to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 03.06.2020

Διεθνή

Ρωσικές επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία, οι πρώτες εδώ και τρεις μήνες

“Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν την Τρίτη πριν τα μεσάνυκτα και την Τετάρτη τα ξημερώματα” μια περιοχή στα σύνορα των επαρχιών Χάμα, Ιντλίμπ και Λαττάκεια, δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για “τις πρώτες (ρωσικές) επιδρομές από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία” στην περιοχή αυτή, δηλαδή στις 6 Μαρτίου.


Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας διεξήγαγε επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία, τις πρώτες εδώ και τρεις μήνες, εναντίον του τελευταίου προπυργίου των Σύρων ανταρτών και των τζιχαντιστών στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η περιοχή που στοχοθέτησε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία) και της οργάνωσης Χούρας αλ Ντιν και του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν, δύο άλλες τζιχαντιστικές ομάδες.

Η εκεχειρία, που επιτεύχθηκε έπειτα από συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας --συμμάχου της Δαμασκού-- και της Τουρκίας --που στηρίζει κάποιους Σύρους ανατάρτες-- επέτρεψε την αναστολή της καταστροφικής επέλασης του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η Χαγιάρ Ταχρίρ αλ Σαμ και όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο σκοτώθηκαν περίπου 500 άμαχοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ άλλο ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκ των οποίων 120.000 εκμεταλλεύθηκαν την εκεχειρία για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η ρωσοτουρκική συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων κοινές περιπολίες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ4, ενός κρίσιμου οδικού άξονα για τη Δαμασκό ο οποίος διασχίζει την επαρχία Ιντλίμπ και ενώνει το Χαλέπι με τη Λαττάκεια.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, οι ρωσικές επιδρομές είχαν στόχο “να απομακρύνουν τους μαχητές από αυτόν τον αυτοκινητόδρομο καθώς και από κάποια χωριά στην περιοχή Σαχλ αλ Γαμπ, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν αναπτυχθεί μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)