to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:07 | 26.05.2016

Διεθνή

Ρωσία: Βαριές ποινές κάθειρξης για δύο Ουκρανούς που κατηγορούνταν ότι πολέμησαν στην Τσετσενία

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα δύο Ουκρανούς υπηκόους σε ποινές κάθειρξης 20 και 22,5 ετών αντίστοιχα αποφαινόμενο ότι είχαν πολεμήσει εναντίον του ρωσικού στρατού στο πλευρό των αυτονομιστών στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, κάτι που οι συνήγοροί τους κατήγγειλαν πως αναγκάστηκαν να ομολογήσουν όταν υπέστησαν βασανιστήρια.


Δικαστήριο της Τσετσενίας, της ασταθούς δημοκρατίας του ρωσικού Καυκάσου, καταδίκασε τους Στάνισλαβ Κλιχ και Μίκολα Καπριούκ σε κάθειρξη 20 και 22,5 ετών αντίστοιχα, κρίνοντάς τους ενόχους για τους θανάτους δεκάδων Ρώσων πολιτών και στρατιωτών το 1994 και το 1995.

Ο συνήγορος των δύο Ουκρανών, ο Ίλια Νόβικαφ, ο οποίος εκπροσωπούσε επίσης την Ουκρανή πιλότο Νάντια Σαβτσένκο, η οποία απελευθερώθηκε και ανταλλάχθηκε χθες με δύο Ρώσους στρατιωτικούς που φέρονταν να είχαν πάρει μέρος σε μάχες στην ανατολική Ουκρανία, άφησε να εννοηθεί ότι και σε αυτή την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι σύντομα.

«Ο Καπριούκ καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια (κάθειρξη) και ο Κλιχ σε 20. Είδαμε όμως χθες ότι ενίοτε αυτές οι λέξεις δεν σημαίνουν τίποτε», ανέφερε ο Νόβικαφ σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο Κλιχ, καθηγητής ιστορίας, και ο Καπριούκ, στέλεχος των ουκρανικών ακροδεξιών εθνικιστικών οργανώσεων UNA-UNSO και Δεξιός Τομέας, είχαν συλληφθεί τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2014, ενώ βρίσκονταν στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην Τσετσενία πριν από την έναρξη της δίκης τους, τον Σεπτέμβριο του 2015 και οι ομολογίες τους αποσπάστηκαν με βασανιστήρια.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας κατήγγειλε μια «επονείδιστη ετυμηγορία» μιας δίκης-παρωδίας με «κατασκευασμένες κατηγορίες» και κάλεσε τις ρωσικές αρχές να τους απελευθερώσουν. Η ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial κατήγγειλε πως υπάρχουν «πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι η δίκη βασίστηκε σε «συκοφαντικές και ψευδείς κατηγορίες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)