to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ρωσική εκκρεμότητα

Σε ποιο βαθμό το τέλος της δικαστικής πολιορκίας του Τραμπ διευκολύνει μια εξομάλυνση–προσέγγιση ΗΠΑ–Ρωσίας έπειτα από ενδεχόμενη επανεκλογή του ενοίκου του Λευκού Οίκου;


Σε ποιο βαθμό το τέλος της δικαστικής πολιορκίας του Τραμπ διευκολύνει μια εξομάλυνση–προσέγγιση ΗΠΑ–Ρωσίας έπειτα από ενδεχόμενη επανεκλογή του ενοίκου του Λευκού Οίκου;

Πέραν της δήλωσης Λαβρόφ ότι αισθάνθηκε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση της αμερικανικής πλευράς μετά τη συνάντησή του στο Μόναχο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πομπέο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης, η οποία προφανώς περιέλαβε τη Συρία όπου και οι δύο πλευρές δεν θέλουν να εμπλακούν σε σύγκρουση δι’ αντιπροσώπων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα αποφασίσει ο Τραμπ, σε περίπτωση επανεκλογής του, σχετικά με τη συνθήκη μείωσης των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, η ισχύς της οποίας λήγει εντός του 2021, με τη Μόσχα να επιθυμεί την παράταση της ισχύος της και από την άλλη μεριά Αμερικανοί αξιωματούχοι να δηλώνουν ότι είναι παρωχημένη.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ο Τραμπ και το επιτελείο του μιλούσαν για μια συνολική εκκαθάριση εκκρεμοτήτων με τη Ρωσία, εξέλιξη που θα ενίσχυε τη θέση των ΗΠΑ στον συσχετισμό ισχύος με την Κίνα.

Η άποψη Τραμπ είχε τότε φωτιστεί ως αντεστραμμένη επανέκδοση της τριγωνικής ισορροπίας μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας που διαμόρφωσαν οι Νίξον-Κίσινγκερ στις αρχές της δεκαετίας του ‘70.

Πρώτο βήμα η εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα του Μάο και δεύτερο η διαμόρφωση ενός πλαισίου ειρηνικής συνύπαρξης με τη Σοβιετική Ενωση του Μπρέζνιεφ. Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ των ΗΠΑ, όπως καταδεικνύει η αντοχή της Μόσχας στα σκληρά πακέτα κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον. Οσο παραμένουν παγωμένες οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τόσο θα ενισχύονται δύο δυναμικές συμπλήρωσης του κενού: πρώτον, από μια ευρασιατική σύγκλιση της Ρωσίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία και, δεύτερον, με ολοένα και μεγαλύτερη εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Μόσχας-Πεκίνου.

Ενα είναι βέβαιο, το απαλλακτικό πόρισμα του ειδικού ανακριτή Μίλερ και η αθώωση του Τραμπ από την Γερουσία δεν επιτρέπουν νέα θεωρία συνωμοσίας σε περίπτωση ανοίγματος του Λευκού Οίκου στο Κρεμλίνο…

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)