to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:04 | 10.08.2019

Διεθνή

Κινητοποίηση-ρεκόρ στη Μόσχα με αίτημα τη διεξαγωγή "ελεύθερων εκλογών" (βίντεο)

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι συμμετείχαν σήμερα στη μεγαλύτερη πολιτική διαμαρτυρία των τελευταίων οκτώ ετών στη χώρα, όπως τη χαρακτήρισε μια μκο που ειδικεύεται στην καταγραφή των διαδηλωτών, για να ζητήσουν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Μόσχα.


Σύμφωνα με την οργάνωση White Counter έως και 60.000 άνθρωποι έδωσαν το παρόν στην κινητοποίηση στη ρωσική πρωτεύουσα. Από την πλευρά της, η αστυνομία έκανε λόγο για 20.000 διαδηλωτές.

Ο κόσμος στη διαδήλωση της Μόσχας φώναζε συνθήματα όπως «Κάτω ο τσάρος!» κρατώντας σημαίες της Ρωσίας. Αίτημά των συμμετεχόντων: οι ρωσικές αρχές να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους υποψηφίους και υποψηφίους της αντιπολίτευσης να κατέβουν στις τοπικές εκλογές του επόμενου μήνα.

«Οι αρχές έχουν αποθρασυνθεί. Είναι καιρός να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» δήλωσε η Νατάλια Πλακόβα, μεταξύ των διαδηλωτών.

Την ώρα της διαδήλωσης, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο πρόβαλε εικόνες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με δερμάτινο μπουφάν, να δίνει το παρόν σε ένα σόου με μηχανές που οργάνωσε το κλαμπ μοτοσικλετιστών Night Wolves στην Κριμαία.

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις συλλήψεις, 178 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στη διαδήλωση στη Μόσχα και 80 στην Αγία Πετρούπολη. Συλλήψεις έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως το Ροστόβ ον Ντον και το Μπριάνσκ.
Η διαδήλωση στη Μόσχα διεξήχθη με την άδεια των αρχών. Μετά το πέρας της, εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, άρχισαν να φωνάζουν «ο Πούτιν είναι κλέφτης» και κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Προεδρικής Διοίκησης, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει την περιοχή και προχωρήσει σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με τη ρωσική αστυνομία, 136 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι οποίοι συνέχισαν να διαδηλώνουν στο κέντρο της Μόσχας, μετά το τέλος της κύριας κινητοποίησης.

Υπό κράτηση η αντιπολιτευόμενη πολιτικός Λιουμπόφ Σόμπολ

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Σόμπολ αστυνομικοί φαίνεται να εισέρχονται στο γραφείο της.  Μεταξύ των ηγετών της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, μόνον η νεαρή δικηγόρος Σόμπολ ήταν ακόμη ελεύθερη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν είχε συλληφθεί μέχρι τώρα επειδή έχει ένα παιδί σε μικρή ηλικία.

Χθες, Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου η Λιουμπόφ Σόμπολ είχε καταγγείλει «τον εκφοβισμό και την πολιτική καταπίεση» και είχε καλέσει τις αρχές να βάλουν «αμέσως τέλος σ' αυτή την επίθεση του κράτους εναντίον της κοινωνίας».

Μεταξύ των ηγετών της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, μόνο η δικηγόρος Λιουμπόφ Σόμπολ ήταν ακόμη ελεύθερη χάρη στο παιδί της, καθώς ο ρωσικός νόμος απαγορεύει την επιβολή ποινών διοικητικής κράτησης σε γυναίκες που έχουν παιδιά μικρής ηλικίας. 

«Δεν θα πάω στη διαδήλωση. Όμως ξέρετε τι να κάνετε και χωρίς εμένα. Είμαι υπερήφανη για όλους αυτούς που ήρθαν», έγραψε στο Twitter.

Με σχεδόν όλους τους ηγέτες της έχουν συλληφθεί, η ρωσική αντιπολίτευση είχε καλέσει σε διαδήλωση σήμερα στη Μόσχα, για τέταρτο διαδοχικό σαββατοκύριακο, εναντίον του αποκλεισμού των υποψηφίων της από τις τοπικές εκλογές, και αυτή τη φορά οι αρχές είχαν δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης. Αυτή επρόκειτο να αρχίσει στις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη λεωφόρο Ζαχάροφ, κοντά στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι δύο προηγούμενες τέτοιες συγκεντρώσεις είχαν καταλήξει σε 1.400 και σε 1.000 συλλήψεις αντιστοίχως.

Αυτή η σκλήρυνση της καταστολής εκφράζεται και με τις πολυάριθμες αστυνομικές έρευνες, οι οποίες έχουν στόχο αντιπολιτευόμενους ή και απλούς διαδηλωτές, την έναρξη μιας έρευνας για «ξέπλυμα» με στόχο την οργάνωση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τις σύντομες ποινές φυλάκισης στις οποίες έχουν καταδικασθεί σχεδόν όλοι οι πολιτικοί σύμμαχοί του.

«Είμαι εξοργισμένη μ' αυτή την αδικία σε όλα τα επίπεδα. Δεν μας αφήνουν να κατεβάσουμε στις εκλογές τους υποψηφίους μας οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες υπογραφές. Συλλαμβάνουν τους ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Ντάργκολτς, μια 60χρονη μηχανικός.

«Έχω την εντύπωση πως η χώρα είναι φυλακισμένη και οι πολίτες της σε ομηρία (...) Κανένας δεν εκπροσωπεί τον κόσμο», διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο Ντμίτρι Χομποτόφσκι του κινήματος «ανοιχτή Ρωσία» του εξόριστου πρώην ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Στις 20 Ιουλίου, στην τελευταία διαδήλωση που είχε επιτραπεί από τις τοπικές αρχές, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σ' αυτή την ίδια λεωφόρο Ζαχάροφ.

Οι δύο επόμενες συγκεντρώσεις είχαν απαγορευθεί και κατέληξαν σε 1.400 και 1.000 συλλήψεις αντίστοιχα, γεγονός που δείχνει μια σκλήρυνση της καταστολής της αμφισβήτησης.

Αυτή η σκλήρυνση της καταστολής εκφράζεται και με τις πολυάριθμες αστυνομικές έρευνες με στόχο αντιπολιτευόμενους ή και απλούς διαδηλωτές, την έναρξη μιας έρευνας για «ξέπλυμα» με στόχο την οργάνωση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τις σύντομες ποινές φυλάκισης στις οποίες έχουν καταδικασθεί σχεδόν όλοι οι πολιτικοί σύμμαχοί του.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)