησε και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε τον απανθρακωμένο φλοιό του κτιρίου ενός εμπορικού συγκροτήματος με τη στέγη υπό κατάρρευση. Πυροσβέστες και στρατιώτες αφαιρούσαν παραμορφωμένα κομμάτια μετάλλου καθώς έψαχναν για επιζώντες. «Δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι μπορεί να παραμένουν κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας διάσωσης στην τηλεόραση.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο τη στιγμή της επίθεσης. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα θύματα, αλλά είπε: «Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων».

«Είναι μάταιο να ελπίζουμε σε ευπρέπεια και ανθρωπιά από τη Ρωσία», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη και εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, τόνισε ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

«Διασώστες από όλες τις γύρω περιοχές κατευθύνονται στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά...», είπε ο Τιμοσένκο.

Το Κρεμεντσούκ, μια βιομηχανική πόλη 217.000 κατοίκων πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται στον ποταμό Ντίμπρο στην περιφέρεια Πολτάβα και είναι η τοποθεσία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της Ουκρανίας.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία, η οποία αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

Η Ρωσία, η οποία κατέλαβε την πόλη Σεβεροντονέτσκ στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο μετά από επίθεση εβδομάδων, έχει εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους σε όλη την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Χθες Κυριακή, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα εννιαώροφο κτίριο κατοικιών και ένα κτιριακό συγκρότημα, όπου στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο, στο κέντρο του Κιέβου σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

«Έγκλημα πολέμου» για την G7 το πυραυλικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ

 Επιφυλακτική η ΕΕ για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό -  CNN.gr

Στις βαυαρικές Άλπεις, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο, που χαρακτήρισαν «έγκλημα πολέμου».

«Οι επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αθώων αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Ο ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Eμ. Μακρόν: Η απόλυτη φρίκη

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε χθες Δευτέρα την «απόλυτη φρίκη» του πυραυλικού πλήγματος εναντίον εμπορικού κέντρου στην Κρεμεντσούκ της Ουκρανίας και κάλεσε τον λαό της Ρωσίας να «δει την αλήθεια» καταπρόσωπο με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που συνόδευσε με βίντεο του κτιρίου στις φλόγες.

«Μοιραζόμαστε την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων. Και την οργή μπροστά σε αυτό το αίσχος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο της G7 στη Βαυαρία, στη Γερμανία, αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ρωσικά και στα ουκρανικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)