to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 17.12.2014

πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία

Ρωσία: Συντονίζονται κυβέρνηση - Κεντρική Τράπεζα για να στηρίξουν το ρούβλι

H κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισαν να αναλαμβάνουν κοινή δράση προκειμένου να θέσουν φραγμό στην ανεξέλεγκτη πτώση του ρωσικού εθνικού νομίσματος. Η Κομισιόν ανησυχεί για τις εξελίξεις.


Τελευταία ενημέρωση, 22:45: Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 60 ρουβλίων/δολάριο κινείται το ρωσικό νόμισμα αυτήν την ώρα, ανακάμπτοντας από τις σημερινές απώλειες, οι οποίες νωρίτερα έφτασαν έως και το 11%.  Ειδικότερα, το ρωσικό νόμισμα κινείται στα 59,99 ρούβλια/δολάριο και στα 74,7 ρούβλια/ευρώ, με την αγορά να δείχνει ότι ομαλοποιείται ελαφρώς μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς του τελευταίου διημέρου.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τις προηγούμενες επτά συνεδριάσεις το ρωσικό νόμισμα έχασε πάνω από το 22% της αξίας του, ενώ οι απώλειες εντάθηκαν μετά από την αιφνίδια αύξηση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας στο 17% (πηγή: Ναυτεμπορική).

Αναλυτικά το δημοσίευμα της DW:

Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα αποφάσισαν, μετά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, να εργαστούν από κοινού ώστε να «σταματήσουν το οργιώδες μπέρδεμα» στην αγορά συναλλάγματος, ανακοίνωσε ο βοηθός του ρώσου προέδρου για θέματα οικονομίας, Αντρέι Μπελοούσοφ.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούσαν στη Μόσχα φήμες για πλήρη αποσυντονισμό των οικονομικών υπηρεσιών της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Οι φήμες φαίνεται πως είχαν βάση και βγήκαν στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες, όταν η πτωτική κούρσα του ρουβλίου έναντι του δολαρίου και του ευρώ πήρε επικίνδυνες διαστάσεις. Η δήλωση Μπελοούσοφ, ότι την κατάσταση μπορούν να αναστρέψουν μόνο οι συντονισμένες ενέργειες κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζες, το επιβεβαιώνει.

Ανησυχία εκφράζει η Κομισιόν

Η ΕΕ ανησυχεί για τις οικονομικές εξελίξεις στη Ρωσία

Η ΕΕ ανησυχεί για τις οικονομικές εξελίξεις στη Ρωσία

Ενώπιον των τελευταίων εξελίξεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη μεγάλη πτώση του ρουβλίου και την οικονομική κρίση στη Ρωσία. Διπλωματικοί κύκλοι της Κομισιόν στο Βερολίνο δήλωσαν «ότι κανείς δεν έχει συμφέρον από τη βύθιση της ρωσικής οικονομίας». Στην αυριανή και μεθαυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα αποτελέσει θέμα συζήτησης. Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε πώληση συναλλαγματικών αποθεμάτων προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι. Αναφέρθηκε μάλιστα το ποσό των 7 δις δολαρίων. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος στη Μόσχα, η πώληση θα γίνει τμηματικά.

Δραστική μείωση ρώσων τουριστών σε ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα

Συντονισμένες κινήσεις στήριξης του εθνικού νομίσματος από κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα

Συντονισμένες κινήσεις στήριξης του εθνικού νομίσματος από κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα

Να υπενθυμιστεί ότι η αξία του ρωσικού νομίσματος υποδιπλασιάστηκε το τελευταίο τρίμηνο και ως αιτίες αναφέρονται πολλές. Οι κυριότερες από αυτές είναι η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, κυρίως αυτές που αφορούν στον τομέα δανεισμού των μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων και τραπεζών από δυτικά πιστωτικά ιδρύματα.

Στη Μόσχα πολλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος λόγω έλλειψης ξένου νομίσματος έχουν κλείσει, ενώ τις επιπτώσεις των προβλημάτων των ρώσων πολιτών εξαιτίας της κατακόρυφης υποτίμησης του ρουβλίου υφίστανται ήδη και πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ευρώπης, κυρίως τα χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας και άλλων χωρών. Η προσέλευση των Ρώσων σε αυτά φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι κατά 60-65% μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αντίθετα τα χιονοδρομικά κέντρα στο Σότσι, την Κριμαία και σε άλλες περιοχές εντός της ρωσικής επικράτειας, έχουν πρόβλημα υπερβολικής πληρότητας.

Δημήτρης Λιάτσος, Μόσχα

tags: ρούβλι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)